Jump to content

smrtovnicu preuzela nepoznata osoba


irenafly

Preporučene objave

Kada sam došla u matični ured u Rijeci podignuti smrtovnicu moje majke ustanovilo se da ju je preuzela meni potpuno nepoznata gospođa, što oni najprije nisu htjeli priznati nego su me tri puta šetali do suda tvrdeći da je tamo, no na kraju sam dobila prijepis smrtovnice gdje i piše ime i prezime gospođe koja ju je osobno preuzela i napomena da je ona dala podatke za sastav smrtovnice ! Moja majka je rođena i umrla u Rijeci.Kako je to moguće i što poduzeti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana!

Hm, čudne stvari se događaju. Poznavaući rad matičnog ureda u Rijeci, mogu reći da je teško moguće da bilo tko daje podatke o smrtovnici a da nije u rodu s ostaviteljem. Odmah Vas pitaju osobnu i pitaju što ste ostavitelju, kao i da dokažete odmah to svoje srodstvo.

Na vašem mjestu zatražio bih razgovor s voditeljicom matičnog ureda i tražio obrazloženje takvog postupka uređujućeg djelatnika, tj. zašto je izdao smrtovnicu toj osobi i odakle je ta osoba znala sve podatke koje smrtovnica mora sadžavati, tj. kakve isprave je priložila da je matični ured tako postupio.

Doduše članak 192.st. 2 zakona o nasljeđivanju kaže : "(2) Smrtovnica se sastavlja na temelju podataka iz matice umrlih, podataka dobivenih od srodnika umrlog, od osoba s kojima je umrli živio te od drugih osoba koje ih mogu pružiti.", znači da bi ju načelno mogla dati sastaviti svaka osoba koja može pružiti relevantne informacije.

Možda nije za isključiti da predmetna osoba ima oporuku ostaviteljice u svom posjedu ili nešto slično.

Svakako bi trebalo pratiti situaciju na sudu, te za slučaj da je smrtovnica predana sudu u postupak od strane te, vama nepoznate osobe, odmah podnijeti podnesak na poslovni broj pod kojim je smrtovnica podnijeta, u kojem obavještavate sud da ste vi kćerka ostaviteljice, te dokazujete to svoje srdostvo s izvornikom vlastitog rodnog lista. Daljnje postupanje ovisi o razvoju situacije.

Nadam se da sam vam barem malo pomogao.

S poštovanjem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija