Jump to content

Molim savjet u vezi odbijene žalbe


Zipper

Preporučene objave

Nakon 2 godine dobio sam plavu kuverticu Visokog prekršajnog suda , u kojem je odbijena moja žalba i potvrđena presuda prvostupanjskog suda. Ukratko , radi se o kazni od 8600kn , žalio sam se čistom logikom i naveo stvari zbog kojih je na sučeljavanju s policajcima njihov iskaz bio mijenjan 2 puta , čak su im i iskazi došli u sukob, ali to nije bilo navedeno u presudi prvostupanjskog suda. Uglavnom žalba višem prekršajnom sudu mi se svodila na to kako sudac nije uvažio ni jednu činjenicu koju sam pobio u sučeljavanju. Radilo se o tome da sam okrivljen zbog nezaustavljanja policiji , i odbijanju alkotesta, ali jedini dokazi su iskazi obojice policijskih službenika ,jer niti su me zaustavili ( vračao sam se u auto po ključeve od kuće, automobil je bio ugašen i parkiran ispred nje, a oni došli naknadno iz suprotnog smjera ) , a alkotest mi nisu ni ponudili jer je došlo do svađe i ja sam jednostavno otišao u kuću, niti sam vidio i dobio ikakav zapisnik o tome. Mogu li ikako osporiti ovu presudu, jer ovo stvarno nema smisla, na taj način svatko može biti kriv samo na temelju iskaza policijskih službenika i suca koji na sučeljavanju lista druge predmete i razgovara s policajcima o drugim predmetima?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema žalbe na odluke VPS-a.

 

U toku postupanja policije se otišli u kuću, vaš vlastiti dom gdje ste zaštićeni Ustavom i odakle vas policija radi prekršaja nema pravo nasilno vaditi van, policajci su sve to napisali u kazni i predali sudu, a sudovi su odradili svoj dio posla.

 

Dakle, ništa sporno, situacija je takva kakva jest, čovjek se uči iz vlastitih grešaka, idući put će te sigurno nešto drugačije napraviti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru , no nisam pojasnio do kraja, zato vas molim da pročitate i ovo , i ima li smisla probati s tužbom na ustavnom sudu. Policajci o mom odlasku u kuću nisu napisali ništa. Prijava je bila takva da su me oni kao zaustavili službenim vozilom, a nakon nezaustavljanja patroli, te da sam nakon toga odbio alkotest , te da im nisam htio dati na uvid vozačku i prometnu.

U sučeljavanju s prvim i drugim policijskim službenikom tvrdio sam da to nije uopće ni bio moj automobil , jer je on parkiran pred kućom cijeli dan zbog kvara ( žena mi je zakačila rubnik i polomila nosač zaštitne plastike koja je visjela na asfaltu) te da me je čak kolega vozio na posao, a to sam tvrdio i na licu mjesta ( oni su rekli da sam ja tvrdio da je automobil vozio netko drugi , a to je laž ). Iskaz policajaca koji je bio takav da su oni pratili moje vozilo na udaljenosti od 100 metara i nisu me izgubili iz vida, i da smo vozili velikom brzinom, te da su me naknadno zaustavili - prvi put mijenjaju na moje pitanje kako to da su bili iza mene i zaustavili me kad je njihov automobil došao iz suprotnog smjera i bio je u kontra smjeru od mojeg parkiranog vozila. Onda su okrenuli priču da su me išli presresti okolnim putem, dakle vozilo koje su pratili izgubili su iz vida. Druga izmjena je bila kada sam na sučeljavanju pitao policajca dali se sječa da sam mu pokazivao polomljenu plastiku pod automobilom, on je rekao da je to istina, ali da sam ja bježeči pred njima imao saobračajni udes - to nije bilo spomenuto ni u prijavi , ni u izjavi prvog policajca na sučeljavanu! Nije mi mogao objasniti kako to da me onda nisu zaustavili na mjestu saobračajnog udesa, nego su onda valjda prošli pored mene i naokolo došli pred kuću. Obojicu sam pitao dali su na mom automobilu kad su ušli u ulicu vidjeli upaljena svjetla , ili da se automobil kreče - obojica su odgovorila sa ne. Nijedno pitanje koje sam im postavio pred sucem nije navedeno u obrazloženju presude , niti je ijedna njihova izjava koju sam pobio dovela u pitanje prijavu. Jedini dokazi su njihove izjave koje sam doveo u pitanje jer nema logike da se to dogodilo kako su oni to opisali, a alkotest mi stvarno nisu ponudili , niti sam ga ja odbio. Znam da nema žalbe na odluku vps-a , ali smatram da na ovaj način policija može raditi što je volja , samo jer im se netko zamjerio. Ima li smisla podnjeti ustavnu tužbu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru i savjetu , tak budem i napravio, mada mi sve to nema smisla, al i država nam je takva...

 

Imam jedno nevezano pitanje. Koga građanin republike Hrvatske može tužiti ako ga policija uhiti i stavi u pritvor , a kasnije se dokaže da su način i razlog uhićenja bili lažni i nezakoniti , tj. da je policijski službenik postupio protivno pravilima službe.

Pošto su mu čast i ugled ( radi se o javnoj osobi ) narušeni on tuži policiju , ili službenika privatno, ili oboje?

Pod koje pravo to spada ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Policija uhićuje na temelju informacija i saznanja koje su u tom trenutku bili dostupni, a da li je postupak bio protivan pravilima službe ocjenu daje sustav unutarnje kontrole unutar policije.

 

Može se tužiti Republiku Hrvatsku za štetu koju počini policijski službenik, ali samo ukoliko se njegov postupak ocjeni neporavdanim.

 

Možete tužiti pojedinog policijskog službenika, ali takva tužba neće proći "filter" na sudu ili državnom odvjetništvu.

 

Zakonska regulativa je Zakon o policiji, Kazneni zakon i Zakon o kaznenom postupku. Za to trebate odvjetnika i naći će te ga bez problema. I njima je recesija, naplatit će vam unaprijed podneske, a na sud neće nikad poći radi toga jer će sve biti odbačeno.

 

Postoji mogućnost privatne tužbe protiv prijavitelja radi klevete, te kaznena prijava radi lažnog širenja lažnih vijesti. Prvi postupak se pokreće po privatnoj tužbi, a drugi po službenoj dužnosti.

 

U svim tim prijavama se lako može izgubiti kompas i obično se najviše naškodi samom sebi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija