Jump to content

Koje su ovlasti skrbnika nad ostavinom?


lorenaf

Preporučene objave

Nakon smrti mog bivšeg supruga, moja malodobna kći i njegova kći iz prvog braka naslijedile su njegovu imovinu pola-pola. Rješenje je ovih dana postalo pravomoćno i to je ok. No, kako je njegova prva kći nedostupna (dala je lažnu adresu i otkako je prihvatila nasljedstvo nije se pojavljivala), imenovan je privremeni skrbnik nad njezinim dijelom ostavine. Molim Vas da mi odgovorite što ćemo sa skrbnikom moći riješiti, osim upisa u zemljišne knjige?

- Podići novac sa računa u banci i od osiguranja?

- Platiti bilježnika pola-pola od tog novca?

- Isplatiti dugove vjerovnicima tim novcem?

Je li to skrbniku zakonska obveza ili stvar dobre volje? :-?

 

Hvala unaprijed (nije da baš imam za odvjetnika...) :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

malo mi je ovo komplicirano,dala lažnu adresu?da li skrbnik zna njezinu adresu,a trebao bi znati?i kako osoba može nestati,mislim da se mora pronaći.

znam inače da skrbnik ne može raspolagati sa imovinom onoga za čijeg je skrbnika postavljenmu ovom slučaju jedne kćeri za čiju se adresu ne zna,znači skrbnik njezino ne može darovati,pokloniti i slično,on je taj koji štiti njezine interese.i nije mi jasno zašto bi netko tko dobiva nasljedstvo dao lažnu adresu?nije se pojavila ni na ostavinskoj?ja te ne želim krivo savjetovati,ali tvoja kćer ima pravo na pola,a ova druga zastupana po skrbniku dobiva polovicu.skrnik joj je vjerovatno dodjeljen po službenoj dužnosti.mislim dok se ista ne pojavi osobno,predmet će stajati zatvoren.otiđi na sud,pa pitaj.imala sam slućaj skrbništva u obitelji,ali starija osoba,to je netko tko brani nečiji interes,ne odriće se,ni prihvaća ničega,figura koja se negdje pojavljuje.ako traži doživotno skrbništvo,a mislim da ovo nije tvoj slučaj,mogao bi dobiti i njezinu polovinu,

kako god,polovicu onoga šta pripada tvojoj kćeri ne može uzeti nitko,ali bi trebalo čim prije naći osobu koja je iz nekim kojih razloga,dala lažnu adresu.zakonska obaveza da se pojavi u njezino ime.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gle, njezini motivi za ovakav pristup i meni su nepoznanica, ni meni nije jasno zašto bi se netko skrivao od vlastitog nasljedstva... A skrbništvo je nad ostavinom, a nije dodijeljen skrbnik njoj kao osobi, što je slučaj o kojem ti govoriš. Taj bi skrbnik trebao samo "čuvati" njezin dio i brinuti se o njemu, koliko sam ja shvatila zakon.

Hvala na pokušaju pomoći, ali mislim da bi neki pravnik koji se baš bavi nasljednim ili imovinskim pravom točno znao o čemu se radi. Ako ima netko takav, please... :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija