Jump to content

Viđanje djeteta i slična pitanja


Dolores2

Preporučene objave

Pozdrav! Mm i ja smo u braku nekoliko godina i imamo malo dijete. Muž ima poremećaj ličnosti, ne tuče me, ali me psihički zlostavlja. Jako sam umorna od svega toga i razmišljam o razvodu. Ne mislim nikome reći da je psihički bolestan jer bi se tek tad osvećivao, a ovako postoji moogućnost da sve prođe u redu. Sigurna sam da djetetu ne bi učinio ništa nažao jer je jako dobar i nježan s njim. Ukoliko pristane na sporazumni razvod, imam par pitanja:

1) Ako odredimo da će viđati dijete jednom tjedno, npr. subotom, a on se toga ne pridržava, tj. dođe u petak popodne po njega i zahtjeva da kod njega prespava, ili npr. ne vrati ga u subotu navečer nego tek u nedjelju, gdje da se potužim da se on ne pridržava dogovora? Jer, sve mi se čini da će tako biti, on voli zapovijedati i odlučivati...Može li se onda nekako prisiliti da se pridržava dogovora?

2)Ako mu se nakon razvoda psihičko stanje pogorša, prestane uzimati lijekove i sl, mogu li ja naknadno zatražiti da mu se privremeno zabrani viđati dijete bez nadzora? Imam kopije njegove dijagnoze, to bi pokazala naknadno ako bude potrebno...

Nadam se da me bar malo razumijete... Mene je njega jako strah, par puta sam odlazila, ali svaki put sam se zbog straha od osvete vraćala. Sad već par mjeseci skupljam snage,nadam se da ću uspjeti,ali stvarno se bojim napomenuti Centru za socijalnu skrb da me zlostavlja jer se bojim da bi mi nešto učinio u afektu,da bi mi se nekako osvetio. Ovako bi se možda pomirio sa situacijom...

Puno vam hvala na odgovoru!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ukoliko se možete dogovoriti idete sporazumom, a ako ne možete idete tužbom.

sud može a i ne mora u cijelosti/djelomično prihvatiti sporazum roditelja ukoliko zaključi da taj sporazum nije djelomično/potpuno u skladu s interesima mlt. djeteta.

1. dostaviti sudu sporazumni/tužbu u 3 primjera

2. sud vas poziva na ročište na kojemu ćete biti upućeni na posredovanje prije razvod

3. na czss-posredovanje(utvrdit da su vaši odnosi trajno narušeni...)

4. Czss upučuje sudu svoj prijedlog i mišljenje :S kime će MLT. nastaviti živjeti (kome se povjerava na zaj. život);kako i kada će MLT. s drugim roditeljem održavati susrete i viđanja,o iznosu uzdržavanja za MLT. a od roditelja s kojim ne živi

5. sud vas pozove donese rješenje o razvodu braka kao i o pitanjima vezano za MLT.dite

 

"radi zaštite dobrobiti djeteta susreti i druženje djeteta s roditeljem koji ne živi s djetetom mogu se ograničiti/zabraniti, aprema okolnostima slučaja sud može odrediti osobu u čijoj će se nazočnosti održavati susreti i druženje " čl.100. st.2 Ob. zakon.

 

dogovora se možete a i ne morate pridržavati ni vi ni otac djeteta.idealno bi bilo da se dogovarate i oboje pridržavate dogovora.morate se pridržavati sudskog rješenja, ako ne možete kazneno odgovarati zbog nepoštivanja odluke suda, ukoliko "ne vrati" dite možete tražiti(prijedlogom sudu)ovrhu,prijaviti to PU, CZSS i DORH-u...s obzirom da sami navodite da je nježan i jako dobar prema ditetu,a ukoliko dite želi ostati duže(prespavati ili dr.) kod oca ne tribate oko toga praviti problem, jer time činite dobro ditetu a ostalo nije ni važno. odluka o susretima djeteta s roditeljem s kojim ne živi je nekakav minimum kojeg bi se roditelji tribali pridržavati

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dolores, vi kazete : "Sigurna sam da djetetu ne bi učinio ništa nažao jer je jako dobar i nježan s njim. Ukoliko pristane na sporazumni razvod, imam par pitanja:..."

Pa zatim: " Ako odredimo da će viđati dijete jednom tjedno, npr. subotom, a on se toga ne pridržava, tj. dođe u petak popodne po njega i zahtjeva da kod njega prespava, ili npr. ne vrati ga u subotu navečer nego tek u nedjelju, gdje da se potužim da se on ne pridržava dogovora?"

 

Primjetite da rijec "dogovor " koristite neprimjereno, jer to nije dogovor nego nametanje vaseg ogranicenja na iskljucivo subotu, umjesto cijelog vikenda.

 

Kazete da je psihicki bolestan?

Pa to je bolest kao svaka druga iako je sramotna u nasem drustvu, pa je moja poruka vama samo jedna, a to je da pripazit da nehotice svojim propustom ne izazovete kod njega bijes.

 

A bijesan bi mogao postai ako mu budete nametali naziv "dogovor" za vase ultimativne zahtjeve da mu ogranicite susret na jedan dan.

Ispravljam se, namecete njima oboje to oranicenje, i djetetu i ocu.

 

Ma koliko se vama cinilo da je bas u vasem slucaju bas tako, zaista nema razloga za takovo ogranicenje.

Najbolje bi vam bilo da zaista popricate o tome sto otac zeli i moze organizirati, a ne ici u natjecanje gdje je smatrate da je dobitak za vas to sto djeteu uskracujete pravo na oca, koji je kako ste sami rekli: "jako dobar i nježan s njim"

 

Vi cete naravno napraviti onako kako mislite da morate, ali bude li to onako kako sad razmisljate, tad cete se za desetak godina sjetiti ovog savjeta i kajati se sto ga niste poslusali.

 

Vi izrazavate nadu da ce se on mozda pomiriti sa "situacijom" a pod cime mislite da mu zelite nametnuti svoje uvjete dok ste istovremeno u velikom strahu.

Ako je taj strah opravdan, vi onda cinite u korist svoje stete. Moje misljenje je da bi ste imali manje razloga za strah kada bi ste mu iskreno kazali svoje zelje i namjere te saslusali njegovo misljene pa vidjeli sto ce biti..

Uostalom mozete pokusati da dijete bude pola pola kod jednog i drugog pa vidjeti kako to funkcionira.

 

Trebate znati da u vremenu dok nema nikave odluke centra i suda, taj otac vas muz moze slobodno zadrzati dijete i ako hoce kazati bilo sto o vama, npr da ste ih vi napustili.

 

To naravno za nikoga nije dobro, ali je zapravo potpuno jednako onome sto vi mozda nanjeravate.

 

Takoder u pogledu ogranicavanja susreta ako njemu bude gore, to cete moci u idealnom slucaju tek kad dokazete da je njemu zaista gore, a ako preventivno pokusate ranije, tad bi to moglo prorocanski pogorsati njegovo stanje, a ako povjeruje da gubi sve tada se moze odluciti na zaista nerazumne poteze pa ce vam jako slaba utjeha bit da tamo neki papir pise sto on smije, jer to nije isto sto on MOZE napraviti.

 

Toplo se nadam da shvacate da zelim najbolje i vama i vasem muzu, kao i vasem djetetu ( a koje treba vas oboje)

govorim vam istinu, a vi se slobobodno mozete ljutiti na glasnika jer to je prirodno s obzirom na probleme koje imate, medutim kad ta prva reakcija prodje imate mozda temelj da nadete srecu ponovo jedog dana, jer niste zeljeli da to sve krene ovako zar ne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam na odgovorima! Ma nisam tako grozna da bi mu zabranila viđanje, ako hoće i cijeli vikend, pa i radnim danom, uvijek može doći po njega, pa to je njegovo dijete kao i moje! Samo bih htjela da mi kaže:"Znaš,doći ću po dijete,ostat će kod mene dva dana" da znam, a ne da mi samo bane i da ne znam do kad će ostat. Pa ako i u tome bude zapovijedao kao i sada kad smo u braku, da on sam odlučuje kad će po njega i do kad će ostat,e to ne bih baš htjela...Ne bih željela da svaki put osjećam grč u želucu hoće li mi dijete vratit u dogovoreno vrijeme ili će samovoljno produžiti susret. Htjela bih da se zajednički dogovaramo jer možda smo taj dan dijete i ja planirali izlet s prijateljima, možda ide na rođendan, ipak mi treba reći prije da dolazi pa ako nam ne odgovara, da dođe kasnije po njega. Samo me zanimalo gdje se mogu obratiti ako to ne bude dogovaranje nego zapovijedanje. A to što sam spomenula jedan dan tjedno, to je minimum minimuma, ne bih htjela da se sve svodi na jedan dan jer bi dijete bilo stvarno tužno...To sam navela samo kao primjer. Već smo bili u nekoliko navrata odvojeni i svaki put ga je išao vidjeti jednom tjedno pa sam zato navela jedan dan kao primjer. Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija