Jump to content

obiteljska mirovina


VUKOVI

Preporučene objave

VUKOVI je napisao:

Ima li kakva prava supruga hrvatskog branitelja koji je počinio samoubojstvo '?imao je 50 godina,30 godina radnog staža ,2 godine bio u ratu ,bio je u radnom odnosu,nije psihički lječen.ona 47 godina. nema maloljetne djece.ako znate molim vas pomozite.

Trenutno ne može ostvariti pravo na obiteljsku mirovinu jer nema 50 godina života, ali s obzirom da je starija od 45 to pravo će moći ostvariti kada napuni 50 godina. Prije 50-te će moći ostvariti to pravo ako kod nje nastane opća nesposobnost za rad. Za detalje je najbolje obratiti se službi pravne pomoći u PS HZMO-a po mjestu prebivališta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 62.

 

(1) Udovica ima pravo na obiteljsku mirovinu:

1) ako je do smrti bračnog druga, po kojem joj to pravo pripada, navršila 50 godina života ili

 

2) ako je mlađa od 50 godina života i ako je do smrti bračnog druga nastupila opća nesposobnost za rad ili je takva nesposobnost nastala u roku od jedne godine nakon smrti bračnog druga ili

(2) Udovica koja do smrti bračnog druga nije navršila 50, ali je imala navršenih 45 godina života, ima pravo na obiteljsku mirovinu kada navrši 50 godina života.

 

obvezno uz ostalu dokumentaciju priložiti i potvrdu Ureda za obranu o statusu hrvatskog branitelja(i dragovoljca ako je u postrojbi bio 100 dana prije priznanja Rh tj. do 15.01.92.99ako je na prvoj crti bojišnice proveo 100 dana i više zbog najmanje braniteljskemirovine.

 

na liječnički peregled radi ispunjenja uvjeta iz čl.1.t.2.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem vam se svima na odgovoru . U stvarnosti je ovako : izgubiš muža , nemaš pravo na mirovinu , a danas je saznala da je izgubila pravo i na zdravstveno osiguranje jer je bila osigurana preko njega . Imate li neka saznanja kako ostvariti zdravstvenu zaštitu , jer joj je lječnička pomoć pod hitno potrebna .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prijavi se na biro rada i kao nezaposlena ostvari zdravstveno osiguranje.

u Područnom odjelu HZZO dobit će pravu informaciju .

 

obzirom na dob(47)mislim da neće biti problem dobiti liječničku potvrdu da nema radne sposobnosti.

ni mlađe osobe nemogu dobiti posao.

 

u svakom slučaju kad navrši 50.godina ostvaruje pravo na obiteljskumirovinu.

ako se uda ili zasnuje vanbračnu zajednicu gubi pravo na mirovinu.

 

a ništa je nekošta podnijeti zahtjev za obiteljsku mirovinu

u nadležni HZMO

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bovu je napisao:...

 

obzirom na dob(47)mislim da neće biti problem dobiti liječničku potvrdu da nema radne sposobnosti.

ni mlađe osobe nemogu dobiti posao...

S tom liječničkom potvrdom (liječnik medicine rada, liječnik OM, liječnik specijalist...) ne rješava ništa već samo može započeti postupak jer za opću nesposobnost u "duhu" ZOMO potreban je nalaz i mišljenje vještaka HZMO-a da se radi o nastanku invalidnosti... Nije lijepo za napisati ali: inače baš nekoga u HZMO briga može li ona (s obzirom na godine )naći i dobiti posao...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

POnekad mi se čini da ste VI jedini koji hoćete i želite pomoći.Zato hvala onima koji odgovaraju i pomažu, :Da objasnim pisali smo u HZMO,HZZO ,MOBMS i ništa.čovjek je bio dijabetičar s 3 inzulina dnevno i kao takav 91 i 92 proveo na ratištu.jučer u HZMO smo doživjeli šok jer su joj oduzeli zdravstvenu iskaznicu a kad je rekla da mora doktoru dobila je odgovor da to nije njihov problem. koliko joj treba pomoć doktora najbolje govori to da je pronašla muža ustrelitog u glavu.može li uopće nakon toga biti normalna i boriti se sa svim tim . još jednom HVALA

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija