Jump to content

invalidska mirovina i odbijenica dlp


liliana1111

Preporučene objave

Molim za pomoć, bratu je danas stiglo rješenje dlp u kome stoji : invalidnost manja od 20%./ drugi put,prvi put prošao/prestaje mu status HRVI sa 30.11.2009.?Kako je u privremenoj invalidskoj mirovini zbog profesionalne nesposobnosti od 2.7.2009. a kontrolni pregled treba izvršiti u srpnju 2011. interesira me hoće li zbog toga izgubiti pravo na mirovinu?

Zahvaljujem svima koji mogu pomoći savjetom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Budući da HZMO ima ranije drugostupanjsko rješenje (prvi postupak) kojim je vašem bratu priznat status HRVI-a privremeno do 30.11.2009. godine, slijedeća logična radnja je da zatraži od vašeg brata novo rješenje o priznatom statusu HRVI (jer je prošlo bilo privremeno) ili da priloži potvrdu Ureda državne uprave da je postupak nastavnog priznavanja u tijeku (BTW, zakonska je obveza vašeg brata da izvijesti HZMO o svim nastalim promjenama koje mogu utjecati na pravo i na visinu mirovine pa tako i o gubitku statusa HRVI-a).

Dakle, ukoliko HZMO tako napravi vaš brat može jedino dostaviti to novo drugostupanjsko rješenje kojim mu prestaje status HRVI s danom 30.11.2009. godine.

Kakve će se to odraziti na njegovu mirovinu?

HZMO će donijeti novo rješenje u kojem će svi parametri ostati isti kao u starom, osim što če se sada uzimati u obzir činjenica da korisnik nema HRVI. Prema tome, iznos mirovine će biti manji za onoliko koliko je u starom izračunu pridonosio status HRVI-a (dio izračuna u kojem se računa iznos mirovine zbog invalidnosti uzrokovanom sudjelovanjem u DR). Ukoliko tako izračunata mirovina bude niža od najniže braniteljske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad odredit će mu najnižu braniteljsku mirovinu za takvu nesposobnost (oko 1.800,00 kn).

Kontrolni pregled HZMO-a je nešto drugo i za odgovor da li će gore navedena činjenica gubitka statusa uzrokovati ocjenu vještaka koja je drugačija od one prve, trebalo bi znati:

- omjer uzroka invalidnosti (rješenje HZMO-a),

- koje su bolesti / rane / ozljede ocjenjene kao 'ratni' uzrok invalidnosti (rješenje HZMO-a),

- po kojoj osnovi je vaš brat imao priznat status HRVI-a i

- zašto ga je izgubio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija