Jump to content

Kanadska punomoć


razocarani

Preporučene objave

Iza pokojnika je ostalo pet nasljednika koji dijele novac koji se nalazi u banci na oročenom deviznom računu. Dvoje nasljednika živi u Kanadi i kanadski su državljani, ne isplati im se dolaziti u RH zbog male svote novca, te obadvoje daju punomoć ovjerenu u Kanadi kod javnog bilježnika (javni bilježnik je hrvatskog podrijetla i ovjerava punomoć na hrvatskom jeziku te daje žig koji je napisan na hrv. jeziku) jednom od nasljednika u RH. Pravna služba banke ne priznaje punomoći jer tvrdi da RH ne priznaje takav dokument koji je ovjeren na teritoriju države Kanade, niti da su Kanada i RH potpisale sporazum po kojima bi takvi dokumenti bili pravnovažeći! Mene zanima zašto bi javni bilježnik u Kanadi uopće imao takav žig na hrv. jeziku ako taj žig ne vrijedi u RH i je li istina da tako ovjerene punomoći ne vrijde u RH? Imate li kakav savjet kako da se to riješi, a da nasljednici iz Kanade ne dolaze u RH? Jeli moguće to obaviti preko konzulata?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovakvo je stanje s kanadskim državljanima :

ispravno je što banka odbija tako ovjerene punomoći!

kanadski državljani ne mogu ovjeravati punomoći na hrvatskom veleposlanstvu.

Kanadski državljani moraju ići SVOJEM NOTARU (kanadskom, ovlaštenom za ovjere potpisa svojih državljana!).

Nakon ovjeravanja potpisa moraju ishoditi APOSTILLE ( Apostille de la Haye od 6.10. 1961.) pa tek takvu punomoć se može u RH priznati kao valjanu jer smo mi (RH )i Kanada potpisnice konvencije pomoću koje je uređeno pitanje priznavanja stranih dokumenata u RH i Kanadi tj. uzajamno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Kanada nije potpisnica Haške Konvencije o ukidanju potrebe legalizacije stranih javnih isprava, od 5. listopada 1961.

 

Neka se ta dva kanadska drzavljanina ili bilo tko sa slicnim pitanjima obrate za pomoc Hrvatskom Veleposlanstvu u Ottawi, izvanrednom i opunomocenom veleposlaniku mr. Veselku Grubisicu, na tel.: ++1 613 562 7820 ili na e-mail adresu: vrhotta@mvep.hr

 

A mogu se obratiti i Generalnom Konzulatu Republike Hrvatske u Mississaugi, generalnom konzulu Ljubinku Matesicu, na tel.: ++1 905 277 9051 ili na e-mail adrese: genmiss@mvep.hr - croconsulate.miss@mvep.hr

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija