Jump to content

Granični prijelaz Neum-Nevažeća osobna iskaznica


JuricaT

Preporučene objave

Lijep pozdrav svima,

-Ovako,moj problem je sljedeći

 

Ovo ljeto radio sam za rent-a-car agenciju te na početku ljeta vozio automobil u dubrovnik,pri prolasku u dubrovnik nitko nije primijetio da mi je nevažeća osobna iskaznica,da bi na povratku došlo do problema,stajanje sa strane,osobna istekla pred 20-ak dana i kako to vec ide,ispunjavanje kazne itd...

 

-I upravo jutros stigne mi prekršajni nalog s prekršajnog suda u metkoviću,uplatnica na 1100 kuna,100 troškova i 1000 kazne.

Kriv sam po čl. 5 st.1 toc. 3 Zakona o osobnoj iskaznici,tj upadam u rang od 3000 - 4500 kuna kazne,koja je smanjena zbog olakotnih okolnosti da se ne vodim u njihovoj evidenciji sa ikakvim prekršajem dok otegotnih naravno nema.

 

-Ove članke sam ispisao zbog toga što je korisnik "Petpetica" naveo u prosloj temi s ovom tematikom da se moze napisati kvalitetan prigovor ako se prekršaj okarakterizira po tom članku.

 

-Student sam u zagrebu,zivim inace u splitu,roditelji umirovljenici tako da zbilja nemam novce za platit kaznu,radio sam cijelo ljeto za crkavicu i da mi oni to oduzmu mi je kriminalno.

 

-E sad,ako itko moze pomoći o nekakvom pravnom lijeku,piše da mogu podnijeti prigovor u roku 8 dana...ako korisnik "petpetica" mozda moze dat mišljenje i svi ostali..

 

-I da li se prigovor moze poslati poštom na sud u metkoviću,jer sam u jeku ispitnih rokova i nije mi bas tako lako otić u metković.

 

Veliko hvala svima koji ce izdvojiti vrijeme da mi pomognu sa mojim problemom.

 

Lijep pozdrav svima,

Jurica

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Došli ste na granicu, niste imali potrebnu ispravu, jeste krivi i priznajete prekršaj, tražite od suda da vam kaznu prekvalificira u ovu dole navedenu koja je niža i da vam se kazna dodatno smanji radi lošeg imovinskog stanja.

 

Priložiti potvrdu o studentskom statusu sa referade fakulteta i potvrdu o imovinskom stanju iz porezne uprave (lijepo tetu zamoliti).

 

Ako se u prigovoru prekršajna radnja izričito prizna sud vas neće niti zvati već će vanraspravno odlučiti o vašem prigovoru.

 

ZAKON O NADZORU DRŽAVNE GRANICE

Članak 26.

(1) Osoba koja namjerava prijeći ili je već prešla graničnu crtu, osim granične crte na unutarnjoj granici od dana potpune primjene Schengenskoga provedbenog sporazuma u Republici Hrvatskoj, dužna je dati na uvid isprave propisane za prelazak državne granice, podvrgnuti se graničnoj kontroli i ne smije napustiti područje graničnog prijelaza dok nije obavljena granična kontrola ili na drugi način izbjeći graničnu kontrolu.

Članak 49.

(1) Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 5.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba, ako:

20. pri graničnoj kontroli ne preda na uvid isprave propisane za prelazak državne granice (članak 26. stavak 1.)

 

Veza:

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/medunarodni/2004_03_2_22.html

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/medunarodni/2006_03_3_47.html

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Da ne otvaram novu temu odlučila sam pomoć potražiti na već postojećoj.

 

Dogodila mi se slična situacija, samo još malo gora. Ja sam naime nakon što su mi napisali prijavu za nevažeću osobnu iskaznicu odlučila poslati svoju kćerku na obećani izlet sa bakom koja ima punomoć. Ali kad su stigle na granicu ustvrđeno je da je i djevojčici istekla putovnica.

 

Zatim su mi stigla dva poziva na sud, jedan za mene, jedan za djevojčicu ali ipak na mene. Obje predložene kazne 3.000,00 kuna. Ja u 7 mjesecu trudnoće, 800 kn primanja mjesečno. Suprug u tom trenutku nezaposlen, sada već radi ali nas je taj mjesece kada nije unazadio financijski nenormalno.

 

Na sudu sutkinja vraća prijavu za djevojčicu na granični prijelaz da je ponovno napišu jer je neispravna, a meni kaže da bez obzira na niska primanja i sve skupa ne može izreći opomenu već novčanu kaznu i to na tri tisuće kuna..

 

Mene sada zanima kolika je zastara na ovu situaciju? i od kojeg datuma, od onog kada je prekršaj napravljen, ili od prvog sudskog postupka?

- s obzirom da ja kaznu ne namjeravam platiti jer je nenormalno visoka..mislim 6.000,00 kuna sve skupa :-o čmu se mogu nadati? Kada dolazi do ovrhe i može li se ovrha naplatiti od porodiljnog?

 

-koliko bi mi zatvora za ovo moglo doći..jer s obzirom na stvarno urnebesno crno komično lošu financijsku situaciju (kažu rđa na rđu)..nekako ne vidim da ću u narednih nekoliko godina imati za platiti ove novce

 

PUno puno hvala unaprijed na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bilo bi dobro da ste na sud sa sobom donijeli potvrdu porezne uprave o imovinskom stanju iz koje se vidi da ste Vi i muž u lošoj imovinskoj situaciji.

 

Sud bi Vam možda izrekao kaznu do 1/3 kazne predviđene kao minimalne u zakonu.

 

Inače imati ćete pravo žalbe pa ga iskoristite.

 

Glede ovrhe, porodiljska primanja nisu izuzeta.

 

Članak 148.

Izuzeti su od ovrhe:

1. primanja po osnovi zakonskoga uzdržavanja, naknade štete nastale zbog narušenja zdravlja

ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti i naknade štete za izgubljeno uzdržavanjemzbog smrti davatelja udržavanja,

2. primanja po osnovi naknade zbog tjelesnoga oštećenja prema propisima o invalidskom osiguranju,

3. primanja po osnovi socijalne skrbi,

4. primanja po osnovi privremene nezaposlenosti,

5. primanja po osnovi dječjega doplatka,

6. primanja po osnovi stipendije i pomoći učenicima i studentima,

7. primanja vojnika i studenata vojnih škola,

8. naknada za rad osuđenika, osim za tražbine po osnovi zakonskoga uzdržavanja te za tražbine naknade štete prouzročene kaznenim djelom osuđenika,

9. primanja po osnovi odličja i priznanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija