Jump to content

Molim savijet pravnika


dadoje

Preporučene objave

Molim Mrljavca da mi pomogne savijetom,naime ostao sam bez posla,a dok sam radio imao sam riješenje hzzo-a,o bolovanju 100% na temelju diagnoza 43.1 i 41.2.Dragovoljac sam dom.rata od 06.91-07.92g.,stalno prva crta tzv.ćukaš.Komisija me odbila bez obzira na konstantno liječenje već dva puta.Imam 30 god.staža,bez beneficije na temelju hv-a.Što dalje?.Imam li pravo na braniteljsku mirovinu prof.ili opću i kolika bi ona mogla biti?.Unaprijed hvala i Veliki Pozdrav!.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Invalidska mirovina hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata

 

HRVI iz Domovinskog rata, kod kojega je nastao trajni gubitak radne sposobnosti (opća nesposobnost za rad) ili kod kojega je nastala profesionalna nesposobnost za rad kao posljedica ranjavanja, ozljede, zatočeništva u logoru, bolesti, pogoršanja bolesti, odnosno pojave bolesti zadobivene u obrani suvereniteta Republike Hrvatske ima pravo na invalidsku mirovinu i to:

a) invalidsku mirovinu zbog opće nesposobnosti za rad, zbog trajnog gubitka radne sposobnosti nastale kao posljedica ranjavanja, ozljede, zatočeništva u logoru, bolesti, pogoršanja bolesti, odnosno pojave bolesti zadobivene u obrani suvereniteta Republike Hrvatske;

b) invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad, nastale kao posljedica ranjavanja, ozljede, zatočeništva u logoru, bolesti, pogoršanja bolesti, odnosno pojave bolesti zadobivene u obrani suvereniteta Republike Hrvatske.

HRVI iz Domovinskog rata, kod kojega je opća nesposobnost za rad ili profesionalna nesposobnost za rad uzrokovana djelomično zbog posljedica ranjavanja, bolesti ili ozljede zadobivenih u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, a djelomično izvan tih okolnosti, određuje se tzv. kumulirana invalidska mirovina, u razmjernim dijelovima, u postotku u kojem na ukupnu invalidnost (profesionalnu ili opću nesposobnost za rad) utječe pojedini uzrok invalidnosti.

 

Stjecanje prava na invalidsku mirovinu prema ZOPHBDR-u zbog postojanja opće ili profesionalne nesposobnosti za rad uvjetovano je postojanjem statusa HRVI prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji («Narodne novine», broj 137/09.), koji je stupio na snagu 21. studenoga 2009.

 

Hrvatski branitelji, korisnici starosne i prijevremene starosne mirovine koju su ostvarili na temelju staža manjeg od 40 godina, mirovina se povećava, ovisno o razdoblju provedenom u Domovinskom ratu i to:

 

1. hrvatskom branitelju do 12 mjeseci za 10%

 

2. hrvatskom branitelju od 12 do 24 mjeseca za 15%

 

3. hrvatskom branitelju od 24 do 36 mjeseci za 20%

 

4. hrvatskom branitelju od 36 do 48 mjeseci za 25%

 

5. hrvatskom branitelju od 48 i više mjeseci za 30%

 

6. dragovoljcu iz Domovinskog rata za 30%.

 

 

 

Pravo na navedeno povećanje imaju i hrvatski branitelji korisnici invalidske mirovine, te članovi obitelji hrvatskog branitelja, korisnici obiteljske mirovine. Hrvatski branitelji, korisnici kumulirane invalidske mirovine ostvarene prema ZOPHBDR također imaju pravo na navedeno povećanje. Tako povećana mirovina ne može iznositi više od mirovine određene na temelju osobnog boda za 40 godina mirovinskog staža.

 

Dakle, u invalidsku braniteljsku mirovinu više ne možete bez statusa HRVI.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ok,hvala na trudu,ali to sve znam,rok za predaju papira je bio,31.12.2005,međutim ja svoje nespavanje,luđenje,gušenje,paranoju nisam tada vezivao za diagnozu koju sam kasnije dobio. Na preporuku prijatelja koji mi je rekao da je to najvjerojatnije ptsp i da odem kod psihijatra otišao sam dobio terapiju i stanje se relativno smirilo.Moje pitanje nije bilo za hrvi,jer sam tu očito popušija,već za običnu braniteljsku mirovinu,pošto sam ostao bez posla!.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dobro,onda ćemo ovako.pomoga si mi ka da mi luka bebić ide pomoć,hvala ti ali više mi netriba tvoja pomoć,jer ti si isti ka i svi oni u vlasti i oko vlasti,a ja ću se sam borit ka šta sam se i boria za ovu državu koja je nastala na tzv.200 bogatih obitelji.Naputak,pogledati registar branitelja i tko je nastradao u privatizaciji dok su branitelji bili na bojištu!!!.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evo me opet,jer nemogu spavat,poanta je ova rojsova ko je jamia jamia je,ali to u evropama ne prolazi,jer postoji pravna država i ne dozvoljava se da neko kupi mirovinu,firmu na kriminalan način ,a da za to ne odgovara.nije se mogla kriminalna privatizacija vodit dok je zemlja krvarila.zato gospodo draga revizija svega,tako da pošteni ljudi dobiju ono što su zaslužili svojim radom i svojom žrtvom.Neka mi neko objasni kako se bolest zakonom može stornirati!! to bi bilo super bili bi svi zdravi. da pojasnim s istom diagnozom sam do 2006 hrvi,a poslije 2006 sam zdrav. to je po meni van pameti i poštenja!?.POZDRAV!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vi imate pravi na najnižu mirovinu hrvatskoga branitelja ali naravno morate imati godine starosti..a to je 60 godina starosti..a možda i 65 to trebate provjeriti u područnom uredu hzmo-a..a što se tiče profesionalne ili opče,one se kreču od 1800 kuna profesionalna do 2400 kuna opča nesposobnost..a koju če te nesposobnost dobiti to sve ovisi od vještaka u mirovinskom..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala ti planina,to je konkretniji odgovor. ja sam ušao u 53 godinu života,a neki moji kolege branitelji koji su mlađi od mene dobili su prijevremenu starosnu mirovinu tzv civilnu sa istim ili slićnim diagnozama kao ja,a predali su papire isto ka ja van famoznog roka:31.12.2005.!!imaju manje staža ili isto oko 32god.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najniža mirovina hrvatskom branitelju iz Domovinakog rata

 

Najniža mirovina za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata propisana je Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i razlikuje se od instituta najniže mirovine koja je 1. siječnja 1999. uvedena kao socijalno -zaštitni institut u opći sustav mirovinskog osiguranja.

 

Pravo na najnižu mirovinu nakon 21. studenoga 2009. može ostvariti samo hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji ima priznato sudjelovanje u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u najmanjem trajanju od 100 dana kao pripadnika borbenog sektora i koji je mirovinu ostvario prema odredbama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju , Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju individualnih poljoprivrednika , ZOPHBDR-a i ZOMO-a, dakle korisniku mirovine ostvarene prije i nakon 1999. godine, ako mu tako određena mirovina iznosi manje od svote najniže mirovine. Također, ako kumulirana mirovina iznosi manje od najniže mirovine, hrvatskom branitelju odredit će se najniža mirovina.

Pravo na najnižu mirovinu ima i hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji ima priznato sudjelovanje u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u najmanjem trajanju od 100 dana kao pripadnika borbenog sektora i koji je navršio 65 godina života ( muškarac),odnosno 60 godina života žena , a ne ispunjava uvjete mirovinskog staža za stjecanje prava na starosnu mirovinu prema ZOMO-u (tzv. « državna mirovina»).

 

Potvrde o sudjelovanju u obrani suvereniteta Republike Hrvatske od 100 dana u borbenom, odnosno u neborbenom sektoru izdavat će Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Uprava za pravne poslove, Strossmayerov trg broj 4, Zagreb.

 

Najniža mirovina određuje se od osnovice koja iznosi 45% prosječne neto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj, u godini koja prethodi godini ostvarivanja prava prema podacima Državnog zavoda za statistiku.

Korisniku prijevremene starosne mirovine najniža mirovina određuje se uz primjenu polaznog faktora iz članka 78., a korisniku invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad primjenom mirovinskog faktora iz članka 80. ZOMO-a, što znači da se nezaposlenom hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata, kojemu je priznato pravo na mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad prema ZOPHBDR-u, najniža mirovina određuje uz primjenu mirovinskog faktora 0,8 , a zaposlenom uz primjenu mirovinskog faktora 0,5.

Za određivanje najniže mirovine korisniku prijevremene starosne mirovine primijenit će se polazni faktor prema kojem je određena prijevremena starosna mirovina. Za obiteljsku mirovinu mirovinski faktor iznosi 0,7 do 1,0, ovisno o broju članova obitelji, za starosnu mirovinu i invalidsku mirovinu zbog opće nesposobnosti mirovinski faktor iznosi 1,0.

 

Pravo na najnižu mirovinu nema hrvatski branitelj koji je mirovinu ostvario prema Zakonu o pravima DVO, PS i OSO jer se radi o posebnom propisu , a prava prema posebnim propisima u određivanju mirovine ne mogu se kumulirati.

 

Najniža mirovina hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata od 1. siječnja 2010. određena je u svoti od 2389,95 kn mjesečno.

 

Dadoje je rekao:

dobro,onda ćemo ovako.pomoga si mi ka da mi luka bebić ide pomoć,hvala ti ali više mi netriba tvoja pomoć,jer ti si isti ka i svi oni u vlasti i oko vlasti,a ja ću se sam borit ka šta sam se i boria za ovu državu koja je nastala na tzv.200 bogatih obitelji.Naputak,pogledati registar branitelja i tko je nastradao u privatizaciji dok su branitelji bili na bojištu!!!.

 

S obzirom da si "jako" zahvalan (meni tvoja zahvalnost nije niti najmanje potrebna), a još si mi napisao da sam kao ovi sa vlasti i uspoređuješ me sa Bebićem, još ću da nadodam:

 

Nemaš pravo na najnižu braniteljsku mirovinu dok ne navršiš 65 godina života.

Za sada imaš pravo na invalidsku mirovinu prema ZOMO (naravno, ako tvoja medicinska dokumentacija ima argumente s kojima bi vještak opravdano donio objektivnu procjenu da si nesposoban za rad, bilo to profesionalna ili opća nesposobnost).

 

Na to bi dobio onaj dodatak (čitaj moj prijašnji post) u kojem si napisao da si dragovoljac, a to je 30% i kraj priče.

 

Dadoje je rekao

.....Moje pitanje nije bilo za hrvi,jer sam tu očito popušija,već za običnu braniteljsku mirovinu,pošto sam ostao bez posla!.......

 

Obična braniteljska mirovina ne postoji.

:zao:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sve je mrljavac lipo objasnio u mom slućaju jado,i dodatak na dragovoljstvo se dodaje u oba slućaja,samo je pitanje do kada,jer vidiš sam da tuču po nama sve više sa svih strana,a naše udruge tj.njeni predstavnici "putuju po svijetu"umjesto da se organiziraju u jednu krovnu jaku organizaciju,koja bi štitila dignitet,veterana,branitelja,domovinskog rata.Zato pozdravimo skup u Petrinji i dajmo mu veliku podršku!.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija