Jump to content

Promjena prebivališta, mjesto rada 20km dalje, putni troškovi smanjeni


googy

Preporučene objave

Poštovani,

radim u zdravstvu, 8 godina na istom radnom mjestu. Do prije 2 mjeseca svakodnevnom sam putovao 48km u jednom smjeru (obračunavali su mi se putni troškovi autobus 18km i vlak 30km) Promjenio sam prebivalište i sve uredno prijavio računovodstvu i tajništvu. Računovodstvo striktno zahtjeva potvrdu mjesečne karte vlaka s postaje koja je udaljena 7km od moje nove adrese, što mi nikako ne odgovara. Vozni red je preoskudan, vožnja traje 2 i pol sata, sa presjedanjima i čekanjem, u popodnevnoj smjeni nemam vlak za povratak, većina vlakova ni ne stoji na mojoj postaji. Potpuna nelogičnost je u tome što su prijašnji putni troškovi iznosili 1700kn, sadašnji bi iznosili 1100kn, a svakodnevno radim 40km više.

Imaju li pravo smanjiti putne troškove s obzirom na povećanje kilometraže? Tko određuje putne troškove u zdravstvu, po kojim zakonima, imam li pravo utjecaja kako će mi se obračunavati putni troškovi? Imam li pravo na 10% povećanja putnih troškova radi loših linija?

 

Razgovarao bi s ravnateljicom bolnice, no tajništvo odbija ugovoriti razgovor i savjetje da šaljem prigovor odnosno dopis.

 

 

Hvala na odgovorima i pomoći.

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

u TKU za javne službe (NN 115/10) regulirano vam je pravo na naknadu troška prijevoza radnika u javnim službama (a to ste vi u zdravstvu). Za ostvarivanje prava na tu naknadu koju vam poslodavac isplaćuje neoporezivu u punom nominalnom iznosu potrebno je da ispunjavate uvjet stanovanja više od 1 km od mjesta rada.

Za putovanje vam se priznaje trošak prijevoza javnim prijevozom (autobus, vlak, tramvaj) koje redovno prometuje na toj relaciji u vrijeme prikladno da možete dolaziti i odlaziti s posla bez većih čekanja, i ne može vam računovodstvo nešto uvjetovati. Vaš je poslodavac bolnica koju zakonski zastupa ravnatelj i njemu uputite zahtjev za priznavanjem prava na trošak prijevoza pozivajući se na spomenuti TKU, te priložite kao dokaz potvrde o cijeni karte na toj relaciji.

Nemate pravo na nikakvo povećanje na ime loših linija, ali imate pravo (još uvijek) na refundaciju stvarnih troškova javnog prijevoza. U vezi s tim pravom postoji "more" tumačenja Povjerenstva za tumačenje TKU za javne službe (imena objavljena u NN ove godine, ne znam broj), pa kako je TKU rekao da i ta tumačenja imaju pravnu snagu, pogledajte i njihove provorijeke, iako oni najčešće umjesto konkretnih odgovora prepisuju članke TKU. Ne iscrpljujte se navaljivanjem na zakazivanje usmenog razgovora s ravnateljem, prava koja zapinju moraju se tražiti pisanim putem.

Sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija