Jump to content

neplaćanje alimentacije


oluja

Preporučene objave

htijela bi i ovdje postavitijedno pitanje na koje su mi davali nekoliko odgovora . molim vas što da radim bivši suprug nakon neplaća za djete alimentaciju uplati svaki 5 mjesec u socijalnom su mi rekli da on ako neplati u kontinuitetu 6 mjeseci onda da se obratim njima. dakle zaključak je jednostavan on može plaćati alimentaciju svaki 5ti mjesec do besvjesti a djete košta svaki dan . kome da se obratim je u czsr nisam naišla na neku veliku brigu za djete niti su bili zainteresirani za veliku suradnju . kome da se obratim ?????hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1.napišite sudu prijedlog za ovrhu

2.prijavite ga policiji(jer ne ispunjava obvezu prema djetetu a time znači krši ditetovo pravo

3. napišite dorhu prijedlog kaznene prijave radi povrede dužnosti uzdržavanja( prema ob. zakonu i kaz.zakonu)

4.prijavite i czss ali pismeno (pismo s povratnicom ili dopis kojeg tribaju oni pečatirati i jedan primjerak vratiti vama)

5.kad se radi o pitanju uzdržavanja diteta u ime diteta imate pravo tražiti da vam se odobri besplatna pravna pomoć

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala vam puno ste mi pomogli sada bar znam što mi je činiti jer kada sam se usmeno obratila czsr oni su mi rekli da moram čekati 6 mjeseci mislim da to je stvarno nešto apsurdno, ali pošto djete sada kreće u školu dosta toga mu treba i stvarno mi je teško .. hvala vam puno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

oluja je napisao:

oni su mi rekli da moram čekati 6 mjeseci

Rekli su vam jer prema čl.352 st.1 Obiteljskog zakona, privremeno uzdržavanje se isplaćuje ako onaj tko je uzdržavati bio dužan nije udovoljio toj obvezi:

- 6 mjeseci neprekidno

Ali, "zaboravili" su pri tom, parcijalnom amnezijom možda, da ista rečenica kaže i:

- ili 6 mjeseci unutar razdoblja od 7 mjeseci

 

Dakle, ne "igra" prekid šestomjesečnog perioda plaćanjem npr. 5. mjeseca po redu i nastavak neplaćanja.

 

Zato, samo vi lijepo dostavite pismeni zahtjev CZSSu za isplaćivanjem privremenog uzdržavanja djeteta, a prema

čl. 352 st.1:

"Ako roditelj koji je na temelju pravomoćne sudske odluke, privremene mjere radi uzdržavanja ili nagodbe sklopljene pred sudom ili centrom za socijalnu skrb dužan pridonositi za uzdržavanje djeteta, ne udovoljava svojoj obvezi duže od šest mjeseci neprekidno ILI ako nije platio za šest mjeseci s prekidima ukupno unutar razdoblja od sedam mjeseci, centar za socijalnu skrb dužan je na prijedlog drugog roditelja ili po službenoj dužnosti, donijeti odluku o privremenom uzdržavanju i u skladu s njom isplaćivati uzdržavanje sve dok roditelj – obveznik uzdržavanja ne počne ponovno udovoljavati svojoj obvezi, u ukupnom trajanju od najdulje tri godine."

 

Moguće da će netko tvrditi da je potrebno 6 mjeseci neplaćanja unutar razdoblja od 9 mjeseci, no taj broj od 9 mjeseci se ne odnosi na utvrđivanje uvjeta potrebnih za priznanje prava na privremeno uzdržavanje, već na čl.237 st.2 koji govori o obvezama CZSSa nakon što primi pravomoćnu odluku, rješenje, nagodbu i sl. propisujući sadržaj obavijesti roditeljima o tome koje su njihove dužnosti i prava.

 

To što se nekome izgleda potkrala greška (a izmjena Obiteljskog zakona nakon toga nije bilo), pa je u ovom članku koji iznosi uvjete za privremeno uzdržavanje naveden uvjet koji nije precizno u skladu sa onim što je propisano kao sadržaj obavijesti iz čl. 237 st.2... jednostavno uopće nije problem vaš ili nekog od građana, ali ni CZSSov- već zakonodavčev...

:namiguje:

 

Prema onom što iznosite: i unutar 9 mjeseci postoji 6 za vrijeme kojih nije udovoljio obvezi, pa su vas tim više morali minimalno korektno uputiti. Dapače, bili su u prilici postupak pokrenuti po službenoj dužnosti, a ne na vaš zahtjev koji će tek uslijediti.

 

Pismeno zahtjevajte obavezno, jer s tim danom pravo mora biti priznato. Odnesite im na urudžbeni- prvi sljedeći radni dan. Ne mičite se dok ne dobijete i brojčić pod kojim je urudžbirano. Išlo bi i poštom (uz potvrdu primitka), ali radije to obavite prvim načinom...

:kavica:

 

U tom "paketu" će CZSS biti dužan podnijeti i kaznenu prijavu u roku od 15 dana...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E, pa... koliko je nama poznato, isti članak ne ostavlja mogućnost da CZSS nešto "može" kao što je bilo do 1.1.2008., nego- "dužan je".

U tom smislu su ove izmjene tada i išle, a upravo tako su u konačnom prijedlogu i objašnjene...

 

I vi Beata, šaljite poštom ukoliko nisu htjeli zaprimiti na urudžbenom (onaj gore navedeni stavak iza riječi "dužan je" kaže "na prijedlog drugog roditelja ili") čisto da ne gubite vrijeme do dana priznanja prava...

 

Bilo bi zanimljivo vidjeti tako obrazloženu "odbijenicu", ako se netko usudi takvo što napisati i potpisati, jer bi time potvrdio da ima kompetencije berača lišća sa obližnjeg stabla a ne za radno mjesto na kojem radi.

:-P

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija