Jump to content

uvećanje mirovine


vs1

Preporučene objave

Dobar dan svima.

Zovem se vlado i maloljetni sam branitelj dragovoljac i hrvi 30%(ranjavanje u susjednoj nam državi), ali nije riječ o meni nego o mom ocu.

On je dragovoljac (30.09.1991.-15.03.1992.god), otišao je u civilnu invalidsku mirovinu(nevezano uz rat, kao dijabetičar).

Zanima me da li ima ikakva prava za uvećanje mirovine po bilo kakvoj osnovi s obzirom da mu je mirovina okko 2500kn. (navršio je 67. godinu života)

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hrvatski branitelji, korisnici starosne i prijevremene starosne mirovine koju su ostvarili na temelju staža manjeg od 40 godina, mirovina se povećava, ovisno o razdoblju provedenom u Domovinskom ratu i to:

 

1. hrvatskom branitelju do 12 mjeseci za 10%

 

2. hrvatskom branitelju od 12 do 24 mjeseca za 15%

 

3. hrvatskom branitelju od 24 do 36 mjeseci za 20%

 

4. hrvatskom branitelju od 36 do 48 mjeseci za 25%

 

5. hrvatskom branitelju od 48 i više mjeseci za 30%

 

6. dragovoljcu iz Domovinskog rata za 30%.

 

 

 

Pravo na navedeno povećanje imaju i hrvatski branitelji korisnici invalidske mirovine te članovi obitelji hrvatskog branitelja, korisnici obiteljske mirovine. Hrvatski branitelji, korisnici kumulirane invalidske mirovine ostvarene prema ZOPHBDR također imaju pravo na navedeno povećanje. Tako povećana mirovina ne može iznositi više od mirovine određene na temelju osobnog boda za 40 godina mirovinskog staža.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moja pogreška; odnosno u ovom slučaju bi moglo ići po čl. 21 ZOPHBDR-a ali bi konkretno trebalo znati: datum invalidnosti, datum rođenja i mirovinski staž temeljem kojega je rađen obračun sadašnje mirovine ( radni+posebni + pridodani...), a ako ne mirovinski ono barem radni staž ... odnosno što više elemenata rješenja po kojem je ostvario mirovinu ...jer kod invalidskih mirovina se može dogoditi da zbog pridodanog staža a s relativno puno radnog staža s obzirom na godine života i radni vijek dođe do "probijanja" granice od 40 godina , pa možda ovih 30% uvećanja osobnog boda neće moći iskoristiti... Bez konkretnih podataka ništa konkretno u odgovoru...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stari će mi otići u područni ured za mirovinsko(Zadar).

Nadam se da imaju neku pravnu službu koja će ga uputiti što dalje , a da ga ne zahebu.

Što mislite kakva su iskustva sa njima s obzirom da neki ljudi dolaze sa zahtjevima koji se mogu svakako tumačiti (zakonski).

Ja sam DVO i znam da vojna pravna služba radi za korist vojske i države a ne vojnika. Kad su neka materijalna prava u pitanju u većini slučajeva oni pobijedu a ne podnositelj zahtijeva.

Nadam se da i ovi iz mirovinskog tako ne rade.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema potrebe za dodatnim kompliciranjem oko toga što će mu i u čiju korist netko savjetovati ili uskratiti, predlažem vam da vam otac na urudžbeni u PS HZMO-a Zadar preda pisani zahtjev kojim će tražiti da mu se kao korisniku invalidske mirovine odredi mirovina kao hrvatskom branitelju sa statusom dragovoljca sukladno čl. 21 ZOPHBDR-a. U zahtjevu pored osobnih podataka obvezno navesti osobni broj - ima ga na odresku od mirovine... Zahtjevu priložiti potvrdu Ureda za obranu o statusu branitelja i dragovoljca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija