Jump to content

stan - otkup - rastava


mihax

Preporučene objave

Nakon 15 godina rada dobio sam mogućnost da pod (povoljnim) uvjetima otkupim stan od države (Split). I to činim prije ulaska u brak. Međutim nakon početka otkupa i ulaska u stan, na stanu se uočavaju grube greške te tražim zamjenu koju uspjevam dobiti. Tehnička realizacija te zamjene je provedena netom (mjesec dana) nakon ulaska u brak. Brak traje 5 i pol godina. Žena nakon što je stan bitno uništila - oštetila samovoljno odlazi iz stana. Sada u brakorazvodnoj parnici traži pola stana. Tih 5 i pol godina sam naravno plaćao otkup sam. Otkup traje još 15 godina (2026). Kakva je vjerojatnost (ako postoji ikakva) da dobije ikakav postotak stana u brakorazvodnoj parnici. Nije upisana niti u jedan vlasnički list. Ali je sudac dozvolio zabilježbu "tereta" u vlasnički list. Parnica je na početku

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

stan si otkupio prije ulaska u brak .

zbog nedostataka isti stan je vračen i zamjenjen drugim stanom.

znači vlasništvo na stanu je nastalo prije braka

bivša može samo tražiti povrat polovine uplata za otkup stana

koje su izvršene u vrijeme trajanja braka.

da je otkup stana (rate)plaćan sredstvima poklonjenima od roditelja,rodbine ,prijatelja....)ili osobnom invalidninom što spada u osobnu imovinu,bivša nebi imala pravo tražiti polovinu uplaćene svote za otkup stana.

stan nije otplaćen pa nije bračna stečevina .

od bivše protutužbom tražiš naknadu štete za uništen stan tj. povrat uloženoga za obnovu stana sa zakonskim zateznim kamatama.

 

ako sud kojim slučajem stan proglasi zajedničkom imovinom (bračna stečevina )mora odrediti i plaćanje preostalih rata i to 1/2 na svakog bračnog partnera.

 

osim rata za otkup stana

predpostavljam da je u pitanju i iznos uplaćen u gotovini (predpostavljam dar roditelja)

koji je uplaćen za predhodni stan a što je osobna imovina

i što se ubraja u svotu za otkup stana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne mogu vjerovati da ikakve vjerojatnosti (iti 1%)ima da sud u ovako nedvojbenim uvjetima presudi da je 1/2 stana od bivše.

 

Slijednost i način dobijanja prava na otkup stana su više nego jasni i potpuno transparentni. Rješenje za prvi stan je jasno vremenski datirano daleko prije ulaska u brak. Kao i činjenica da je samo stjecaj okolnosti bio da sam mjesec dana bio u braku kad se tehnički provela zamjena stana.

 

Istina je da sam i jednokratno uplatio (pomoć roditelja) na početku otkupa određena sredstva u gotovini. Te su uplate za prvi stan "prebačene" za otplatu drugog.

 

Niti u jednom vlasničkom listu se ne nalazi bivša.

Kakva su iskustva sa Splitskim sudovima u dužini trajanja parnice ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija