Jump to content

D.o.o. vs. obrt


Rexi

Preporučene objave

Pozdrav :)

 

Imam jedno tj. vise pitanja i nedoumica pa vas molim za pomoc.

 

planiram se baviti internet prodajom (webshop) sa nekim modifikacijama u prodaji, znaci nije standarna (da sad ne iznosim plan koji je poslovna tajna :D ), ali realno gledajuci, ja prodam artikl pa ga onda narucim od dobavljaca i u roku od 24 sata prepakiram i saljem kupcu.

 

kako se privatno moja obitelj bavi turizmom, a vec duze se prica da ce svi privatni iznajmljivaci trebat postati d.O.o ili obrt, racunam nekako da i dodam te djelatnosti, za buducnost, tako da samo pripojim to -kad dodje vrijeme.

ovo sam rekao samo da se uzme u obzir kada cete mi davati savijet :)

 

e sad, znaci webshop.

ja sam napravio detaljan troskovnik da vas ne zamaram sa detaljima, znaci svi tehnicki uvjeti, troskovi, troskovi izrade i marketinga. cifra ispada oko 40 000 kn uloga.

napravio sam i izracune po principu -kriticni minimalni promet, minimalni za pozitivnu nulu, itd, da vidim koliko bi mogao profitirati tj. ici u minus ako prometa nemam prvu godinu.

 

u tom izracunu mi fali par stavka - koje su ujedno i moja dilema.

 

d.O.o. ili obrt?

prije nego na to odgovorite da vam jos pojasnim situaciju.

svi znamo kakvo je danas doba, i ja kao fizicka osoba iako nemam puno - auto na kredit, nisam spreman odgovarati svom svojm imovinom ako biznis nedaj boze krene u neki veci minus.

kako u ovo doba treba pucat na sigurno, odluka je pala da se skupe sredstva za godinu dana poslovanja sa minimalnim troskovima sto znaci: recimo da se ne izda niti jedan racun, recimo da sam ja jedini djelatnik i ujedno direktor firme/obrta - ali radim u drugoj firmi tako da bi zdravstveno i to sta moze - islo preko njih.

isto tako, posto su to dodatni "troskovi" tj. pocetna osiguravajuca suma, odlucio sam u to uc sa kolegom, bliskim prijateljem.

 

dakle, osim tih 40 000 kn koje ulazemo za tehnicke potrebe, mozete mi molim vas tocno napisati koji su troskovi obrta a koji d.O.o.-a s naglaskom da radim u drugoj firmi (a kolega je student, ali on nece sluzbeno raditi dok posao ne krene).

i sa naglaskom da bi se prvih mjesec-dva vjerojatno proknjizilo svega 1000 kn. (ja racunam sto ako ne bude nikakvog prometa, tako da znam onaj minimum minimuma sto trebamo prikupiti da smo sigurni godinu dana, a onda ako posao i ne krene odemo u stecaj/zatvorimo obrt, bez cira na zelucu).

 

u to molim vas uracunajte i knjigovodju. iako imam znanja iz srednje skole, zbunjuju me te sve kratice i papirologija (ono sto ja znam je knjiziti). tako da jedna od opcija je da nabavim knjigovodstveni program i da sam vodim knjigovodstvo.

 

i molim vas za kratice napisite objasnjenje da mi bude lakse :)

 

privlaci me d.O.o. radi odgovornosti i strukture, dok je kod obrta bolje sta mogu dizat pare kad hocu i vodit knjigovotstvo sam (ja bar mislim), al opet po onome sto sam vidio cini mi se da je obrt skuplji godisnje (hladni pogon).

 

joj moram pitati jos par pitanja :-D

dali je moguce osnovati (doo ili obrt) i da ne placam redovne mjesecne troskove, poreze itd. dok ja ne odlucim, od danas radim i prodajem. (znaci ako otvorim sad doo il obrt i odlucim tek pocet raditi u 10 mjesec, dali placam one sve redovne troskove?)

 

i drugo, vezano za ovo gore, ako osnovam d.O.o. i kazu da pocinje doo raditi kod prve uplate, a prva uplata je onih 20 000 kn pri osnivanju, mogu li ja tih 20 000 na kraju uplatiti tj. nakon sto osnovam doo - nakon par mjeseci uplatiti to i da u roku od par dana doo radi normalno?

 

i jos jedno pod-pitanje, dali se vise isplati kupiti neki d.O.o. nego ga osnivati?

 

Puno hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Definitivno otvorite obrt.

 

Kod obrta su Vam puno jeftiniji troškovi osnivanja, jeftiniji i apsolutno bezbolni troškovi i način zatvaranja,budući da ste zaposleni ne plaćate mjesečne fiksne troškove obrtničkih doprinosa a i knjigovodstvo je jednostavno i jeftinije u odnosu na pravne osobe.Ne morate u prvoj godini poslovanja ući u sustav pdv-a, pa Vas i to manje opterećuje dok ne vidite kako će posao krenuti.

Odgovarate vlastitom imovinom ukoliko zaista zaglibite u velikim dugovanjima ali ako ste odgovorni pazite da do njih ne dođe, ukoliko vidite da ne ide posao, jednostavno zatvorite obrt.

 

Kod d.O.o., budući da ste zaposleni, također ne morate da se zapošljavate u svom poduzeću ali početni troškovi osnivanja (20.000 temeljnog uloga mora biti uplaćeno prije upisa u sudski registar a ne naknadno, tj.bez njega ne možete niti osnovati poduzeće)+ troškovi javnog bilježnika,oglas u Narodnim novinama itd. Kod zatvaranja poduzeća,likvidacije prolazite dugotrajan i novčano skup proces.Knjigovodstvo je dvostavno (složeno) s puno više izvještaja nego kod obrta.

 

I kod obrta i kod d.O.o., datumom početka poslovanja,upisom u registar poreznih obveznika u Poreznoj upravi počinje obveza plaćanja doprinosa,poreza i članarina.

 

Ukoliko nađete d.O.o. koji nema neplaćenih dugovanja i nije gubitaš prethodnih godina a cijena prodaje je manja od cijene osnivanja novog poduzeća, možete ga kupiti.Ipak, prilikom takvih transakcija budite oprezni i tražite uvid u sve poslovne knjige, kako Vas neprijatna iznenađenja ne bi sustigla naknadno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nasao sam tu http://www.hrvatskiproizvod.com/msp.php?broj=13

da bi onda imao ovo:

 

4. Ako obveznik obavlja djelatnost uz radni odnos

 

U navedenom slučaju doprinose utvrđuje rješenjem po godišnjem obračunu nadležna ispostava Porezne uprave Republike Hrvatske. Osnovicu za obračun čini ostvareni dohodak, i to najviše do iznosa od 51.207,00 kn.

 

(u slucaju da dobim otkaz mogu se prijaviti u svom obrtu kao:

7. Volonteri

mjesečna osnovica 2.298,00 kn

koeficijent 0,35

mirovinsko osiguranje I i II stup (15%+5%) 459,60 kn zdravstveno osiguranje (15%) 344,70 kn

ozljede od profesionalne bolesti (0,5%) 11,49 kn

ukupno mjesečno 815,79 kn

 

i tada bi bilo samo ovih 815kn, ovih 2298 kn (osnovica) si ne moram isplacivati jel tako? to je kao placa, osnovica?

 

znaci sto se radnika tj. mene tice, ne placam nista za sada. ostaju mi sljedeci troskovi, molim Vas da nadopunite:

 

- knjigovodja (sam ili da uzmem nekoga)

- troskovi poslovanja (nabava, itd.)

- PDV (mjesecno ili tromjesecno, s tim da za prvu godinu sam oslobodjen.

- porez na dobit ne moram placati za pocetak, dok ne prekoracim neke limite, ako sam dobro shvatio?

- porez na dohodak - ali na kraju godine

- ... (dali ima jos nesto?)

 

--------------

ono sto me jos zanima je minimalni tehnicki uvjeti i prostor, dali ga trebam imati za internet prodaju kao primarnu djelatnost (iako bi prijavio jos neke djelatnost ali kao sekundarne i za ubuduce ako posao krene)?

 

dali postoji neki poticaj posto sam na otoku, Hvaru te dali postoje neke pogodnosti po tom pitanju?

 

Puno Hvala :-) !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao što rekoh, ukoliko ste osigurani po drugoj osnovi (radni odnos), oslobođeni ste fiksnih mjesečnih obrtničkih doprinosa koji za 2010. godinu iznose 1.780,56 kn/mjesečno.

 

Ovisno o ostvarenom dohotku (ukoliko ste zaposleni) ,obračunavaju Vam se doprinosi najviše do osnovice 60.184,80 kn i to po stopi 35%. Osnovica koju navodite je iz ranijih razdoblja.

 

U slučaju da dobijete otkaz ne možete se prijaviti u svom obrtu kao volonter, automatski idete na obrtničke doprinose jer su oni isti za sve vlasnike obrta u RH.

 

Što se tiče troškova mišljenja sam sljedećeg:

 

1. Uzeti dobrog knjigovođu (dobro poslovno vodstvo i porezni savjet zlata vrijedi)

 

2. Troškovi poslovanja su svi troškovi koji služe stjecanju primitaka tj.vezani su uz poslovanje:roba,usluge,naknada banci,članarina HOK,najamnina,energenti,poštanski troškovi,uredska oprema i materijal,sredstva za čišćenje,promidžba i reklama...

 

3. Ukoliko u poslovnoj godini naplatite preko 300.000,00 kn obavljene isporuke (Vaše račune) tada ste mjesečni obveznik PDV-a, ukoliko imate manje naplaćenih isporuka kvartalac ste (tromjesečni), mada na vlastiti zahtjev kod Porezne uprave možete biti i mjesečni.

 

4. Porez na dobit,ukoliko ste obrtnik dohodaš ne plaćate nikako.

 

5. Porez na dohodak plaćate nakon predaje godišnje prijave poreza na dohodak (do 28.02.2011. za poslovanje u 2010. godini)tj. nakon što od Porezne uprave dobijete Privremeno porezno rješenje.

 

Ukoliko ćete robu za internet prodaju skladištiti kod sebe, trebaju Vam MTU (min.tehnički uvjeti) za skladište.Poslovni prostor ne treba.

 

Što se tiče otoka Hvara, Starigrad ima olakšice Područja posebne državne skrbi treće skupine,što je bitno za umanjenje dohotka na kraju godine.(Niste naveli svoj grad).Također imate potpore pri zapošljavanju radnika a potpore striktno vezane uz otok Hvar možete provjeriti u Uredu državne uprave Vaše županije.

U mjesecu ožujku svake godine izlaze natječaji za poduzetnike od strane ministarstava, a o kakvima se radi možete pogledati što je bilo za 2009. (Ministarstvo gospodartva,Ministarsvo turizma...)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

grad hvar :)

 

znaci po tome ispada da hladni pogon obrta godisnje kosta:

 

banka za vodjenje racuna 1.200,00 kn

knjigovodja 4.800,00 kn (cirka)

 

ukupno: 6000,00 kn godisnje

 

----

dok kad bi izgubio posao i automatski se dodao na obrt, to bi izgledalo ovako:

mjesecno/godisnje

banka za vodjenje racuna 100,00 kn/1.200,00 kn

doprinosi (zdravstveno, itd u slucaju da ne radim) 1.730,00 kn/20760,00 kn

knjigovodja 400,00 kn/4.800,00 kn

 

PDV (ovisno o prometu, placa se tromjesecno) 0,00 kn/0,00 kn

porez na dohodak (godisnje ovisno o prometu) 0,00 kn/0,00 kn

 

ukupno: 26 760,00 kn godisnje

 

molim potvrdu :)

 

i ispricavam se na gnjavazi.. projekt je dosta skup i jednostavno zelim sve predviditi :palac:

 

ima netko vremena mi napisati za d.O.o koliki bi bio hladni pogon i ovi troskovi? iako sam u startu bio za d.O.o., sad kada sam ove troskove napravio, obrt mi se cini jednostavniji i isplativiji za pocetak

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Fiksni i nepromjenjivi troškovi obrta:

-Obrtnički doprinosi: 1.780,56 kn/mjesečno

-Članarina Hrvatskoj obrtničkoj komori (za Hvar): 60,00 kn/mjesečno

-Porez na tvrtku (za navedenu djelatnost),oko 250 kn/godišnje

 

Sve ostalo ovisi o prometu (naknada za platni promet,porez na dohodak...)

Porez na dohodak,po progresivnoj stopi:15%,25%,35%,45%

 

Troškovi knjigovođe se različiti od grada do grada,pa je bolje da se raspitate u Vašem mjestu a velika je razlika između cijene knjigovodstva za obrte i pravne osobe.

 

Što se tiče trgovačkog društva (d.O.o.), velika je razlika u startnim troškovima (osnivanje+osnivački ulog) a fiksni su sljedeći:

- Članarina Hrvatskoj gospodarskoj komori:55,00 kn/mjesečno

- Poduzetnička plaća,osnovica bruto:ne manje od 8.487,60 kn

- Porez na tvrtku : 500,00 kn/godišnje

 

Sve ostalo ovisi o ostvarenoj dobiti (porez na dobit 20%)

 

Grad Hvar nije na području PPDS-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ultra je napisao:

 

 

Što se tiče trgovačkog društva (d.O.o.), velika je razlika u startnim troškovima (osnivanje+osnivački ulog) a fiksni su sljedeći:

- Članarina Hrvatskoj gospodarskoj komori:55,00 kn/mjesečno

- Poduzetnička plaća,osnovica bruto:ne manje od 8.487,60 kn

- Porez na tvrtku : 500,00 kn/godišnje

 

Sve ostalo ovisi o ostvarenoj dobiti (porez na dobit 20%)

 

Grad Hvar nije na području PPDS-a.

 

 

Poštovana ultra.

 

Zar se u d.O.o. ne može prijaviti na minimalac?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jest da nije 100% zakonski ali može se prijaviti i na minimalac i na pola radnog vremena.

 

Bitno je da HZMO ima informaciju da ste osigurani a da netko ide u osporavanje osnovice osiguranja,teško.Barem kroz iskustvo koje ja imam a odnosi se na kontrolu pravilnosti podataka o stažu i osnovicama za obračun doprinosa za razne poduzetnike i njihove zaposlenike u kojima nikada nisu stavljali primjedbe a bilo je i primjera iz Vašeg upita (članovi uprave na minimalcu i pola radnog vremena).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija