Jump to content

susjedi


eleonora

Preporučene objave

Zivim u stanu u stambenoj zgradi u kojoj su stanovi u privatnom vlasnistvu, dakle svi smoi suvlasnici zgrade. Uskoro cemo trebati popraviti krov koji je trosan i star. Za to nam nije dovoljan novac koji dajemo za pricuvu te ce se ona morati povecati za 200-300kn. Nezaposlena sam i nemam dovoljno sredstava da odvojim jos i za to. Ostali stanari imaju i ne slazu se samnom. Koja su moja prava i sto da radim ako ja nemam taj novac?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakonska obaveza jest izdvajati najmanje 0,54%, međutim suvlasnici mogu odrediti i veću pričuvu, ali ne 100%-nom, nego većinskom suglasnošću budući da je stvaranje primjerene zajedničke pričuve posao redovne uprave (za redovnu upravu potrebna je većinska suglasnost). Da je tako dokazujem izvatkom iz Zakona o vlasništvu:

 

Poslovi redovite uprave

 

Članak 86.

Poslovi redovite uprave cijelom nekretninom su osobito:

- redovito održavanje zajedničkih dijelova i uređaja nekretnine, uključujući i građevne promjene nužne radi održavanja,

- stvaranje primjerene zajedničke pričuve za predvidive buduće troškove,

- uzimanje zajmova radi pokrića troškova održavanja koji nisu pokriveni pričuvom, a potrebni su za obavljanje poslova urednoga održavanja koji se ponavljaju u razmacima duljim od jedne godine,

- primjereno osiguranje nekretnine,

- imenovanje i opoziv zajedničkoga upravitelja,

- određivanje i promjene kućnog reda,

- iznajmljivanje i davanje u zakup, kao i otkazivanje stanova i drugih samostalnih prostorija nekretnine glede kojih nije uspostavljeno vlasništvo posebnoga dijela, s tim da je dopušteno otkazati najam mjesta u zajedničkoj garaži ili zajedničkom parkiralištu čim nastane potreba bilo kojega suvlasnika za tim mjestom, a uz rok od tri mjeseca, pa makar bilo i što drugo ugovoreno ili zakonom određeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

možeš .

vlasnik stana može od suda tražiti da sud odredi primjerenu pričuvu.

pri odlučivanju o visini pričuve sud vodi računa o imovinskom stanju vlasnika stana,prihodima,o tome koliko koji suvlasnik koristi neku zajedničku stvar u zgradi(lift,zajednička antena,...)

 

za povečanu pričuvu moraju biti suglasni svi suvlasnici i potpisati međuvlasnički ugovor kiji odrđuje kolika je pričuva i na koje vrijeme se izdvaja.

 

suvlasnik stana koji ne pristane na povečanu pričuvu nemora potpisati ugovor ali dužan je platiti zakonsku pričuvu dok sud ne odluči o primjerenoj pričuvi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za međuvlasnički ugovor potrebna je većinska, a ne apsolutna suglasnost. Lijepo piše u članku 86. da stvaranje primjerene pričuve spada u poslove redovite uprave, za redovitu upravu potrebna je većinska suglasnost, dakle nije potrebna 100%-na suglasnot. A Vi, naravno, možete sudski tražiti da Vam se smanji pričuva, međutim ako postoje argumenti za povećanu pričuvu izgubit ćete spor. Sud mora uzeti u obzir Vaše imovinsko stanje, ali što ako sud utvrdi da Vi morate plaćati pričuvu kao i ostali jer jednoastvno imate zajedničke troškove koje ne pokriva minimalna pričuva?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav svima!

 

Imam pitanje u vezi nesuglasica sa susjedom oko parkirnog mjesta u garaži.

Problem je taj što su u garaži boksovi sa parkirnim mjestima. Zgrada je iz 80 tih godina. Parkirna mjesta su dodjeljena stanovima sa naznakom u starom rješenju da se radi o otežanom parkiranju te da se parkiranja vrši prema dogovoru sa stanarima. Dakle primjerice u mom boksu je iza mene parkiran auto koji da bi izašao van mora moj auto gurati što sa time nema problema. Problem je što moj auto viri nekih 20 cm van te susjed u boksu desno od mog teško uparkirava auto. Odnosno hoće iznajmiti parkirno mjesto te zahtjeva da ja maknem auto van. Ja sam mu ponudio da gura moj auto van kao i susjed iza te da ga vrati kao i mogućnost da kad ide van pozove mene da ga maknem sve u svrhu dogovora no on neće ni čuti.Dakle ja bi trebao izaći van da bi on mogao u miru iznajmiti(kad ljudi vide da se moraju naguravati odustanu).

1.E sad što ja mogu učiniti po pitanju toga i kakva su moja prava???

2. Dali pravno može iznajmiti garažno mjesto iako garaža nije parcelizirana odnosno nemože se prodati bez stana(pa pretpostavljam ni iznajmiti bez stana).

3. Dali je dužan prijaviti svoj najam garažnog mjesta poreznoj ili nekom drugom tijelu.

4. Tko je nadležan za provjere dali je najam u skladu sa zakonima?

5. Dali im tko kakav pravni savjet kako se zaštititi u ovom slučaju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija