Jump to content

da li deda i baka moraju plaćati alimentaciju ?


nosferato

Preporučene objave

moje pitanje glasi;

 

 

u invalidskoj sam mirovini od 1700 kn.,određena mi je alimentacija od 350 kn. po djetetu(imam dvoje)i to plaćam redovito.moja bivša presudom nije zadovoljna -tuži i traži povećanje-gubi sud.Nakon toga dolazi mojim roditeljima ,prijeti im sudom i traži od njih 800 do 1000 kn.Oba moja roditelja su u mirovini a moje pitanje glasi;da li su moji roditelji dužni plaćati njoj alimentaciju ? , da li ima moja bivša uopće pravo tužiti moje roditelje za uzdržavanje ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 229.

(1) Ako osoba koja je po ovom Zakonu dužna prije ostalih uzdržavati nije u mogućnosti u potpunosti zadovoljiti potrebe za uzdržavanje, osoba koja traži uzdržavanje može razliku ostvariti od drugih obveznika uzdržavanja predviđenih ovim Zakonom.

 

Iz naših vijesti izdvajam članak klik-ovdje, iz kojeg citiram:

No, postoji mogućnost da dijete baku i djeda tuži u istom postupku u kojem traži i uzdržavanje od roditelja po kojem su mu oni baka ili djed, ako dijete učini vjerojatnim da roditelj zbog npr. malih prihoda, nezaposlenosti, više djece koju treba uzdržavati i sl., nije u mogućnosti u potpunosti zadovoljiti njegove potrebe za uzdržavanjem (članak 229. stavak 2. i 3.).

...koji glase:

(2) Ovlaštenik prava na uzdržavanje može osobe koje su podredno dužne davati uzdržavanje u smislu odredbe stavka 1. ovoga članka tužiti tužbom koja je podnesena protiv osobe koja je prije njih dužna davati uzdržavanje, ili odvojenom tužbom.

(3) Sud će u parnici iz stavka 2. ovoga članka prihvatiti zahtjev za uzdržavanje protiv osobe podredno dužne davati uzdržavanje ako tužitelj učini vjerojatnim da osoba koja je dužna prije te osobe davati uzdržavanje nije u mogućnosti u potpunosti zadovoljiti potrebe tužitelja za uzdržavanje.

 

Iznos 350kn je manji od 50% minimalnog za jedno dijete i to najmlađe dobne skupine 0-6g, dakle ispod svake granice iznosa koji se može odrediti roditelju koji je dužan uzdržavati više djece, ali preostaje mogućnost i manjeg od polovice minimalnog ako djeca imaju prihod pa su dužna sudjelovati u svom uzdržavanju.

 

Zaključno, na vaše pitanje jesu li vaši roditelji dužni plaćati njoj alimentaciju, odgovor je: ne, ali unucima lako moguće neki dio koji vi niste u mogućnosti (prema odluci suda, naravno).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija