Jump to content

posl.uvjetovani otkaz- za g. Flokija


meshikuarimo

Preporučene objave

Poštovani g. Floki,

primjetio sam da na forumu dajete vrlo dobre savjete i često pomognete pa i ja sada molim pomoć:

 

Poslodavac utvrdi višak od 15 radnika kojima će prestati radni odnos temeljem poslovno uvjetovanog otkaza. Za te radnike provedena je procedura savjetovanja sa radničkim vijećem koje je dalo svoju suglasnost na poslovno uvjetovani otkaz. Svi radnici imaju otkazni rok., npr. 4 mjeseca.

 

Mjesec dana nakon što je poslodavac utvrdio višak od 15 radnika, utvrdi višak od npr. još 5 radnika i radničko vijeće opet da svoju suglasnost za poslovno uvjetovani otkaz, ali u ovom slučaju otkazni rok traje nekima 2, nekima 3, a nekima 4 mjeseca.

 

Budući da zakon kaže da poslodavac mora sastaviti program zbrinjavanja viška radnika ako će u roku 90 dana prestati ugovor o radu 20-orici radnika (a svi su ovdje poslovno uvjetovani otkazi) molim objašnjenje glede računananja roka od 90 dana

1. teče li rok od 90 dana od kada je dobivena prva suglasnost radničkog vijeća? (ako da zašto - jer će radnicima radni odnos prestati nakon 4 mjeseca, tj 120 dana,)

2. teče li rok od 90 dana od traženja suglasnosti RV, jer je već prije traženja suglasnosti poslodavac utvrdio višak?

3.teče li rok od dana kada su radnicima uručene oodluke?

.......

 

Ukratko, zanima me kada počinje teći rok d 90 dana!

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po novom ZOR-u, čl. 120., potrebno je prvo radničkom vijeću najaviti postojanje viška - dakle prije nego što je uopće izrađen nacrt programa, poslodavac mora krenuti u savjetovanje s radničkim vijećem. Rok teče, prema odredbi članka 120., od trenutka kad je poslodavac utvrdio da kod njega postoji višak od najmanje 20 radnika, od kojih će 5 radnika dobiti poslovno uvjetovani otkaz (npr. poslodavac izmijeni unutarnju organizaciju i sistematizaciju i od donošenja te objave tih dokumenata je razvidno da su određena radna mjesta i broj izvršitelja višak, pa je stoga to poslodavac i utvrdio, i od tad teče rok).

 

Prema stavku 2. tog članka poslodavac je, između ostalog, dužan rv-u dostaviti i podatke o tome u kojem roku namjerava otkazati ugovore o radu:

 

 

Savjetovanje o zbrinjavanju viška radnika

 

Članak 120.

 

(1) Poslodavac koji utvrdi višak od najmanje dvadeset radnika i kojima će neovisno o načinu prestanka ugovora o radu, u razdoblju od devedeset dana prestati ugovori o radu, dužan je na način i pod uvjetima propisanim ovim Zakonom, ako će poslovno uvjetovanim otkazom otkazati ugovore o radu najmanje petorici radnika, savjetovati se s radničkim vijećem u cilju otklanjanja potrebe za otkazivanjem.

 

(2) Poslodavac je dužan, u cilju provođenja obveze savjetovanja iz stavka 1. ovoga članka, radničkom vijeću u pisanom obliku dostaviti odgovarajuće podatke o razlozima za namjeravane otkaze, broju ukupno zaposlenih radnika, broju, dobi, spolu, zvanju i radnom mjestu radnika koji bi mogli biti višak, odnosno koji će biti obuhvaćeni otkazivanjem, roku u kojem namjerava otkazati ugovore o radu, dodatnim kriterijima, uz one iz članka 107. stavka 3. ovoga Zakona, o kojima će poslodavac voditi računa pri odlučivanju o otkazivanju, te iznosu i načinu obračuna otpremnina i drugih davanja, uz onu iz članka 119. ovoga Zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija