Jump to content

Dječji doplatak - alimentacija


winnetou2

Preporučene objave

Najprije svima lijepi pozdrav, obzirom da sam prvi puta na forumu!

Moje pitanje bi bilo sljedeće: imamo dvoje djece i treće je na putu :-) Suprug iz prvog braka ima dijete koje ne živi s nama već s majkom, ali za koje uredno plaćamo alimentaciju. Međutim,ako naša primanja podijelimo sa sadašnjim i budućim članovima obitelji, nemamo pravo na dd jer prelazimo tih 1600 i nešto kuna pa me zanima: može li se alimentacija odbiti od naših prihoda, obzirom da je to redovan mjesečni odljev, a suprugovog sina ne možemo prijaviti kao člana obitelji jer živi s majkom?

Gđa na info telefonu mi je rekla da naravno da se taj iznos odbija i mi bismo tada zapravo imali pravo na dd, ali u lokalnoj ustanovi su nam rekli: ma, o čemu Vi to pričate?!

Molim informaciju, ako se netko susreo sa sličnom praksom (zakonom)!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pošovana,

jasno, slažem se s Vašom konstatacijom, kada bi se radilo o prijavi prihoda u neku drugu svrhu. Međutim, ovdje se zapravo radi o tome da kad bi suprugov sin živio s nama, mi bismo onda imali pravo na dd jer bi on bio član kućanstva, a alimentacija je zapravo financijski izdatak za dijete koji uvijek postoji, samo što se to zove "alimentacija" kad dijete ne živi s tobom, a svakodnevni troškovi, hrana, krpice, knjige, ... - kad dijete živi s tobom.

Ne znam jesam li uspjela objasniti zapravo nelogičnost situacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

jasno mi je o čemu Vi pričate, ali prosijek plaće se računa temeljem plaća prijevljenih na IP obrascu. a tamo je ukupna neto plaća Vašeg supruga bez umanjenja alimentacije. Dakle prema tom iznosu se obračunava prosijek plaće. Žao mi je što ste u takovoj sitoaciji, ali na žalost tako je.

 

Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem se na odgovoru. U suštini, čitajući Zakon o dd, činjenice su upravo takve, dakle neto podijeljeno sa brojem članova kućanstva.

Ipak, smatram da to nije u redu u ovom slučaju i da bi se alimentacija trebala uzimati u obzir jer je to naknada za uzdržavanje djeteta!

Je li se netko već susretao možda sa sličnom situacijom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam provjeravala u Poreznoj upravi kako se država odnosi prema pojmu alimentacije. Alimentaciju gledaju kako bilo koju drugi ustegu od plaće npr.kredit. Znači netto plaća je ono što Vam je poslodavac dužan uplatiti. Druga je stvar ako posloprimac ima određene ustege od plaće. Državu to nije briga. S tog gledišta velika većina ljudi bi imala pravo na d.d. ili soc.pomoć samo radi alimentacija i kredita.

Žao mi je što nemate sreće, ali po tom pitanj zakon je jasan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Poštovanje, trebala bi informaciju vezanu uz dd pa da ne otvaram novu temu napisala bi ovdje. Ja i suprug smo u postupku sporazumnog razvoda braka i ne živimo zajedno jedno 4 mjeseca, od suda sam dobila riješenje kao i on o privremenoj alimentaciji koju on korektno poštuje uz to mi i daje dječji doplatak. Moje pitanje je da li ću ja imati pravo na dječji doplatak odmah po konačnom riješenju o razvodu ili ću morati čekati godinu dana zbog prosjeka jer smo živili zajedno do 11 mjeseca prošle godine a ja sam od ljetos na bolje plačenom mjestu i ako računam prosjek nemam više prava jer prelazimo cenzus. Imam 4 djece i taj dječji uz alimentaciju bi mi jako dobro došao jer i dok smo bili zajedno jedva smo navlačili kraj sa krajem. Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija