Jump to content

Vlasnistvo zemljista/objekta


Malinois

Preporučene objave

Za pocetak, ne znam da li sam poslao poruku na pravu adresu, ali nadam se da ce nekome zapeti za oko, ili ce me mozda netko preusmjeriti na odgovarajuci podforum.

 

Ovako, radi se o zemljisnoj cestici na kojoj je sagradjen mlin. Povrsina je 100m2. Do smrti mojeg strica (2005), polovica je bila u njegovom vlasnistvu, polovica mojeg tate. Posto je stric bio (s godinama sve vise) prilicno tvrdoglav lik, njemu se nije dalo ici nikud da se srede papiri, pa se vecina svega sto su imali/sticali/stekli (posto su davno zivjeli u istom kucanstvu) pisalo na svakog polovica.

Eh, sad... bratic i strina su mojem tati potpisali 2007. kod javnog biljeznika da se odricu te svoje polovice zemljista (i jos nekih drugih cestica koje su bile podijeljene, ali samo na papiru, naravno). To je sve rijeseno, sada postoji samo jedna cestica od 100m2.

ALI... nedavno je nastao problem!

Na tom zemljistu je sagradjen mlin (1962. godine), koji je bio u funkciji do ranih 90-ih. U gradnji mlina sudjelovao je i tetak, iako nema nikakvih papira, uvijek mu se priznavalo (niti sad nitko ne osporava) da ima pola mlina, te je on radio u njemu svaki drugi dan (u vremenima kad je to "islo").

Dakle, niti to cije je zemljiste, niti "kombinacija" vlasnistva objekta nije nikad bilo sporno.

ALI... nedavno je tetak napravio neke kombinacije u svojoj glavi (inace, 79 godina star) po kojima njemu pripada polovica tog zemljista posto je na toj cestici izgradjen mlin. Naravno, nije dosao do mog tate da porazgovara s njim o tome, posto je (valjda jos uvijek) toliko pri svijesti da zna da to sto je zamislio nema smisla.

NEGO... kako je izjavio i sam moj bratic... "tetak je vrsio pritisak na mene" (ne znam kakav, verbalni valjda)... i isli smo mu potpisati (on i strina) polovicu zemljista na njegovo ime kod javnog biljeznika.

 

A sad pitanja. Da li je moguce da se kod javnog biljeznika ponovo prenese zemljiste s nekoga (cije vise nije), iako postoje papiri (u nekoliko kopija, kako to vec ide) da su se oni toga odrekli?! Inace, to je napravljeno kod istog gjde su tu svoju polovicu dali mojem ocu.

Da li je moguce to da ako je on suvlasnik mlina postao i suvlasnik zemljista na kojem je gradjen? U biti, mlin ne postoji jer nema nikakvih papira (koliko ja znam, bio je nekad registriran obrt), ali gradjevna dozvola ili tako nesto ocito ne moze postojati, posto je u katastru navedeno kao mj. rudina - pasnjak.

Da li su bratic/strina i javni biljeznik napravili nesto ilegalno i kaznjivo?

 

Jos jednom, ako sam promasio adresu za postaviti pitanje, neka me netko preusmjeri.

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Persevera je napisao:

Kada kazete da su strina i bratic potpisali kod JB vasem ocu da se u njegovu korist odricu zemljista, jesu li to ucinili tijekom ostavinske?

 

Sto pise u rjesenju o nasljedjivanju iza vaseg pok. strica?

 

Pa vec je bilo ocito prepisano na njih, posto se stric tu ne spominje.

Sve sto je stric imao u vlasnistvu je podijeljeno na strinu i dva sina (moje bratice), jedan se odmah odrekao svega, tako da se niti on ne spominje vise.

Odskenirati cu dokument, pa Vam (u inbox) poslati link (to sto smo dobili kod JB-a). Kasnije danas ili sutra. Sad zurim, ali zahvaljujem na odgovoru, tj. pitanjima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija