Jump to content

Pravne zavrzlame,help!


Yasmeen

Preporučene objave

Molim savjet u vezi sljedeće situacije: baka je naslijedila 3/6 nekog zemljišta i potraživanja prema Soc.skrbi nakon smrti sestrične koja sa tkđ.pokojnim mužem nije imala djece.Još su dva nasljednika sa po 1/6,ostali potencijalni su se odrekli nasljedstva na raspravi.Doneseno je prvostupanjsko rješenje o nasljeđivanju na koje je bratić muža pokojne sestrične koji im je navodno pomagao i obavio sve oko pokopa,podnio žalbu i digao tužbu protiv nasljednika kako bi naplatio iz naslijeđene imovine sve što je potrošio na njihovo uzdržavanje i pokop. Baka je jako teško pokretna,ovisna o drugima,prije nekoliko godina preživjela je moždani udar i nije mogla prisustvovati ostavinskoj raspravi pa joj je po sili zakona dodijeljen dio.Zemljište koje je naslijeđeno je navodno sestrična još prije smrti prodala.Kupac je dao pola dogovorene svote i te novce je ona navodno dala tom bratiću koji sada diže tužbu,a druga polovica je trebala biti isplaćena kad se raščisti vlasništvo. Ročište je u rujnu. Kako baka ne može prisustvovati na koji način može imenovati zastupnika (djed,brat,ja,sin joj-moj otac je mrtav),da li se sad više može odreći tog nasljedstva i koje su moguće posljedice? Kakve su uopće šanse da tužitelj postigne što želi tj.da naplati svoje "potraživanje" od nasljednika?

Hvala...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako sam dobro pohvatao rodbinske odnose o kojima je riječ, onda proizlazi da bratić pokojnog muža sestrične koja je umrla nakon toga muža mije nasljednik sestrične, i vjerojatno nije niti učestvovao u ostavinskoj raspravi. Ako i jest, to je bila greška suda odnosno javnog bilježnika. Tu pretpostavljam da nije bilo oporuke, jer ju niste spomenuli, već da se nasljeđivalo po zakonu.

 

Prema tome, ne može podnijeti žalbu na rješenje o nasljeđivanju budući da nije stranka u postupku. Ako ju je i podnio, ona će biti odbačena.

 

No, on može postavljati zahtjeve prema nasljednicima tužbom ako misli da mu ostavitelj nešto duguje.

 

Što se tiče troškova pogreba, nasljednici su dužni sahraniti ostavitelja. Međutim, općenito vrijedi, ako netko plati što nije dužan, ne može to potraživati od onoga tko je to trebao platiti.

 

Isto vrijedi i za ostala potraživanja bratića. Međutim, ipak prvo treba vidjeti koji su njegovi argumenti da bi se moglo sa sigurnošću reći da mu ne treba ništa platiti. Naime, ako je on uzeo novac za prodano zemljište, moglo bi se ustanoviti da je bio u nekom pravnom odnosu s ostaviteljem koji mu je to omogućio. U suprotnom, ako se ustanovi da je taj novac pripadao ostavitelju, mogli biste vi zahtijevati taj novac od njega, pa ga čak i kazneno prijaviti.

 

Ako bi i postojao dug, nasljednici su dužni platiti dug do visine vrijednosti naslijeđenoga, a srazmjerno svom nasljedničkom dijelu.

 

U vašem postu je nejasno što znači "raščistiti vlasništvo" i kako je došlo do nasljeđivanja ako vlasništvo nije jasno.

 

Baka uvijek može opunomoćiti odvjetnika da ju zastupa, što bi bilo najbolje i stoga što je situacija pravno prilično složena.

 

Ako ne želi opunomoćiti odvjetnika, može opunomoćiti srodnike. Iz Zakona o parničnom postupku:

 

Članak 89.

Stranke mogu poduzimati radnje u postupku osobno ili preko punomoćnika, ali sud može pozvati stranku koja ima punomoćnika da se pred sudom osobno izjasni o činjenicama koje treba utvrditi u parnici.

Stranka koju zastupa punomoćnik može uvijek doći pred sud i davati izjave pored svog punomoćnika.

Članak 89.a

Stranku kao punomoćnik može zastupati samo odvjetnik, ako zakonom nije drukčije određeno.

Stranku može kao punomoćnik zastupati osoba koja je s njome u radnom odnosu, ako je potpuno poslovno sposobna.

Stranku kao punomoćnik može zastupati srodnik po krvi u pravoj liniji, brat, sestra ili bračni drug – ako je potpuno poslovno sposoban i ako se ne bavi nadripisarstvom.

Članak 90.

Ako se kao punomoćnik pojavi osoba koja ne može biti punomoćnikom prema odredbama članka 89.a ovoga Zakona, sud će takvoj osobi uskratiti daljnje zastupanje i o tome obavijestiti stranku.

Žalba protiv rješenja o uskrati zastupanja ne zadržava provedbu rješenja.

Ako utvrdi da punomoćnik koji nije odvjetnik nije sposoban obavljati tu dužnost, sud će upozoriti stranku na štetne posljedice koje mogu nastati zbog nepravilnog zastupanja.

 

Međutim, obratite pažnju na to da sud očekuje da je takav punomoćnik sposoban zastupati pred sudom. Osim toga, postoje i neka druga ograničenja koja se odnose na punomoćnike koji nisu odvjetnici.

 

Punomoć mora biti pisana ili se može izjaviti na zapisnik. Zakon o parničnom postupku ne zahtijeva da takva punomoć mora biti ovjerena kod javnog bilježnika, ali sam doživio da sudac to traži.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala! Tako sam nekako i pretpostavljala. Jedna korekcija,nije bratić nego brat muža pokojne bakine sestrične. Oporuke nije bilo kao ni ikakvog drugog dokumenta tipa ugovor o uzdržavanju ili sl.,nasljeđivalo se po zakonu. Kažem da vlasništvo nije "čisto" jer je sestrična imala samo 2/4 zemljišta,a druge 2/4 su zajedničko vlasništvo. Kako je pokojna bila slabog imovinskog stanja prodala je,vjerojatno za sitne novce,svoj dio gospodinu koji je pokupovao pola zemlje u tom kraju,upravo od takvih starih i neupućenih ljudi. Zato je i dao samo pola novaca,a drugu polovicu je mislio dati kad se uknjiži kao vlasnik i riješi zavrzlamu oko vlasništva. Ne zna se gdje su ti novci završili,ali po pričama susjeda završili su upravo kod šogora pokojne koji se brinuo donekle za njih. Koji je najjednostavniji način da se izvučemo iz toga,odreknemo tog "vlasništva" i zaboravimo sve? Niti se isplati uvlačiti u to niti želimo to nasljedstvo iz moralnih razloga.Do svega toga ne bi ni došlo da smo se prije informirali i netko se pojavio na raspravi i odrekao se toga,ali eto,situacija je kakva jest...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija