Jump to content

Objavljivanje presuda


kiki2329

Preporučene objave

Dragi pravnici,

molio bih da ovim putem raspravimo jedno pitanje. Pošto su prema ZKP-u, ZPP-u i drugim zakonima presude javne, osim ako sud zbog posebnih okolnosti nije odlućio drugačije, zanimalo bi me slijedeće:

 

Kod objave sudske prakse presude se anonimiziraju, što je razumljivo jer je u prvom planu sudska praksa, a ne konkretan predmet o kojem se odlučivalo. No, sudovi odluke objavljuju na oglasnim pločama, a neki su to u zadnje vrijeme počeli i na web oglasnim pločama (Općinski u Vukovaru, SB i još neki). Neke presude su zbog iznimnog interesa javnosti objavljene u punom tekstu i na stranici Vrhovnog suda, kao i Ustavnog, i tako dalje. Pošto u kaznenim predmetima postoji pojam rehabilitacije i općenito zabrana korištenja presude nakon izdržane kazne zatvora ili plaćene novčane kazne, osim za potrebe državnih tijela (npr. kod zapošljavanja u školama i dr.), a i za njih samo dok nije nastupila rehabilitacija.

 

Ono što mene u cijeloj priči zanima jest tko se, u kojim slučajevima, kada, kako i kojem sudu može obratiti ukoliko želi ishoditi puni tekst neke odluke. Ima li šira javnost na to pravo (smatram da bi u civilnim predmetima to trebalo biti uvijek - osim kod razvoda braka i pitanja oko maloljetnih osoba, problem je jedino kod kaznenih predmeta), ili je uvriježena praksa da se ono što se sa oglasne ploče skine, poslije se niti ne može ishoditi? Opet, smatram da nije u redu da neki sudovi koriste internet kao medij za objavu presuda, dok neki nemaju na webu objavljenu niti jednu jedinu.

 

Molio bih pojašnjenje...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija