Jump to content

Prometni prekršaj, kazna odslužena, policija na vratima...


Postura

Preporučene objave

Molim razjašnjenje nekog iskusnog i pametnog.

 

Dana 31.08.2009. sam nakon triježnjenja u policjskim prostorijama na Oranicama u Zagrebu bio izveden pred prekršajnog suca gdje mi je izrečena kazna 7000kn i 7 mjeseci zabrane upravljanja B kategorijom za djelo vožnje u pijanom stanju (2,4 promila, lupio u stup, šteta samo na autu, lakše ozljeđen suvozač) - pošteno.

Sudac me odmah pitao namjeravam li se žaliti na presudu, rekao sam da se neću žaliti i da prihvaćam kaznu.

Nemam kod sebe presudu, ali je tekst glasio otprilike da kazna počinje teći od datuma pravomoćnosti/pravovaljanosti presude, i da je kazna pravomoćna s datumom donošenja presude jer sam se odrekao žalbe (ne pamtim točnu formulaciju, al otprilike je to to).

Platio 7000kn, ne vozio 7 mjeseci i neki dan me zove mila mati iz Splita da me traži policajac i da eto nek se čujem s njim - i preda mi čovjeka na telefon. Kaže čovjek da je došao uručiti mi rješenje o presudi, il tako nešto, pa da krene teći ta kazna od 7 mjeseci. Znači, u 2. mjesecu 2011, kazna od 31.8.2009.

Sve kužim, al čini mi se da se opet nešto lomi preko mojih leđa.

Ako je presuda pravomoćna, i piše datum od kada počinje teći, kako policija mene nakon godinu i po traži i uručuje mi tu presudu da kazna počne teći. Po nalogu istog tog suda. Il po svom nekaom nahođenju. Ne znam. Ali me zanima što mogu učiniti da ne moram opet čamiti 7 mjeseci.

Fakti:

1. prijavljen sam prebivalištem u Splitu, kod staraca, ali tamo ne stanujem već 13 godina (podstanar, štaš), a djelo i kazna izrečena u Zagrebu.

2. znalo je stizati nešto iz pošte da predignem, oni žuti papirići, pošiljka iz Zagreba ali su to starci redovito ignorirali, i nikad ništa za mene nije primljeno u stanu, pa tako ni od suda ni policije. Znači, kazna odnsno rješenje mi nikad nije uručeno

3. logika mi je bila da pravomoćna presuda teče od datuma od kojeg i piše, a vozačka nije oduzeta jer A) digitalizirali smo se B) zabrana je za upravljanje B kategorijom, a ja imam još i C, pa kao valjda i zbog toga

Pitanje:

1. kad stupa zastara? Ne da mi se natezati, al mi se ne da ni opet 7 mjeseci čamiti, pa bi bilo najelegantnije da to ode fino u zastaru

2. savjet što napraviti?

Pretpostavljam da će netko možda reći momčino tako to ide, policija ti treba predati...ali šta? Šta mi mora predati kad mi je sudac predao presudu koja je pravomoćna, i ja platio kaznu u roku i odgulio to? Ne znam gdje sam pogriješio - što se nisam htio žalit?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Presuda jest bila pravomoćna, ali datume ipak određuje policija.

 

Zastara nastupa 3 godine nakon pravomoćnosti.

 

Prebivalište imate u Splitu, dovoljno je da vam policajac idući put ostavi obavijest u domu na adresi na kojoj ste prijavili prebivalište i na taj način po sva 3 zakona koji reguliraju dostavu se obavijest smatra dostavljenom.

 

Preporučam vam da normalno zaprimite obavijest i ispoštujete je od početka do kraja.

 

Istovremeno slobodno upravljajte onim kategorijama koje nisu zapisane u sudskoj presudi i to bez ikakvih poteškoća.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala petpetica. Vidim da ste i inače aktivni s odgovorima, što je za svaku pohvalu!

 

Ipak, ne mogu se oteti dojmu da se izvršna i sudska lome preko mojih leđa.

Iz presude:

 

"....Temeljem čl.58. Prekršajnog zakona prema okrivljeniku se radi počinjenog djela prekršaja pod točkom 1. izreke presude, primjenjuje zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kateorije U TRAJANJU OD 7 (SEDAM) MJESECI, A OD DANA PRAVOMOĆNOSTI OVE PRESUDE."

....

"Obrazloženje presude se, temeljem čl.179. st.9. Prekršajnog zakona, ispušta kao nepotrebno iz razloga što su se stranke nakon javno objavljene i obrazložene presude odrekle prava na žalbu, SLIJEDOM ČEGA JE OVA PRESUDA POSTALA PRAVOMOĆNA.

Zagreb,30.kolovoza 2009..

Zapisničar taj i taj, Sudac taj i taj,

Uputa o pravnom lijeku:

Protiv ove presude žalba nije dopuštena.

OVA PRESUDA JE PRAVOMOĆNA."

 

Zašto policija kasni godinu i pol?

Bili su mi doma, zašto mi već tad nisu uručili odnosno ostavili obavijest roditeljima?

Zašto policija povrh Suda određuje datume? Zar to ne otvara vrata kaosu, pa da mi dobri policajac odredi datum iz 1998. ili 2054.? Zar policija ima ovlast iznad suda donijeti drukčiju presudu, i kazati: ne! kazna teče od xy, dok u presudi piše točno od kad kreće teći kazna..?

 

C kategoriju ne koristim od kad sam ju položio, ali nemam namjeru ni B prestati još jednom na 7 mjeseci.

Pa makar se sljedeći tjedan prijavio u prazan stan u drugom gradu, gdje se policiji nitko neće javiti niti preuzeti ikakvu obavijest sljedećih godinu i pol.

Uostalom, mislim da ima smisla i s normalnim pismom, pa i sastankom/razgovorom sa Sucem razjasniti stvar, čovjeka pamtim kao razboritog ;-)

 

Imam osjećaj da je u izmet bolje ne dirati, ali opet ne dam da se baš tako mlaca preko mene. Za ovo nisam kriv. Nit me Sud nit policija uputila u daljnji postupak (a dokumenti su mi bili na policiji i uredno sam ih preuzeo tjedan dana nakon presude, a i na Sudu sam uredno platio kaznu u 3 rate još 2009.g, odmah nakon presude), nit sam pravni faks završio pa da znam proceduru, ali presuda je prilično straightforward i ne vidim iz čega sam ja trebao išta drukčije zaključiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sud je doneo pravomočnu presudu po kojoj policija postupa te vrši upisivanje zabrane upravljanja tek kad ti uruči obavjest da se zabranjuje upravljanje!!!

 

one žute obavjesti od pošte su bile da podigneš obavjest o zaštitnoj mjeri, pošto nisi podizao obavjest policija je došla osobno uručiti i koliko ja mislim da za zabranu nema zastare!!!!

 

P.S. u rješenju piše kolika je kazna znaći 7000,00 kuna i 7 mj. zabrane!!

 

nadalje ti piše da si dužan u roku 8 dana platiti kaznu ali ti nigdje ne piše rok "kojih" 7 mjeseci ti je zabrana to određuje policija temeljem uručenja obavijesti o zabrani!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ok, kužim ja šta su bili ti papirići i šta policija hoće sada.

Kužim sada i da je procedura takova da policija mora uručiti obavijest/rješenje/presudu/whatever da bi to krenulo teći.

Ali to je 1. glupo, 2. meni (ili bilo kome ko nema iskustva u tome) nepoznato!

1. glupo je jer sam ja dobio rješenje, presudu, pa zaboga bio sam tamo na sudu i prihvatio to. U presudi je jednoznačno iskazano i trajanje (7 mjeseci) i rok (OD DANA PRAVOMOĆNOSTI). Ovo shvaćanje da rok teče od kad policija uruči nešto je meni nepoznato (2.!). Nigdje to ne piše! Nitko mi to nije rekao! Kako bih ja to trebao znati??! Zar nije dovoljno razumno postupiti, presudu i kaznu sam dobio, prihvatio ju, pravomoćna je i počinje teći od datuma pravomoćnosti, i zna se taj datum, a policija nek si evidentira i SPROVODI tu kaznu. Sprovođenje bi bilo upis u evidenciju, po kojoj bi se mene pri zaustavljanju moglo provjeriti ako sam pod zabranom. Pa ne treba me sprovesti u zatvor da mi mora policajac doći. Ispada da polciija ne šljivi sud jer u presudi piše od kad to teče, pa nek si oni evidentiraju, ja sam upoznat s tim. Ili ako nisam, ili se pravim da nisam pa me ustavi policija - kazni me dodatno! Ali ovo je glupa procedura ako je presuda finalizirana, prihvaćena, pravomoćna. Uručena mi je, tamo, tada, na sudu. Policajac me tamo sproveo i od tamo odveo.

Očito nije dovoljno što su me držali 2 dana umjesto 12h, nego se sad moram i natezati s kretenima još 7 mjeseci.

Nadam se da će sudac bit razuman, jer ne znam kako sam drukčije ja trebao shvatiti presudu i proceduru nakon toga.

A 7 mjeseci neću opet ne vozit, pa nek me kazne opet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija