Jump to content

Određivanje alimentacije


vex500

Preporučene objave

Dobar dan,

s obzirom da je ova tema već više puta spominjana uspio sam doći do nekih novih saznanja ali ne u potpunosti da bih bio zadovoljan. Naime u mom slučaju rastava je još uvijek u procesu te se naravno navlačimo oko određivanja visine alimentacije za djecu. Imam dvoje djece iz tog braka, jedno 9 i jedno 4, te iako smo još uvijek u procesu ja uredno plačam iznos od 1000 kuna po djetetu svaki mjesec, te sam darovao djeci novo preuređen stan od 100 m2 (cirka 150000€ vrijednosti) u kojem smo živjeli i koji je bio moje vlasništvo. Ja sam sebe tako učinio podstanarom. Sad živim sa partnericom s kojom sam dobio vanbračno dijete. S obzirom na sve gore navedeno interesira me da li bi sud trebao uzimati u obzir to što sam darovao stan pri određivanju visine alimentacije? Inače stan sam darovao radi sporazuma kojeg smo postigli van suda te se dogovorili za 1500 kuna po djetetu što sam bio spreman plačati ali nakon što sam potpisao darovni ugovor bivša je odbila sporazumnu rastavu i želi više novca.

Za spomenut je tu da nemam više nikakvih nekretnina u svom posjedu, te da bih se stambeno osigurao imam kredit za stan. Inaće po zanimanju sam pomorac i imam dosta visoka primanja.

Još me interesira da li sud određuje visinu alimentacije po visini mojih primanja ili po potrebi djece? To me interesira iz čistog razloga jer znam da ni sad ovih 2000 kuna što plačam za djecu ne dolaze do djece, a mogla bi ta cifra biti i nešto veća nakoj presude.

Hvala unaprijed za bilo kakav pravni savjet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Darovanjem stana djeci ste umanjili potrebe djece u dijelu koji se odnosi na stanovanje. Ali ovo:

vex500 je napisao:

Inače stan sam darovao radi sporazuma kojeg smo postigli van suda te se dogovorili za 1500 kuna po djetetu što sam bio spreman plačati ali nakon što sam potpisao darovni ugovor bivša je odbila sporazumnu rastavu i želi više novca.

nije razborito raditi, jer ne obvezuje nikoga ni na što, procjena preostalih (povećanih ili ne) potreba djece i vaših (povećanih) mogućnosti ionako ostaje sudu, a što će biti s tim se nitko ne bi rado kladio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U potpunosti se slažem sa newbie. Gotovo 99 % sam siguran da će sud odrediti alimentaciju za djecu temeljem vaših prihoda, ne ulazeći u bilo kakve dogovore koje imate vaša bivša partnerica i vi.

Povrh toga, zlonamjerna sutkinja kad joj priložite materijalne dokaze o tome kako ste stan darovali djeci može reći: to je bila vaša dobra volja i dar djeci i to nema nikakve veze sa uzdržavanjem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost sudac je predložio da se nagodimo ako možemo što sam ja i napravio po savjetu svog odvjetnika ali eto završilo je kako je. Sa stanom su dobili to da ne moraju plaćati 2500 kuna mjesečno za stanarinu kako sam i ja plačao tako da svi troškovi stanovanja svode se na struju, vodu i čistoću.

Da li ja imam pravo na žalbu ako se ne slažem sa visinom alimentacije koju sud odredi?

Da li u slučaju određivanja veće alimentacije se plaća i razlika za mjesece što sam plaćao 2000 kuna pošto već živimo odvojeno 3 godine?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija