Jump to content

Nasljedstvo temeljem oporuke, zakona i sporazuma


zaki

Preporučene objave

Naš otac oporučno je ostavio kuću sa okućnicom na način da meni ostavlja prizemlje (u naravi stan) i cijelu okućnicu,s obvezom osiguranja služnosti puta ostalim nasljednicima, a bratu i sestri kat kuće (u naravi stan koji se dijeli na pola).

Za isti dio nekretnine iz oporuke s ocem sam zaključio ugovor o doživotnom uzdržavanju, s posebnim naglaskom da me pripada cijela okućnica.

 

U ostavinskom postupku bilježnik nas upozorava da oporuka i ugovor nisu provedivi iz razloga što nisu naznačeni pripadajući idealni dijelovi nekretnine, te da ostavitelj nije mogao okućnicu ostaviti samo jednom nasljedniku jer je to suprotno Zakonu o vlasništvu i načelu nedjeljivosti nekretnine.

 

Predložio nam je postizanje sporazuma u tijeku postupka, pa smo se dogovorili oko nasljedničkih dijelova, te je na zapisnik sastavila nasljedničke izjave na slijedeći način:

1. mene pripada 5/8 čest (u naravi stan u prizemlju i dvorište)

2. brata 2/8 čest (u naravio dio stana na katu)

3. sestru 1/8 čest. (u naravi dio stana na katu)

 

Ovakvu nasljedničku izjavu smo potpisali, a ja sam bio uvjeren da navedena formulacija znači da me pripada i dvorište za cijelo.

 

Međutim, u rješenju u nasljeđivanju imenovani smo nasljednicima za idealne dijelove na cijeloj čest. uključujući i zgradu i zemljište.

Naglašavam da smo se odrekli prava na žalbu, temeljem postignutog sporazuma.

 

Molim za vaša mišljenja, a posebno pitanje: da li je bilježnik, nakon što smo dogovorili idealne dijelove mogao donijeti drugačije rješenje u pogledu okućnice (recimo služnost puta i sl.) jer naglašavam da je očeva izričita volja bila da pripadne mene za cijelo. Ukoliko postoji drugo rješenje koji je pravni lijek, s obzirom da nemamo pravo žalbe.

Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na temelju rješenja o nasljeđivanju provedete etažiranje nekretnine. S obzirom da mi se čini da ste se vi i ostali nasljednici sporazumno dogovorili što i u kolikom omjeru kome pripada, mislim da ne bi trebalo biti problema da postupkom etažiranja bude uspostavljeno ono stanje koje je ostavitelj želio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da bi se upravo kod etažiranja zakomplicirala situacija, ne oko kuće, već zemljišta jer brat i sestra po donesenom rješenju polažu pravo na srazmjerne dijelove cijele čest., koje pravo će zasigurno nastojati ostvariti, pa se bojim da će se teško postići sporazum. Očeva volja ih ne zanima puno, kao što ih nije zanimao za života.

 

Dogovorili smo suvlasničke dijelove koji su proizišli iz kvadrature koće, ne vodeći računa o zemljištu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija