Jump to content

Pravo na povećanu plaću


piccasso

Preporučene objave

lijep pozdrav

dali mi netko može pojasniti

ZAKON O RADU: Pravo na povećanu plaću Članak 86.

 

Za otežane uvjete rada, prekovremeni i noćni rad te za rad nedjeljom, blagdanom ili nekim drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi, radnik ima pravo na povećanu plaću.

 

tako to stoji u zakonu a mene sad zanima ako radim blagdanom,noću i još je npr. nedjelja što u tom slučaju imam pravo dobiti.moj poslodavac me uvjerava da samo ono što je najbolje za radnika a moje mišljenje je da sve to jer nigdje u zakonu nisam pronašao da jedno pravo isključuje drugo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U pravu ste da jedno pravo ne isključuje drugo, osim kod preraspodjele radnog vremena, no hajdemo redom.

Što je prekovremeni rad? To je rad koji traje više od 40 sati tjedno. Ako se prekovremeni sati odrađuju subotom, nedjeljom, noću, blagdanom ili neradnim danom, ima se pravo na povećanje plaće sukladno odredbama kolektivnih ugovora koji važe za vašu "branšu" (ne znam u kojoj radite). Znači, naš radnik koji radi prekovremeno nedjeljom ima pravo na uvećanje plaće 50% za prekovmremeni rad i još 35% za rad nedjeljom, a najviše prekovremeno može raditi 8 sati tjedno. Ako takakv prekovremeni rad traje dulje od 4 tjedna, mora se prijaviti inspekciji rada.

Što je preraspodjela radnog vremena? To je pojava kad se u dane tjednog odmora radi, ali se zato ne radi slijedeći dan, jer se na taj dan radnik odmara (npr. radi nedjeljom, pa je ponedjeljkom slobodan). Tada to nije prekovremeni rad, ali svejedno se ima pravo na uvećanje plaće zbog rada nedjeljom. Ovi detalji ovise o kolektivnom ugovoru prema kojem se obično sačinjava pravilnik o radu, a sukladno s njima ugovor o radu, pa provjerite na tim mjestima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija