Jump to content

Pravo vlasništva na zemljište sa bespravnom gradnjom.


NNikolina

Preporučene objave

Na zemljištu ispred stambene zgrade koja je u vlasništvu svih stanara zgrade i koja je izgrađena 1950. su prije 1968. bespravno sagrađene 4 garaže. Izgradili su ih neki koji žive u susjednim zgradama. Te garaže se skoro pa ne koriste. U katastru su na dvije od njih upisani po jedan posjednik, koji nisu stanari zgrade. Na drugim dvjema piše da je posjednik nepoznat. Iz katastra sam dobila info da su građene prije 1968. što znači legalnost gradnje, ali me zanima pitanje vlasništva. Stanari su naravno zainteresirani (i to su se sad sjetili kad je došlo na red etažiranje zgrade) da imovina koja im pripada po zemljišnim knjigama bude i stvarno njihova, a radi se o zemljištu na kojem se nalazi garaža. Da li je moguće da je to otišlo u zastaru ili stanari imaju pravo nešto svoje tu tražiti.

 

Puno hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

poštovanje,

 

dvije garaže koje imaju posjednika one su u posjedu a možda i u vlasništvu dotičnih ljudi ma gdje oni stanovali.Druge dvije garaže za koje ured za katastar tvrdi da nepostoje posjednici ,znači da su napuštene.Ako su građene prije 1968.godine smatraju se izgrađene na temelju pravog osnova.Drugim rječima treba ih legalizirati što zakon dozvoljava ako je u skladu sa prostornim planom toga područja. Kako stanari namjeravaju etažirati zgradu i urediti stvarno stanje ,navedene dvije garaže moći će rješiti u istome postupku i prenjeti u vlasništvo.Pitanje je samo tko će dobiti te garaže,koliko je stanova u zgradi i tko ima pravni interes da nad istima stekne vlasništvo,to će biti problem ,pošto su preostale dvije već u posjedu ako ne i u vlasništvu(morate provjeriti u zemljišnim knjigama).u svakom slučaju to morate sve reći i predočiti dokaze geodetskom uredu koji će vam provesti etažiranje zgade,pa ćevam on detaljnije objasniti. :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Tek sam sad vidjela odgovor. Puno hvala.

 

Dvije su samo u posjedu, ali ne i u vlasnistvu. Kakva prava ima posjednik? Može li on postati vlasnik? Nadam se da ne? Taj koji je zgradio, tj. vise njih jednostavno je dosao, zgradio i koristio.

 

Što znači tko ima pravni interes - svi bi htjeli imati garaže. Pa bi se valjda dogovorili - jedni bi od drugih kupili. Ili ja to pogrešno razmišljam?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

poštovanje,

 

ako se garaže koriste od strane posjednika i ako su u katastru upisane na istoga onda posjednik može postati i vlasnik ali to treba dokazivati putem suda jer taj posjednik ima pravni osnov za stijecanje vlasništva nad istima.ako pak posjednika nema tj.više ne koristi garaže znači da je napustio posjed i da mu ije u interesu da stekne vlasništvo nad istima.Usvakom slučaju trebaće Vam dobar odvjetnik.vi imate pravni interes da steknete vlasništvo nad garažom budući se ista nalazi u sklopu tj.na zemljištu gdje i vaša zgrada a to ćete riješiti prije spomenutim etažiranjem zgrade.

 

lijep pzdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija