Jump to content

otkup/darovanje stana; član kućanstva ima nekretninu; branitelj


buzzy

Preporučene objave

molim odgovor ako itko zna, savjet ili nešto slično....

situacija je ovakva...

ovo pitanje spada i pod branitelje i pod nekretnine, a možda i još nešto.....

Gospođa je u stanu u Vukovaru, suprug je bio aktivno vojno lice do umirovljenja 1998 godine, sudjelovao u Domovinskom ratu,i 2000 godine umro, supruga dobila mirovinu ( i kredite naravno). U dotičnom stanu su bili do 1991, kada su otišli u progonstvo (suprug na ratištu; nekoliko puta ranjen). Povratak u stan 1999 godine, (naravno sada je to državni stan), zahtjev za stambeno zbrinjavanje predan 2004 godine. obiteljsko kućanstvo tada čini ona, sin i snaha, nakon godinu dana i unuka. žurnim postupkom, sedam godina kasnije dobija se ugovor o najmu, no u međuvremenu ja sam (snaha) kupila kuću koja je u mom vlasništvu 1/1, članak 6 ugovora o najmu kaže ukratko da nitko od navedenih u kućanstvu ne smije imati nekretninu u svom vlasništvu, u protivnom je ugovor nevažeći, btw vlasnik sam nepunih 6dana. stan je veličine 56m2. u zajednikom smo kućanstvu, s time da sam ja promijenila prebivalište na novu adresu.

to je situacija ukratko. pitanja su:

1.da li je dovoljno samo promijeniti prebivalište da me se briše iz tog ugovora o najmu, ili je potrebno raditi i razdvajanje kućanstva? mogu li se samo ja odvojiti iz kućanstva s obzirom na dijete? i kako me uopće maknuti s tog ugovora?

2. postoji i mogućnost darovanja stana kao obitelji branitelja. tko utvrđuje da su oni (sveki i suprug) obitelj branitelja, s obzirom da je rečeno nekoliko puta kako oni nemaju taj status? tko ima? i kako doći do njega?

3. s obzirom na novonastalu situaciju sveki bi iznova radila papire bez mene na popisu za stan, i išli bi na darovanje. kolika je šansa da dobije stan darovnim ugovorom kao obitelj branitelja?.....

(dođe mi da se sporazumno razvedem jer je onda sve lakše)

hvala unaprijed na odgovrima i stvarno mi je žao što je ovoliki post.... :vrti:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ZOPHBDR

 

5. PRAVO NA STAMBENO ZBRINJAVANJE

Članak 36.

(1) Pravo na stambeno zbrinjavanje, prednost pri stambenom zbrinjavanju te mogućnost kupnje stanova uz obročnu otplatu pod pristupačnijim uvjetima od tržišnih u pogledu kamata i rokova otplate, imaju osobe utvrđene ovim Zakonom ako nemaju riješeno stambeno pitanje ili je riješeno na neodgovarajući način, odnosno ako 10 godina neprekidno prebivaju u obiteljskoj kući ili stanu u državnom vlasništvu ili vlasništvu jedinica lokalne samouprave.

 

ako udovica hrvatskog branitelja u stanu prebiva preko 10 godina zašto do sada nije podnešen zahtjev za otkup stana.

stan neće dobiti darovnicom .

darovnicom stan dobiju hrvatski branitelji (živi) ili obitelji smrtno stradali ,zatočenih i nestalih branitelja.

bitno je

dali koristi mirovinu po ZOPHBDR

ili po Zakonu o mirovinskom osiguranju (obiteljsku mirovinu)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zahvaljujem na odgovoru.

na neka pitanja jednostavno nemam odgovora. ipak smo odlučili za otkup stana, potpisati taj ugovor o najmu, platiti 6 mjeseci i na kraju otkupiti. a zašto nije ranije podnešen zahtjev... zaista ne znam...

uglavnom što se tiče mene i mog vlasništva, potrebna je izjava najmoprimca da ja ne živim tamo, za one koji imaju slični problem.... btw, odmah pitaju jesmo li se rastali...

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija