Jump to content

Re: Otvaranje obrta nekoliko pitanja


bekobek

Preporučene objave

Sve pohvale na topic. Nekoliko pitanja:

1. s obzirom da sam zaposlen u državnoj firmi i poslodavac mi plaća sve doprinose, mogu li otvoriti obrt - školu za poduke i prevođenje(NKD 85.59, NDK 74.30) kao dopunsku djelatnost?

2. koje su mi mjesečne/godišnje obveze (porez na dohodak, komorski i sl.)?

3. s obzirom da obrt želim otvoriti u kući svojih roditelja, moram li napraviti s njima ugovor o najmu?

4. pretpostavljam da ne bih bio uključen u sustav PDV-a?

5. koliki je izdatak za otvaranje obrta?

6. trebam li ispunjavati kakve tehničke uvjete? inače sam mr.sc.

7. s obzirom da bi poduke iz određenih predmeta držala i moja bolja polovica, mogu li s njom samo sklopiti ugovor o djelu, s obzirom da ne bi bilo zaposlenih djelatnika?

 

Hvala unaprijed na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1.Nema zapreke da obrtnik bude u radnom odnosu, ali nisam baš sigurna da se djelatnost obrazovanja može obavljati kroz obrt, čini mi se da to morate provjeriti u uredu za gospodarstvo na vašem području. Znam da su razne turističke agencije imale odjele za učenje stranih jezika, zatim su obrazovale turističke vodiče, ali koliko je meni poznato, te su agencije bile d.O.o., a ne obrti.

2.Budući da radite kod poslodavca koji vam plaća doprinose, vi ih ne plaćate mjesečno, već na kraju godine na osnovicu koju čini vaš dohodak za prethodnu godinu iskazan u poreznoj prijavi.

3. Ako vam za obrt ne treba pregled poslovnih prostroija vjerojastno vas nitko neće pitati za to, ali ako s roditeljima zaključite ugovor, to je njima primitak od imovine, oni ga prijavljuju u poreznoj upravi koja im razrezuje mjesečnu akontaciju poreza.

4. U sustav PDV-a možete ući vlastitom voljom ali onda u njemu morate ostati 5 godina, ili možete čekati da vaši primici od gospodarskih aktivnosti dosegnu svotu od 85000 za kalendarsku godinu, te ste od slijedeće kalendarske godine obveznik PDV-a po sili zakona i morate se do 15.siječnja kao takav prijaviti u poreznu upravu.

5. Ne znam.

6. Odgovor sadržan pod 1. - trebate vidjeti kako se uopće možete registrirati za obrazovnu djelatnost.

7. Elemetni ugovora o djelu su: izvršitelj dobije zadatak koji radi u vrijeme kad mu odgovara (nema radnog vremena), u prostoru koji odabere (nema radnog mjesta),sa vlastitm alatom ili opremom (naručitelj djela mu to ne osigurava) i odgovara samostalno prema naručitelju za rezultat djela. Tipičan primjer ugovora o djelu je kad od slikara naručite neku sliku i on vam je nakon nekog vremena donese, a vi mu isplatite ugovorenu naknadu. Ako vi odgovarate prema vašim polaznicima za rezultat obuke koju im dajete, onda je svaki onaj kojeg angažirate za taj posao s vama u radnom odnosu i to je prikriveni ugovor o radu. Ako vaša "bolja polovica" već radi puno radno vrijeme, nemate druge mogućnosti, ali to ne bi bilo to. Za vašu utjehu, naša su sveučilišta, veleučilišta, društvena učilišta i slični hramovi znanja prepuni upravo takvih supermena koji prodaju svoje intelektualne usluge u raznim formama, pa i po ugovorima o djelu, u opsegu od stotinjak sati tjedno, sposoban neki svijet, adok mila nam država to tolerira na principu "što ćemo kad nemamo kadra", a ne pada joj na pamet da na taj način devalvira vrijednost visokoškolskih diploma, no to je već neka druga priča.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija