Jump to content

Redovni student - direktor d.o.o.


Jax

Preporučene objave

Obzirom da nisam pravnik, stvorio sam si u prošlosti jedan neočekivani problem koji trenutno skupo plaćam.

 

Naime, prije par godina pokušali smo osnovati obiteljski biznis, pa je moja majka otvorila d.O.o. i postavila mene za direktora u vrijeme dok sam bio redovni student. Obzirom da joj je rečeno kako ja kao redovni student ne mogu biti direktor, nakon svega par dana smo raskinuli ugovor. Međutim, ova situacija nikada iz nekog razloga nije zabilježena u sudskom registru (greškom moje majke).

 

Od tada nikada nisam pokušao zasnovati radni odnos (studij, neki honorarni poslovi i volontiranje iza toga) i sada, kada sam to konačno uspio, moj novi poslodavac me nije mogao prijaviti u mirovinsko, jer su mu rekli tamo da sam još uvijek prijavljen kao direktor gore navedene firme. To je čisti apsurd, pošto je firma otišla u likvidaciju samo godinu dana nakon postojanja (ali postupak likvidacije nije okončan - nevjerojatno). Poanta priče jeste da ne žele da me odjave sa pozicije direktora dok ne izmirim dugovanje za doprinose od godinu dana.

 

Gospođa kod koje sam prvi put bio u mirovinskom mi je rekla da donesem uvjerenje da sam u tom periodu bio redovni student i otkaz ugovora i da će to biti to, međutim njen šef tamo ne želi da čuje za to, iako je svjestan da nisam mogao biti direktor dok sam bio redovni student.

 

Mene interesuje koji propisi reguliraju ovu činjenicu, da je moje imenovanje za direktora svakako bilo nezakonito i što dalje raditi...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne vidim nikakvog razloga zbog čega redovni student (punoljetna i poslovno sposobna osoba) ne bi mogao biti u ovom statusu o kojem govoriš, no nije jasno jesi li ili nisi i jesi li još uvijek kao takav prijavljen kao osoba u radnom odnosu kod HZMO i kakav je status te firme u sudskom registru. Prema navedenom treba i rješavati daljnje statusno pitanje kod HZMO, makar i u konačnici i podnošenjem zahtjeva za donošenjem rješenja u upravnom postupku i rješavanjem te stvari na taj način.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ispada da jesam prijavljen, ali faktičko stanje se razlikuje - dakle, samo 20 dana sam obavljao tu funkciju nakon čega je ugovor raskinut (tek sada sam ga predočio u HZMO)ali oni to ne uzimaju za relevantno.

 

Nije mi jasno zašto moram platiti doprinose za period za koji nisam bio u radnom odnosu. Naravno, jeste moja greška što se nisam postarao da budem odjavljen odmah nakon raskida ugovora...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Treba razlikovati pravni status direktora od radnog odnosa.

 

Za HZMO je relevantan vaš status zaposlenika, dakle radni odnos koji za njih počinje prijavom poslodavca, a završava odjavom. Činjenica da ste pri tome upisani ili niste upisani u sudskom registru kao direktor za njih nije relevantna.

 

U propise koji se odnose na mirovinsko osiguranje se ne razumijem, ali mislim da ih možete naći na njihovim stranicama.

 

Međutim, vidim kontradikciju u njihovom stavu.

 

Oni temeljem vašeg formalnog radnog odnosa zahtijevaju plaćanje doprinosa.

 

Prvo, koliko se razumijem, to trebaju tražiti od poslodavca, a ne od zaposlenika.

 

Pretpostavljam da se u tom smislu pozivaju na vašu poziciju kao registriranog direktora, a ne zaposlenika. Međutim, ako je firma u likvidaciji, onda vi ne biste trebali biti odgovorna osoba od koje se zahtijeva plaćanje, bez obzira na podatke u sudskom registru.

 

Međutim, redovni student ne može biti osiguranik mirovinskog osiguranja iz radnog odnosa, pa temeljem toga bi vam zapravo trebali poništiti (fiktivni) radni staž koji ste u startu nezakonito počeli ostvarivati, a ne tražiti plaćanje doprinosa za vas.

 

Nažalost vam ne znam konkretnije odgovoriti na pitanja, mogu samo predložiti što bi trebalo precizirati:

 

Od koga (u smislu pravnog statusa - dakle od direktora, stečajnog upravitelja, suda koji vodi likvidaciju ...?), i kojim zakonskim temeljem, oni traže plaćanje doprinosa.

 

Je li vaš "staž" s obzirom na status redovnog studenta valjan ili nije. S obzirom na to možda biste na neki način zapravo trebali tražiti poništenje radnog staža.

 

Usmenom komunikacijom nećete ništa postići. Treba na neki način započeti upravni postupak, tj. oni moraju donijeti rješenje povodom vašeg formalnog zahtjeva i onda će se na temelju toga rješenja u postupku moći odlučivati.

 

Ako to ne ide, možete podnijeti tužbu redovnom sudu. Nažalost, to bi moglo dugo trajati, a u međuvremenu nećete moći ostvarivati prava iz mirovinskog osiguranja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija