Jump to content

nužni dio


bellaistriana

Preporučene objave

Postovani!

 

Imam jedno pitanje i zahvaljujem na odgovoru.

 

Mama je oporukom naslijedila po svom pokojnom ocu imovinu, njezin otac je umro vec 1982 godine. Ostavstinu ne mozemo staviti "na cisto" jer imamo jos nerazcisceno sa osobama koji imaju pravno na nuzni dio. Problem je taj, da se oni nikad nisu na sudu pojavili ili poslali izjavu sta zele, kad su bili pozvani. Uzeli smo i odvjetnika, pa se i njemu ne javljaju. Rodbina zivi u Australiji i Njemackoj i sa njima nemamo kontakta (mamin brat je umro, pa sa njegovim potomcima nemamo kontakta). Dali mozemo mi njima osaviti recimo komad zemlje u dijelu koji jim pripada? I drugo prenesemo u nase vlastnistvo? Kad zastara pravo na nuzni dio? Nema problema, mi bi njima ostavili njihov dio, samo, da jednom dodemo na cisto.

 

Hvala na odgovorima

 

Bella

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaš opis je potpuno nejasan.

 

Ako se ostali nasljednici nisu javili, nisu mogli postaviti zahtjev za nužnim dijelom. Nužni nasljednik mora dati izjavu da zahtijeva nužni dio da bi ga stekao.

 

Nadalje, ako u oporuci piše da nasljednica nasljeđuje po zakonu, to u suštini nije oporuka. U tom slučaju se i ne postavlja pitanje nužnog dijela nego zakonskog dijela drugih nasljednika.

 

Ako su nasljednici uredno obaviješteni i upoznati s oporukom kojom se zapravo ne diraju njihova prava, nije nužno da daju nasljedničku izjavu (iako neki javni bilježnici na tome nezakonito inzistiraju). Ako ne daju nasljedničku izjavu, smatra se da se prihvaćaju nasljedstva.

 

U ostavinskom postupku se imovina može, ali ne mora fizički podijeliti. Ako nema sporazuma o fizičkoj podjeli između nasljednika, dijeli se u idealnim dijelovima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam na odgovorima.

 

Moj djed je u oporuci napisao, da svu svoju imovinu ostavlja mojoj mami, a drugima samo ono sto je po zakonu.

 

Posto nisam iz Hrvatske odlucili smo za praznike doci u Hrvatsku i potraziti kojeg dobrog odvjetnika za nasljedno pravo, ako se moze na ovoj stranici ovo objaviti, molim vas za ime kojeg dobrog odvjetnika na podrucju Istre.

 

Hvala vam in lijep pozdrav iz New Yorka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija