Jump to content

Hipoteka i predbilježba


ziv

Preporučene objave

Prije cca. mjesec dana sam započeo proces kupnje stana. Kako bi se osigurao (jer sam jedan konkretan iznos platio gotovinom) tražio sam investitora da odmah sklopimo ugovor (ne predugovor) i na temelju njega sam napravio predbilježbu u Gruntovnici. Kada sam se s vlasničkim listom i zahtjevom za kredit pojavio u banci dobio sam odbijenicu s obrazloženjem da "predbilježena nekretnina nije podobna za upis hipoteke". Pri tome su se pozvali na Zakon o zemljišnim knjigama u kojem piše da se po opravdanju predbilježbe brišu po službenoj dužnosti svi upisi nastali nakon predbilježbe, pa tako i hipoteka.

Ja mislim da to nije točno jer se hipoteka ne veže za vlasništvo nego za nekretninu (brišu se svi zapisi nastali nakon predbilježbe vezani za starog vlasnika) no kako nisam pravnik molim vas da mi date točnu informaciju i savjet što da radim.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U postupku za upis hipoteke banka je predlagatelj a Vi protivnik prijedloga, objekt zaloga je nekretnina koja se kupuje kreditom.

 

Zakon navodi da bude li predbilježba opravdana, s upisom opravdanja po službenoj će se dužnosti izbrisati svi oni upisi koji su protiv uknjiženoga vlasnika bili dopušteni nakon časa kad je stigao prijedlog na temelju kojega je pravo vlasništva bilo predbilježeno.

 

Dakle uknjiženi vlasnik je još uvijek prodavatelj, a vi predbilježeni.Opravdanjem predbilježbe Vi postajete uknjiženi vlasnik a prodavatelj se briše, pa se svi upisi koji se brišu nakon predbilježbe odnose u ovom slučaju na prodavatelja, a ne na vas, i stoga nema razloga da vam ne odobravaju kredit zbog predbilježbe-glupost.

 

Čini se da u banci ne razlikuju tri osnovne vrste zemljišnoknjižnih upisa a to su; uknjižba, zabilježba i predilježba.

 

Moj savjet: otiđite u drugu banku!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Skill, nekako mi je zdrava logika govorila da predbilježba ne može biti prepreka. Našao sam u Gruntovnici izvadak u kojem je vidljivo da je kredit odobren nakon predbilježbe. Probat ću se pozvati na taj slučaj. Ako to ne pomogne idem u drugu banku.

Samo mi nikako nije jasno zar banci nije u interesu da mi odobri taj kredit i kasnije godinama pobire kamate (i to kakve kamate!!!) :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija