Jump to content

djelomicna presuda zbog ogluhe


tezak

Preporučene objave

Tužio sam knjižne vlasnike poljoprivrednog zemljišta kojeg sam pošteni posjednik (radi stjecanja prava vlasništva dosjelošću) jer je isto kupio moj djeda od prednika tih vlasnika. Sud je donjeo djelomičnu presudu zbog ogluhe ali je izostavio tuženika koji smatra da ima prava na svoj knjižni dio. Nemam pismeni dokaz da je to moj djeda kupio a u posjedu smo već 60 godina. Što da radim dalje i kakve su mi šanse?

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postupak se nastavlja, a djelomičnim rješenjem je sudac samo "isključio" iz postupka ostale tuženike koji se ne protive tužbenom zahtjevu da ih ne mora više pozivati.

 

Dalje trebate dokazivati svoje pravo i pobiti dokazima tvrdnju protustranke - katastarskim izvodima, poreznim rješenjima i potvrdama o plaćenom porezu, bilo kakvim dokumentima u kojima se vaš djed spominje kao vlasnik nekretnine, svjedocima, pobijanjem tvrdnji protustranke ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na pomoći.

 

Mogu samo dokazati da sam u posjedu 60 godina (evidencija posjeda u Katastru, svjedoci, stanje na terenu). Ranije se plaćo porez ali nemam o tome dokaz.

 

Da li je to dovoljno i mogu li se smatrati zakonitim, istinitim i poštenim posjednikom u smislu odredabi članka 159.Zakona o vlasništu...

 

(Sporni suvlasnički dio vrijedi oko 2000 kn - dio maslinika na otoku, pa sam ograničen iznosom koji se isplati uložiti u postupak).

 

Molim ako imate još kakav prijedlog i pomoć. Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na pomoći - Kronična stranka. Slobodan sam još pitati s obzirom na nove okolnosti.

 

Dotičnog tuženog sam tek ovom prilikom uspio kontaktirati telefononom pa je u razgovoru došao do volje da to pripada meni i obećao da će o tome na isti način pismeno obavjestiti Sud.

 

Pitanje je: Da li će Sud to tako prihvatiti i donjeti riješenje za preostali suvlasnički dio (za mene jednostavnije) ili je bolje da odmah sa tuženim napravim darovni ugovor? Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sudske odluke, uključujući sudske nagodbe, najbolje su rješenje što se tiče "čvrstoće" dokumenta. Kad jednom sudska odluka postane pravomoćna, jako ju je teško pobiti, a po isteku određenog vremena (orijentaciono 5 godina) i nemoguće.

 

Ne poznajem dovoljno parnični postupak da bih vam rekao da li će sud prihvatiti običnu pismenu izjavu protustranke koja nije ovjerena kod javnog bilježnika. Umjesto troškova ovjere možda je protustranci jednostavnije doći na sud i dati izjavu.

 

Darovni ugovor je također prihvatljivo rješenje, ali ima dvije mane.

 

Prva je da - ako niste bliski srodnici - darovano podliježe plaćanju poreza.

 

Druga je što takvim ugovorom zapravo priznajete da je imovina bila vlasništvo protustranke do trenutka darovanja. Naime, ne može se darovati nešto što nije vlasništvo darovatelja. Da li bi to moglo imati neke nezgodne posljedice možda i u vezi s nekim drugim problemom naravno ne mogu reći.

 

Da li su vam ove mane važne, procijenite sami.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija