Jump to content

Uvoz kamp prikolice iz Slovenije - molim pomoć


Janko Strižić

Preporučene objave

Pozdrav!

Imam hrpu oprečnih informacija pa bih molio nekoga da mi pomogne. Kupujem rabljenu kamp prikolicu od fizičke osobe u Sloveniji. Prikolica je težine do 750kg i spada u kategoriju lake prikolice. Zanima me sljedeće:

- što mi sve treba od prodavača da bih bez problema odradio carinu i registraciju?

 

U špediciji su mi rekli da mogu biti oslobođen carine ako nabavim potvrdu da je prikolica proizvedena u EU. Kako mogu doći do te potvrde? Prikolica je Adria, dakle slovenska, dakle iz EU, ali kako dalje? Negdje sam čitao na ovom forumu o EUR.1 obrazcu i o limitu od 5 ili 6 tisuća eura - iznos za ovu prikolicu je bitno manji. Koliko sam skužio onda ne trebam EUR.1 obrazac nego samo izjavu. Tko izdaje potvrdu i na koji način mogu doći do nje?

Do sada nisam ništa uvozio tako da bih molio pomoć.

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pošto nisam dobio odgovor na svoje pitanje, ovdje ću napisati svoje iskustvo sa uvozom. Riječ je o uvozu kampice iz 1994, marke Adria koja spada u kategoriju lake prikolice – do 750 kg.

U Sloveniji sam ispunio kupoprodajni ugovor koji smo ovjerili kod bilježnika, a nakon toga dobio sam još mali papirić sa tehničkim podacima prikolice – sa tim papirićem slovenci idu na tehnički pregled – to je neka vrsta knjižice vozila.

Na Bregani sam prijavio uvoz prikolice na što su me prebacili desno među kamione i uputili na zgradu gdje su špediteri. Otišao sam do jednog špeditera kojem je ovo bio prvi slučaj uvoza prikolice pa nije htio zeznuti stvar. Rekao je da mu šefice više nema i kako bi bilo najbolje da kampica ostane jedan dan na Bregani. Nismo pristali na to, nego smo otišli kod špeditera za Presečki bus gdje nam je ljubazni stariji gospodin ispunio carinsku deklaraciju koju smo platili 300 kn.

Idući dan išli smo na Velesajam gdje su nam rekli kako nam dalje treba izuzeće od homologacije ili voziti prikolicu na homologaciju u Veliku Goricu. Pri tome moram naglasiti neljubaznost djelatnika Zagrebšpeda koji je bio odvratan. Otišli smo od njega do Omega špeda gdje smo pokrenuli papirologiju. Otišli smo u Državni ured za mjeriteljstvo, ured za homologaciju u Vukovarskoj (križanje sa Heinzlovom, 6. kat). Napisali zamolbu, biljege od 20 kn i priložili dvije slike kampice. Nakon dva dana dobili smo izuzeće od homologacije s kojim smo išli opet na Velesajam gdje nam je ljubazna gospođa Omega špeda ispunila papire. Platili smo carinu i PDV, a dva sata kasnije dobili smo papire za odlazak na tehnički pregled.

 

Nakon nekoliko dana zivkanja raznih ureda, HAKova, carina i špedicija, napravio bih neke stvari malo drugačije…. Ne znam kako stvar funkcionira kod drugih stvari, ali malkice jeftinije bih prošao da sam imao potvrdu proizvođača (Adria je baš bila na kolektivnom godišnjem) - ne bih platio carinu.

 

Isto tako želim naglasiti kako će oni koji će se informirati dobivati oprečne informacije – svaka carina i svaka špedicija u svakom gradu funkcionira drugačije!

Još jedanput želim naglasiti neljubaznost djelatnika Zagrebšpeda na Velesajmu koji je sada na godišnjem i nije mu se dalo zahebavati sa nama.

Ugodno me iznenadila ljubaznost Odjela za homologaciju iz više razloga:

1. sve su nam objasnili

2. slike kampice su oni isprintali – mi smo ih imali na USB stiku

3. nakon telefonske zamolbe, odradili su papirologiju jedan dan ranije

Svaka čast dečkima i curama!

Isto tako pohvalio bi ljubaznu gospođu Višnju iz Omega špeda koja je imala strpljenja za nas.

 

Što bih učinio drugačije:

1. PRIJE kupnje pokrenuo bih izuzeće od homologacije – treba 3-4 dana za rješenje, a SVE kampice dobivaju izuzeće – treba samo zatražiti

2. PRIJE kupnje zatražio bih potvrdu proizvođača o tom modelu prikolice (papir košta oko 50€ ali ne znam proceduru za dobivanje istog)

 

Evo, nadam se da sam pomogao budućim uvoznicima… :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija