Jump to content

dosmrtno i nužni dio


jea

Preporučene objave

molim za pomoć!! dali se može tražiti nužni dio na dio nekretnine na kojem postoji dosmrtno uzdržavanje,ako na tom dijelu kao vlasnik u zk uveden je jedan od nasljednika,a na dr.dijelu nekretnine postoji još 3 nasljednika??

dali ta osoba koja ima veći dio može prodati ili se zavesti kao vlasnik nakon smrti osobe koja joj je dala dosmrtno i na dijelove ostalih(koji su u zk registrirani kao nasljednici ali s manjim udjelom-a vlasniku su dali doživotno uživanje na cijelu nekretninu)??? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Predmet ugovora o dosmrtnom uzdržavanju je samo ona imovina koja pripada ostavitelju i koja je u ugovoru određena. To može biti sva imovina uzdržavanoga ili samo dio njegove ukupne imovine koji je u ugovoru točno naveden. Ako je to idealni dio nekretnine, onda je predmet ugovora samo taj idealni dio nekretnine, pa će uzdržavatelj steći pravo samo na to i postati suvlasnik s drugim suvlasnicima umjesto uzdržavanoga.

 

Od imovine koja je predmet ugovora o dosmrtnom uzdržavanju ne može se tražiti nužni dio.

 

Doživotnim uživanjem ne mogu se steći vlasnička prava. Onom imovinom koja je na doživotnom uživanju vlasnici koji su to uživanje dali raspolagat će po smrti uživatelja po svojoj slobodnoj volji.

 

Sve skupa nema nikakve veze sa suvlasničkim odnosima i načinu njihovog razvrgnuća, osim što se kroz te odnose definira tko će u konačnici biti suvlasnik.

 

Vaš izraz na dr.dijelu nekretnine postoji još 3 nasljednika je potpuno nejasan. Nasljednici dok je ostavitelj živ naprosto ne postoje, niti mogući budući nasljednici mogu sa sigurnošću znati da će doista nešto naslijediti. Pretpostavljam da ste htjeli napisati da su mogući budući nasljednici ujedno već suvlasnici nekretnine.

 

Ako je tako, smrt ostavitelja ne može u tome ništa promijeniti, osim ukinuti na imovini teret doživotnog uživanja ako takav teret postoji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Da ne otvaram novu temu, postaviti ću pitanje ovdje.

Naime, sa ocem sam krenula u postupak etažiranja kuće čiji će mi dio dati u vlasništvo te u parcelaciju okućnice kako bi i jedna zaokružena parcela mogla pripasti meni.

Kada cijela ta priča prođe kroz gruntovnicu i katastar pa bude trebalo sastaviti ugovor kojim će se prenijeti vlasništvo nastaju problemi.

Naime, imam brata koji sa ocem već godinama ne razgovara, a ni samnom (narkoman itd.), ali sam sigurna da bi sa zadovoljstvom stavio prste na tatinu imovinu i prodao je jučer da može. Kako sam na više mjesta čula i pročitala da me običan darovni ugovor ne štiti od brata jednoga dana kada oca ne bude (jer može tražiti nužni dio), tata i ja smo se odlučili na ugovor o dosmrtnom uzdržavanju. Ono što me zanima da li obveza uzdržavanja mora biti uglavljena u novčanom iznosu te da li ovaj ugovor smije sadržavati klauzulu da dio kuće i okućnice koju na temelju njega dobijem ne smijem prodati za očeva života (iako mi to ne pada na pamet, ocu je to iznimno važno).

Napominjem da ovim ugovorom otac na mene ne bi prenio cijelu svoju imovinu, njemu bi ostao njegov dio kuće te tereni koje ima, ali ako Bog da da si nađe nekoga nikad ne znaš gdje mogu nastati novi problemi. Ja samo moram zaštiti svoje i ulaganje mog supruga.

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obveza uzdržavanja ne mora biti novčana, može se preuzeti briga za čišćenje kuće, kuhanje, pranje, briga u slučaju bolesti, pružanje zdrastvene skrbi, bolnički smještaj, adekvatan pogreb i slično. Za detalje se obratite javnom bilježniku ili odvjetniku, kao osobama ovlaštenima za sastav takvih ugovora.

Ako sklopite ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, imovinu od oca dobivate u vlasništvo odmah. Nije moguća odredba da vi kao novi vlasnici ne bi smjeli prodati imovinu koja je postala vaša, jer to nije spojivo s smislom samog vlasništva (vlasnik sa svojom imovinom radi što želi, u načelu). No, da bi tata bio miran, možete u ugovor staviti odredbe da u njegovu korist na toj imovini osnivate pravo da do kraja života uživa i/ili stanuje na toj imovini. To praktički znači da vi nećete prodati nekretninu, jer kad bi je i htjeli prodati, teško da bi našli kupca koji je voljan kupiti nekretninu s tim teretom (stanovanje i uživanje vašeg oca). Ujedno to pravo oca se upisuje u gruntovnicu kao njegova osobna služnost, tako da je je i time dodatno zaštićen.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija