Jump to content

Problemi s poslodavcem


s_s

Preporučene objave

Moj je suprug od kraja travnja ove godine zaposlen u novootvorenom ugostiteljskom objektu. Poslodavac je zahtjevao da mu odmah donese radnu knjižicu i ostale potrebne dokumente ali kopiju ugovora o radu i zdravstvenu iskaznicu suprug uopće nije dobio, kad god bi za to pitao poslodavac se izmotavao. Prije 15-ak dana je suprug išao na bolovanje na kojem je bio 3 dana i nakon toga mu se poslodavac odbija javiti na telefon, ako se kojim slučajem javi izvrijeđa ga i poklopi slušalicu, a kad smo išli osobno kod njega potjerao bi nas jer "nema vremena". Nadali smo se da će se urazumiti i da ćemo to sve mirno riješiti. Nakon mnjogo njegovih odbijanja bilo kakvog razgovora danas smo provjerili u HZZO-u da li je suprug uopće prijavljen i rečeno nam je da je prijavljen od 24.5. i da prijava još uvijek stoji. Da li bi mu trebali napisati zahtjev za povrat dokumenata, osobnih stvari koje odbija vratiti a koje su ostale u objektu, i isplatu plaće? Da li da uz taj zahtjev priložimo i izvanredan otkaz ugovora o radu pošto na HZZO-u kažu da je još prijavljen kao zaposlen? Suprug se niti ne bi sad htio vratiti tamo raditi jer je poslodavac i inače vrlo bezobrazan i omalovažava svoje zaposlenike. Tjedno je suprug radio puno više od zakonom određenog maksimuma, u nemogućim uvjetima. Plaću je dobio manju od dogovorene, sa isprikom da poslodavac nema novaca. Tad je poslodavac započeo sa zahtjevima da se radi bez slobodnog dana, ukupno preko 70 sati tjedno, neplaćeni prekovremeni, neplaćen rad praznikom i nedjeljom, itd ...

 

Oprostite što sam oduljila post i zahvaljujem na odgovorima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema Zakonu o radu poslodavac je obvezan radniku uručiti potvrdu o preuzimanju njegove radne knjižice i ostalih osobnih dokumenata - PK kartice, diplome i slično, na kojoj piše da dokumenti ostaju kod poslodvca za vrijeme trajanja radnog odnosa. Nadalje, prema istom zakonu, nitko ne može stupiti na rad bez sklopljenog ugovora o radu ili potvrde o sklopljenom ugovoru o radu koja ima iste obvezne elemente kao i sam ugovor. Nažalost, u poduzetničkom prostoru prepunom "bizničara" koji se izdaju za biznismene nije rijetka praksa da ljudi rade tjednima bez ikakvog ugovora, a tome dodatno doprinosi postojeća situacija sa stotinama tisuća nezaposlenih.

Time što je suprug pristao na rad bez ugovora postao je suučesnik u prekršaju, jer iako je odgovornost na poslodavcu, i radnik se ne može braniti popularnom rečenicom u našim krajevima "...nisam znao...", jer neznanje nikog ne oslobađa odgovornosti. Na mjestu vašeg supruga uputila bih pisani zahtjevsa povratnicom za povratom dokumenata, a kako je propustio tražiti ugovor o radu na početku rada, sad ni ne zna što je potpisao, koji su uvjeti za otkaz, je li ugovor na određeno ili neodređeno, kako da uopće sroči svoj otkaz ugovora, i koliki je ugovorio otkazni rok (postoji zakonski minimum, ali može se ugovoriti i preko njega), ako je ugovor na određeno da li je u njemu uopće predviđena mogućnsot otkazivanja... Puno dilema, možda da proba pismeno zatražiti kopiju ugovora pa će vidjeti što će od poslodavca dobiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam najljepša na odgovoru, pokušavali smo još stupiti s njim u kontakt ali neuspješno. U zadnjem razgovoru, tj monologu, je spominjao manjak od početnog mjeseca rada pa se sad bojimo da to spominje samo da ne bi isplatio plaću koju je dužan. Jesam li u pravu da on ne smije uzimati nikakav dio plaće osim ako radnik pismeno pristane ili ako sudski dokaže da je baš moj suprug skrivio taj manjak?

Poslat ćemo mu odmah u ponedjeljak zahtjev za povrat dokumenata i zatražiti kopiju ugovora pa ćemo vidjeti što će biti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Potpuno je nezakonito obustavljati od radnikove plaće bilo kakve svote novca bez izričitog radnikovog pristanka, i predlažem da poslodavca pismeno upozorite na to i zaprijetite prijavom inspekciji rada. U slučaju sumnje u manjak treba provesti propisanu proceduru, a ona uključuje i organe izvan poslodavca - za sumnju na krađu se poziva policija koja vrši očevid i provodi istražne radnje. Ako utvrdi da ima elemenata kaznenog djela, proslijeđuje predmet na daljnji postupak sudu, a poslodavac nakon podnesene prijave policiji ostaje samo geografski pojam - mjesto gdje se dogodila radnja krađe za koju će sud utvrditi tko ju je počinio. Nažalost, privatno vlasništvo u obliku obrta i privatnih poduzeće su mnogi shvatili kao područje vlastitog apsolutizma, što je naravno itekako moguće u zemlji sa toliko nezaposlenih.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poslali smo zahtjev, naravno bez ikakvog rezultata. Danas smo sve to skupa prijavili na inspektoratu pa sad čekamo da vidimo što će biti od svega toga. Jako nam je važno da suprug dobije barem radnu knjižicu i odjavu zdravstvenog jer treba za 10 dana početi raditi u drugom poduzeću. Ukoliko ne primi knjižicu i potrebne dokumente do tad, može li što učiniti? Izvaditi na primjer novu kopiju radne i sam si odjaviti zdravstveno osiguranje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija