Jump to content

razlika plaće s osnova proj. oboljenja


Forrester

Preporučene objave

Radio sam u Hrvatskim šumama kao sjekač.Prije 10-tak godina sam obolio od prof.vibracione bolesti te sam raspoređen na slabije plaćeno mjesto.Tužbom i sudskim postupkom sam (kao i ostali bivši sjekači) ostvarivao pravo na razliku plaće, za period max.tri godine unazad.Šumski sjekač je imao start plaću 2300 bodova(sad i više), a mi degradirani na šumskog radnika 2000 bod. Od 2005g. sam ostvarivao rezliku plaće izvansudskom nagodbom s poslodavcem (dobivao sam razliku cca 7500kn/1god.).

Od ljeta 2008g. se sve zakompliciralo.Naime temeljem psihičkog oboljenja kao razvojačeni branitelj dobivam inv.mirovinu temeljem prof.nesposobnosti za rad, a po ZOPHBDR.Nastavio sam raditi s preostalom radnom sposobnošću do 31.1.2010.,kad završavam radni odnos i odlazim u mirovinu.Zadnjih godina sam više vremena proveo na bolovanju nego na poslu, a uz plaću sam primao pomenutu mirovinu (prof.nesp.)u iznosu 1295 do zaključno 1396kn.Za zadnji period poslodavac nije pristao na izvansudsku nagodbu, i krajem 2009-te podnosim tužbu (putem odvjetnika) za isplatu razlike plaće.

Tu sad dolazi do problema,odnosno nelogičnosti,bar iz mog kuta gledanja.Sutkinja tvrdi da je to presedan, i u konačnici udovoljava zahtjevu tuženika, te cjelokupni iznos mirovine pribraja mom osobnom dohotku.Slijedom toga navodi da je tako utvrđeni iznos približno jednak plaći prosječnog šum.sjekača, te da nemam pravo na isplatu razlike plaće.

U ukupnom iznosu mirovine koju sam primao uz plaću (faktor 0.5)priznato mi je 20% s osnova prof.vibracione bolesti.Ne znam da li sutkinja ne razumije poimanje termina "inv.mirovina temeljem prof.nesposobnosti za rad", ili sam pak ja taj.Jer ja mirovinu ni u kom slučaju nisam ostvario temeljem vibracione(sjekačke)bolesti,već temeljem psihičkog oboljenja zadobivenog u obrani suvereniteta RH.Moj odvjetnik je bio stava da se:1) mirovina uopće ne uračunava(jer je i nije isplaćivao tuženik, a i nije ostvarena temeljem prof.oboljenja 2)da se eventualno prizna i uračuna onih 20%,koliko participira prof.bolest u ukupnom iznosu mirovine.

Slijedi žalba Županijskom sudu.Ispričavam se na dužini posta i molim za savjet i komentar! :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako ti ponude poslovno uvjetovani prestanak radnog odnosa i otpremninu dobro razmisli .nemoj se zaletiti.

više se isplati tražiti naknadu štete.

ako imaš procijenu radne sposobnosti i invalidnost

trebao si ostati na plaći po radnommjestu sa kojega si otišao na procijenu radne sposobnosti.

invalidima rada nesmiju smanjiti plaću

dati mu plaću drugog manje plaćenog radnog mjesta.

 

otvori PM

možda će koristiti odvjetniku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bovu je napisao:

ako ti ponude poslovno uvjetovani prestanak radnog odnosa i otpremninu dobro razmisli .nemoj se zaletiti.

više se isplati tražiti naknadu štete.

ako imaš procijenu radne sposobnosti i invalidnost

trebao si ostati na plaći po radnommjestu sa kojega si otišao na procijenu radne sposobnosti.

invalidima rada nesmiju smanjiti plaću

dati mu plaću drugog manje plaćenog radnog mjesta.

 

otvori PM

možda će koristiti odvjetniku.

Bovu puno hvala na trudu i porukama.Ali vidim da moram još malo pojasniti cijelu situaciju.Ja sam 1.2.2010.definitivno otišao u mirovinu(faktor 0.8), i to na nači da sam potpisao odluku o osobno uvjetovanom otkazu uz otpremninu od 100 000kn.Međutim ja ne tražim rentu, već sam puno prije potpisivanja otkaza podnio tužbu za isplatu razlike plaće od 1.5.2008.nadalje(zaključno s 31.1.2010.).Dakle to nisu buduća potraživanja,jer je tužba podnesena prije potpisivanja odluke o otkazu.Znam da je poslodavac dužan invalidima rada i radnicima s neposrednom opasnosti od nastanka invalidnosti(a temeljem profesionalne bolesti)isplaćivati plaću koju bi dobivali da nisu obolili.Na području naše Uprave šuma radnici su to pravo morali ostvarivati putem suda,a da bi unazad 4-5godina poslodavac to počeo rješavati izvansudskom nagodbom.Tada dolazi do te famozne recesije i u zadnje skoro dvije godine većina radnika izvansudskom nagodbom ne dobiva gotovo ništa.

Dakle ne radi se o renti koju potražujem kao umirovljenik, več o razlici plaće koju sa zatražio (nakon neuspjele sudske nagodbe)sudskom tužbom podnesenom nekoliko mjeseci prije raskida ugovora o radu!! Mislim da je bitno naglasiti još jednom da invalidska mirovina nije nastala temeljem ozljede na radu ili profesionalnog oboljenja,već temeljem psihičkog oboljenja iz DR-a,po ZOPHBDR. :mase1::misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zanimljivo je kako sutkinja navodi da još nije imala,ni čula za takav slučaj.Naime da bivši(degradirani sjekač traži razliku plaće,a da istovremeno uz plaću prima mirovinu temeljem prof.nesposobnosi za rad.Kad sam 2008g.dobio rješenje o inv.mirovini i potpisao u HZMO-u izjavu da nastavljam raditi s preostalom radnom sposobnošću i moj liječnica o.p.se iznenadila.Kaže da prvi put čuje da netko radi i u mirovini je.Je li moguće da toliko osoba nema uvida u tu problematiku, a bitno je s obzirom na područje njihovog rada. :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ima li netko pravno potkovan ili upoznat sa sličnom situacijom? Da li je sutkinja u pravu,ili će je vjerojatnije pobiti Županijski sud? Osobno mislim da zdrav razum i logika govori da mi se ne bi smio cijeli iznos mirovine pribrajati osobnom dohotku.HZMO mi isplaćuje mirovinu zbog oboljenja zadobivenog u DR-u,po zakonu o pravima branitelja(udio prof.vibracione bolesti je samo 20% od iznosa mirovine)-mirovina iz kumuliranih uzroka. Recimo da sam sa radnog mjesta šumski sjekač otišao u rat kao dragovoljac i nakon tri godine se vratio na posao.Radim dalje s mot.pilom, ali pomalo počinjem sve više vremena biti na bolovanju zbog PTSP-a.Pretpostavka je da nisam(iako u naravi jesam) obolio od prof.vibracione bolesti.U tom slučaju bi mi ti periodi na bolovanju bili više plaćeni nego što je to sada,zbog razlike u stertu plaće između šumskog sjekača i šumskog radnika na kojeg sam bio degradiran.Ispada da nisam smio ići u rat i oboliti,jer mi se mirovina temeljem te bolesti pribraja primanjima koje su mi isplaćivale Hrvatske šume!Takav je stav sutkinje Ive G.Naime na ročištu je rekla:"ne znam,ovakav slučaj još nisam imala(da radnik koji potražuje isplatu razlike plaće uz nju prima i mirovinu);ali smatram da treba pribrojiti cijeli iznos mirovine primanjima od Hrv.šuma;a nitko ga nije tjerao u mirovinu."

Ima li tko mudar savjet i uputu-mišljenje?? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija