Jump to content

Zlostavljač u zatvoru - obveza uzdržavanja djece?


bakopa

Preporučene objave

Od supruga koji je zlostavljao i djecu i mene razvela sam se 2008.g. Po brakorazvodnom rješenju ukupni iznos za uzdržavanje dvoje djece iznosi 1200kn. (On je kao pomorac zarađivao između 1700 i 2300kn mjesečno, temeljem nepotpunih podataka, a sud je to prihvatio. Od straha pred nasilnikom naravno prihvatila sam i ja. Bitno mi je bilo samo da nas ostavi na miru.) Prva 3 mjeseca uopće nije plaćao alimentaciju, a onda se sjetio slijedeća četiri da bi mogao, pa onda opet da ne. Cijelo to vrijeme i nakon razvoda nije prestao psihički i fizički zlostavljati djecu i mene nakon čega sam ga, kad je već postalo neizdrživo, konačno prijavila policiji. Usljedila je zabrana pristupa koju je kršio, kaznena prijava, suđenje i konačno njegovo pravomoćno osuđivanje na 22 mjeseca koje i trenutno odslužuje. Moje pitanje je: da li je zbog činjenice što je na izdržavanju zatvorske kazne bivši suprug oslobođen obveze uzdržavanja djece? Ovršni prijedlog koji je podnesen prije godinu dana nije urodio plodom jer je bivši suprug izgubio posao pa se nema temeljem čega izvesti ovrha. Bivši suprug je posjedovao osobni automobil audi A3 koji je iz zatvora prodao rodbini kako ni to ne bi imao. Koja su prava moje djece. Postoji li ikakav temelj da se traži i povećanje iznosa alimentacije obzirom na ovogodišnji propisani minimum? Postoji li kakav obrazac na internetu jer za odvjetnika nemam?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bakopa je napisao:

...jer za odvjetnika nemam?

Ali, možete ostvariti pravo na besplatnu pravnu pomoć, obzirom da je uzdržavanje u pitanju bez obzira na imovinu/dohodak. Pogledajte npr. brošuricu sa web stranice pravobraniteljice za djecu klik-ovdje, obrasce + adrese i uputite se ka Uredu državne uprave ili područnoj ispostavi.

 

Otuđiti imovinu, uz istovremeno neuzdržavanje djece, bilo bi izbjegavanje obveze uzdržavanja, ali obzirom da je već u zatvoru možda bi bilo efikasnije sada tužiti njegove roditelje radi uzdržavanja djece nadalje ne bi li u dogledno skorije vrijeme barem nešto ostvarili. Jer, prihoda ni imovine nema (ovrha) iako dugovanje stoji, zanemariti uvjet mu očito nije neki poseban problem...

 

Usput, ako je prošlo više od 6 mjeseci neplaćanja kontinuirano ili 6 mjeseci s prekidom unutar 7 mjeseci, zatražite od CZSSa (pismenim putem) privremeno uzdržavanje djece (bit će isplaćivano najdulje 3g, u visini 50% objavljenog minimuma). Pravo će priznati s danom podnošenja zahtjeva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Besplatno me već zastupa odvjetnik, kao žrtva obiteljskog nasilja dobila sam tu mogućnost. Međutim niti nakon godinu dana od toga nikakvih rezultata. Bivši suprug nije zaposlen, služi kaznu i na tome sve stoji. Alimentacija u kontinuitetu nije plaćena od 04.2009. On je pritvoren u 06.2009. tjeralično zbog zlostavljanja, u dvorištu škole malodobnog nam djeteta. CZSS to zna, ja sama hranim, oblačim, školujem djecu i nastojim im priuštiti koliko toliko normalan život. Uz to postoji i onaj moment kad dotični izađe iz zatvora i strah od odmazde, odnosno u našem slučaju čak strah za goli život. Ako ga na bilo koji način tužim dodatno dovodim sebe i djecu u opasnost jer ne postoji zakon koji nas može štititi od njegovih namjera bez obzira kako sudska odluka glasila. Od razvoda su prošla 22 mjeseca, on je platio 4 iznosa alimentacije u periodu od 01.- 04.2009.

 

Znači do sada besplatna pravna pomoć -

CZSS -

 

Djeca na jesen moraju u školu.

Koje su mi druge opcije?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za početak, pismeni zahtjev za privremeno uzdržavanje CZSSu. Uvjeti su ispunjeni, pravo će priznati s danom podnošenja, isplaćivati 50% minimalnog iznosa, dakle ukupno nešto malo manje od onog što kažete da je određeno za oboje djece. Od 11./'09. ste to mogli, a mogli su vas i upoznati s tom mogućnošću. Dapače, još 2008. su vas pismeno trebali upoznati sa dijelom dužnosti i prava, a propisanom sadržaju se nalazi i ovo.

Pa, krenite s tim u ponedjeljak...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na podršci. CZSS u našem slučaju je priča za sebe, u jednom trenutku su rekli: što vi hoćete, ponudili smo vam smještaj u sigurnoj kući i vi ste ga odbili. Mi vam na drugi način ne možemo pomoći. I to nakon pravomoćne presude bivšem suprugu. Dakle skoro godinu dana nakon prijavljivanja zlostavljanja i 11 mjeseci neprimljene alimentacije. A to je samo vrh ledenog brijega. Čak su mi, kod prve moje prijave da je bivši prestao plaćati uzdržavanje, rukom ispisale šprancu tužbe zbog neplaćanja alimentacije koju sam trebala odnjeti na sud ali su mi rekle da nikom ne kažem da su mi to one dale jer da to oni ne smiju raditi. Kao napravili su mi uslugu ali neka nikom ne kažem. To je bilo dok sam im još bila u "milosti". Djecu su prvi puta kontaktirali 6 mjeseci nakon prijave zlostavljanja (odmah sam ih obavjestila, policiju pa njih) i to nakon traženja sutkinje koja treba regulirati druženje oca s djecom nakon izlaska iz zatvora. Razgovarali su sa svakim pola sata i to je to. Nemaju pojma o nama, nemaju namjeru išta poduzeti, otresaju se na mene ako ih išta pitam, a imaju presudnu ulogu u odlučivanju o mojoj obitelji jer njihovo mišljenje uvažava svaki sudac kojem se zbog bilo čega obratim. Nekako i nakon pravomoćne kaznene presude, a svjedočila su i djeca, još uvijek mi iz CZSS šalju onu vibru, kao ja sam zla žena koja ne radi na dobrobit svoje djece, a jadni testosteronski tip koji je pred njima pustio suzu i time ih jako ganuo nedužan trune u zatvoru. Ili se njega možda i one boje?

U svakom slučaju ja u ponedjeljak idem po svoja i prava svoje djece pa kud nas put odvede...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

17.08. predala sam uredno zahtjev za privremeno uzdržavanje sa svom potrebnom dokumentacijom centru zss. Tada sam od pravnika koji vodi naš slučaj dobila informaciju da je zakonski rok za rješavanje zahtjeva dva mjeseca. Međutim po isteku dva mjeseca situacija je takva da je CZSS tražio pismeno od suda informaciju o tome u kojem je zatvoru bivši suprug trenutno (usput, informacija koju sam dobila ja osobno od suda i koju je dobio CZSS nije ista). Poslao je dopis djelatniku CZSS sa područja gdje je zatvor u kojem je bivši kako bi od njega uzeo izjavu. I tu je stalo. Sad se čeka da se dotični socijalni djelatnik javi našem djelatniku, a to nitko ne zna kad će. I ako bivši uopće nije u tom zatvoru, što onda? Pravnik na CZSS koji vodi naš slučaj veli da je to rok od dva mjeseca ako sve ide kao podmazano, a da je naš slučaj kompliciran i da mi nismo jedini slučaj!? Nisu li svi slučajevi koji završe sa zahtjevima za privremeno uzdržavanje po defaultu komlicirani? I nije li baš zbog toga postavljen razumni rok od dva mjeseca da se utvrde činjenice? Ili smo jednostavno osuđeni na beskonačno čekanje? Zna li netko koji su zakonom obavezni rokovi i što mogu učiniti sada?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija