Jump to content

Komanditno društvo početak poslovanja


sandiblues

Preporučene objave

Pozdrav!

 

Evo trenutno razmislajm o otvaranju d.O.o. (već sam poslovao preko d.O.o) ali mi je interesantno i komanditno društvo za koje na netu ima jako malo onjašnjenja. Postupak registracije mi je poprilično jasan ali tu se postavljaju dodatna pitanja koja bi volio usporediti sa d.O.o., dakle za poslovanje ne treba biti barem jedan prijavljen radnik kojemu se plaća mirovinsko itd..??? Kako ide prijava djelatnosti, po modulima d.O.o.-a ili neki drugi postupak, što se poslovnoga računa tiče, da li je ista stvar kao i d.O.o. i ulozi komanditora, dali su propisani minimalni jer po opisu praktički se to društvo može osnovati bez temeljnog kapitala, koliko bi otprilike koštao sam trošak osnivanja 5000kn? Puno hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. d.O.o je društvo kapitala, tem.kapital minimalno 20 000 kn, može ga osnovati sami izjavom o osnivanju društva.

 

2. k.d. je društvo osoba, ne mora imati temeljni kapital, ali morate se udružiti barem s još jednom osobom s tim da jedna bude određena za komanditora a jedna za komplementara. Osniva se društvenim ugovorom.

 

To je onako iz glave, detaljnije ćete pronaći u Zakonu o trgovačkim društvima. Zadnja izmjena je bila 2009. a stupio je na snagu negdje polovicom 2010.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Temeljna obilježja komanditnog društva:

 

- Društvo se osniva društvenim ugovorom koji je temeljni akt društva

- Društvo se mora osnovati kao trajno društvo

- Društvo je trgovačko i uvijek ima svojstvo trgovca, ono je to po svom obliku

- Društvo je uvijek pravna osoba, stoga može tužiti, biti tuženo i biti strankom u raznim postupcima

- U obavljanju djelatnosti društvo mora biti samostalno

- Društvo mora raditi pod "zajedničkom tvrtkom"

- Najmanje jedan član ne odgovara za obveze društva ako je u cjelini uplatio ulog na koji se obvezao društvenim ugovorom - komanditor, a najmanje jedan član odgovara za obveze društva solidarno i neograničeno cijelom svojom imovinom- komplementar.

- Za društvo nije propisan najmanji ulog (kapital), jer postoje članovi (komplementari) čija odgovornost pokriva sigurnost trećih za podmirenje obveza društva

- Osnivačka sredstva sastje se od uloga članova i mogu se sastojati u novcu, stvarima,pravima, radu i drugim uslugama i dobrima.

- Članom društva,kako komplementarom tako i komanditorom može biti svaka fizička i pravna osoba.

- Komanditno društvo je društvo osoba (personalno društvo) tj. moraju postojati barem dva člana i to dvije vrste članova:

a)komplementari (osobni odgovorni članovi) koji odgovaraju za obveze društva osobno i neograničeno svom svojom imovinom, dakle i onom izvan društva, a međusobni odnosi komplementara uređeni su kao i kod j.t.d.,

b) komanditori koji ne odgovaraju za obveze društva, ali ako nisu uplatili svoj ulog u cjelini do svote ugovorenog uloga odgovaraju vjerovnicima društva izravno i solidarno s ostalim članovima društva do svote ugovorenog uloga umanjenog za uplaćeni dio.

Ima li u komanditnom društvu više komanditora, između njih ne postoji ona pravna povezanost kao kd komplementara, osim ako bi to bilo utvrđeno društvenim ugovorom.

- S obzirom na različit položaj članova glede odgovornosti za obveze društva, ima između njih i razlike u odnosima prema vani (zastupanje) i u odnosima unutar društva (vođenje poslova).

Redovito komanditno društvo i prema vani i prema unutra vode komplementari.

- Imovina k.d. je imovina društva. Prema trećima k.d.odgovara kao pravna osoba svom svojom imovinom neograničeno a članovi odgovaraju prema svom statusu u društvu.

- Komanditno društvo nema obveznih organa društva, niti članovi društva ovlašteni na vođenje poslova i zastupanje čine poseban organ društva.

- Društvo je atraktivno za komanditora kao ulagatelja kapitala koji je zainteresiran za dobitak, a ne želi se upuštati u poslovanje i zastupanje društva, zadržavajući uvid u rad društva i nadzor nad radom, s time da trećima u načelu ne odgovara.

Komplementarima je taj oblik društva zanimljiv stoga što mogu angažirati sredstva komanditora, a zapravo ih isključiti iz poslovodstva i zastupanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima ali to su informacije kojima već raspolažem, pitanje sam formirao malo konkretnije, probati ću biti jasniji. Recimo da želim obavljati djelatnosti web usluga, trgovine (export/import), neka je i web shop ukljucen itd, a mozda i servis racunala. Kako ide postupak prijave tih djelatnosti, da li postoje preduvjeti, da li mora barem jedan radnik biti prijavljen kojemu se placaju davanja? Ili postavljam kriva pitanja? To što mene zanima je pokrenuti legalno poslovanje "slično" d.O.o. samo bez temeljnog kapitala (svjestan sam razlike u odgovornosti, ali nije nam to bitno trenutno) Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija