Jump to content

Otkaz, bolovanje i ne znam što sve ne... Pomoć molim


radnik051

Preporučene objave

Pozdrav!

Prvo da opišem situaciju.

 

Radim u privatnoj firmi, radio sam 7 mjeseci preko studentskog ugovora te nakon toga potpisao ugovor na neodređeno(standardni smeđi obrazac)sa probnim rokom na 6 mjeseci (pokušao sam dobiti odgovor zašto je naveden probni rok unatoč tome što sam radio već duže od toga).

 

Nakon što sam potpisao ugovor počeo sam dobivati zadatke koji su daleko ispod zadataka koje obavlja zaposlenik na mojoj funkciji, uz negodovanje direktoru sam ih obavljao. Kako u firmi vlada vrlo nezdrava situacija pritisak je svakim danom svim zaposlenicima postajao sve veći. Nakon 4. mjeseca rada, zadnjeg dana u mjesecu u 16:00 direktor me zvao na razgovor i obasuo me optužbama kako nisam proaktivan i da ne radim poslove koje su mi radnim mjestom opisane (iako usmeno) te da nisam kreativan (još jednom napominjem da sam se nekoliko puta usmeno i jednom pismeno žalio na to da mi se ne dozvoljava raditi posao za koji sam primljen, već "obične" administracijske poslove).

 

Nakon optužbi pokušao me natjerati da prijevremeno potpišem sporazumni raskid radnog odnosa na što sam se ja nadobudno braneći uspio "izboriti" za dodatni mjesec dana da se kao dokažem da ja povjeren mi posao(onaj koji sam trebao raditi) mogu obaviti te sutradan napisao dopis sa hodogramom i razvojnom strategijom određenog branda.

 

Na taj dopis nisam dobio niti pismeni niti elektronski odogovor već me je direktor nakon radnog vremena nazvao i rekao da može.

 

Treći dan nakon razgovora slučajno saznajem da je direktor potpisao za moje radno mjesto izuzetno nepovoljan ugovor sa konkurencijom koji finalno dobvodi do ukidanja mog radnog mjesta.

 

Isti dan sastavljam dopis u kojem molim direktora za sporazumni otkaz te kao razlog navodim da manjak sigurnosti radnog mjesta, nedopuštanje da ispravno odradim svoj posao te zdravstvenih posljedica koje takva radna sredina ima na moj organizam.

(Inače imam ulcerozni colitis za kojeg se sumnja da će doći na Chronovu bolest te uz to nekoliko poipa na crijevima koji jako krvare.)

 

Nakon dopisa na koji mi opet nije odgovorio me zvao u ured i opet me napao te pred voditeljicom ljudskih resursa rekao da mi ne da sporazumni. Uglavnom nakon natezanja mi je pozlilo te sam nazvao svog sindikalnog radnika koji mi je savjetovao da odem u bolnicu.

Nakon pregleda je ustanovljeno da su se polipi upalili te su se krvarenja drastično pojačala.

 

Otvoreno mi je bolovanje te sam mjesec i pol šetao po doktorima i bio na terapijama.

POslodavac mi nije ispalatio plaću čak mi nije htio dati niti platnu listu dok moj sindikalist nije zaprijetio inspekcijom. Nakon što sam zatvorio bolovanje, dan prije isticanja probnog roka došao sam u firmu da mi poslodavac uruči otkaz pošto zbilja više ne mogu nazad jer zdravstveno ne mogu podnijeti torturu.

 

Poslodavac mi je ponudio sporazumni otkaz sa izuzetno nepovoljnim uvjetima pa je arbitraža koju je sindikat tražio propala te umjesto da mi je dao pismeni prijedlog samo nije prekinuo ugovor i rekao je da dođem na posao.

Na posao sam naravno došao...

 

Godišnji nisam odradio, a kako je prošlo 6 mjeseci imam pravo na njega.

Postoji li mogućnost da u koliko nakon ponovnog razgovora ne pristane na sporazumni predam otkaz te umjesto otkaznog roka od mjesec dana odradim godišnji ili tako nešto pošto znam da samo 3 dana godišnjeg mogu uzeti sam, a na sve ostalo poslodavac mora pristati što znam da neće.

U koliko ostanem taj otkazni rok poslodavac će od mene tražiti da mu odradim strateški bitan posao za koji me najavljano neće platiti kao niti isplatiti plaće dok sam bio na bolovanju već je rekao da će rađe platiti kaznu.

Sindikalisti imaju svoje ideje ali ja bih što mirnije i brže otišao.

 

Ispričavam se na bibliji ali zdravstveno više ne mogu izdržati u ovoj firmi, a nije mi u cilju ponovo otvarati bolovanje koji bez problema sa svojom dijagnozom mogu.

 

Jednostavno želim otići od tamo i živjeti bez svakodnevnih stresova.

Molim Vas pomozite !!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Teško je izboriti svoja prava. Ovo što ste opisali predstavlja klasični mobbing, međutim teško je to dokazati. Iako, Vama ide u prilog (nažalost, bilo bi bolje da nije tako) to što Vam se bolest pogoršava. Dobar odvjetnik bi zasigurno nakalemio na direktora posrednu odgovornost za Vaše zdravstveno stanje. Međutim, sve je to samo teorija. Ne znam kako biste prošli u stvarnome procesu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

upitnik je napisao:

Teško je izboriti svoja prava. Ovo što ste opisali predstavlja klasični mobbing, međutim teško je to dokazati. Iako, Vama ide u prilog (nažalost, bilo bi bolje da nije tako) to što Vam se bolest pogoršava. Dobar odvjetnik bi zasigurno nakalemio na direktora posrednu odgovornost za Vaše zdravstveno stanje. Međutim, sve je to samo teorija. Ne znam kako biste prošli u stvarnome procesu.

 

Zahvaljujem se na odgovoru.

Slažem se sa Vašim mišljenjem, ali iskreno s obzirom da je moja bolest psihosomatska više bih izgubio sudskim sporom zbog pritiska i živaca potrebnih za tako nešto.

Kako ste i naveli, nažalost moja je bolest stvarna i nema straha da se može osporiti, pa tužba nije odbačena kao mogućnost.

Iskreno, mirno riješenje, pa i mojim otkazom bih rađe izabrao jer želim ići dalje i raditi, ovako samo gubim vrijeme na neperspektivnom radnom mjestu umjesto da u nekoj zdravijoj firmi stvaram karijeru (imam nepunih 30 godina i to mi je prioritet).

Uz gore navedeno samim dolaskom u firmu sam već dobio temperaturu što je nažalost svojstveno mojoj bolesti. Toliko o reakciji na dolazak u firmu.

Jedino pozitivno je nekolicina kolega koje me okružuju.

 

U koliko netko ima konkretan savjet, molim Vas da napiše.

Zahvaljujem se.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija