Jump to content

Prometna na parkiralištu


Plutonije

Preporučene objave

poštovanje,

evo najprije neki osnovni podaci o meni..dakle, imam 67 godina, umirovljenik sam, s mirovinom od 3000 kuna..prije mjesec i pol dana, vraćajući se s redovne kontrole u jednoj općoj bolnici, navodno sam na parkiralištu zapeo tuđi automobil prouzročivši minimalnu materijalnu štetu, znači, radi se o ogrebotini laka..kažem navodno, jer to nisam ni primjetio dok me nije zaustavila policija par kilometara dalje i napisala mi prekršajnu prijavu za taj incident..sammom je bila moja gospođa koja je čekala izvan auta da izađem, jer nije mogla odmah ući od tog drugog auta, koji je očito bio nepropisno parkiran, tj. preblizu mom autu..također nije primjetila da sam ga okrznuo automobilom..ispada da sam desnom stranom branika zapeo taj drugi automobil po njegovoj lijevoj strani..takav iskaz sam dao i policiji..dakle, nisam primjetio da sam ikoga okrznuo svojim autom izlazivši sa svog parkirnog mjesta..međutim, nedugo zatim, pozvan sam na sud glede tog slučaja, davši identičnu izjavu..ali sam usprkos svemu kažnjen sa 2500 kuna kazne..1000 kuna za izazivanje prometne nesreće, 1000 kuna za bijeg sa mjesta nesreće, a ostalo spada pod sudske troškove..preostaje mi žalba..kakve su mi šanse da visoki prekršajni sud odbaci kaznu, ili je barem smanji s obzirom da je prouzrokovana minimalna materijalna šteta, koja je već nadoknađena s moje police osiguranja, i s obzirom da sam umirovljenik, nikada ni kazneno ni prekršajno kažnjavan..zbilja smatram da je 2500 kuna previše za tako nešto..hvala na odgovorima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Već ste kažnjeni minimalnim kaznama, VPS ih više neće umanjivati, a neće vam ni oprostiti.

 

Ipak ste drugom napravili štetu koji bi ostao oštećen da nije bilo svjedoka koji je sve vidio i policije na cesti.

 

Kazna se može platiti i u ratama, odnosno može se zamjeniti zatvorskom kaznom.

 

Zakon o policijskim poslovima i ovlastima zabranjuje dovođenje osoba slabog zdravstvenog stanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da, svjestan sam toga, ali ja jednostavno nemam novca za platiti tu kaznu, u zatvor ne mogu radi zdravstvenog stanja, a ne osjećam se krivim za počinjeno djelo..ako sam i ogrebao tuđi auto, nije učinjeno namjerno, šteta je već plaćena, a vrlo vjerovatno je i nastala radi nepropisnog parkiranja dotične osobe..postoji li ikakav pravni upor za rušenje ove kazne, odnosno, za odbacivanje optužbe..npr, mogu u žalbi navesti da sam ostavio osobne podatke na vjetrobranskom staklu oštećenog, da sam čekao kraj auta izvjesno vrijeme da se oštećeni pojavi itd, tako da barem kazna za bijeg s mjesta "nesreće" padne..postoji li mogućnost da u prvoj žalbi kazna za počinjeni prekršaj bude uvećana, te koliko otprilike traje žalbeni proces za prometni prekršaj, da barem malo dobijem na vremenu...hvala na odgovorima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Evo mog slučaja:

 

Auto mi je bio parkiran na parkiralištu ispred trg. cent.Pri ulasku u auto sam provjerio oko auta, nikog nije bilo; zavežem pojas, provjerim retrovizore, upalim, provjerim retreovizore i preko desnog ramena, sve čisto, lagano krenem unatrag 30-ak cm s parkinga i začujem neki štropot, stanem, izađem i vidim stariju ženu kako leži iza mog auta i jauče. Pomognem joj da ustane, pitam što se dogodilo. Kaže: "gurnuli ste me autom", ja se ispričavam, snebivam kako se zatekla iza auta, nudim da je odvezem u bolnicu, ona odbija, poslije dolazi muž, dadem im svoje podatke i oni se odvezu. Poslije 20-ak dana zove me policija u vezi s tim i kažu da su dobili prijavu iz bolnice jer da je gospođi slomljena noga (teška tjelesna), uzme izjavu od mene i kaže da mora na DO.

Dalke, moje je pitanje što će biti dalje, ima li tko kakvog slična iskustva, savjet...

Hvala za bilo kakav odgovor

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bili ste dužni ostati na mjestu nesreće i zvati policiju.

 

Vozač mora ostati, a pješak može poći.

 

90% vozača parkira vozilo prednjim krajem unutra.

 

Osobno ja, kad vršim radnju parkiranja imam bolju preglednost kad ulazim nego kad izlazim pa izvršim tu radnju stražnjim krajem unutra samo zato da mi bude lakše izaći.

 

To što vi niste vidili kuda vozite, sami ste sebi krivi.

 

Ukoliko namjeravate poricati odgovornost slijedi vam kazna uvećana za višestruke troškove vještačenja.

 

Svako kompliciranje po pitanju krivice će doći na naplatu vašem novčaniku.

 

Slijedi prekršajni nalog za bijeg sa mjesta prometne nesreće i kazneni nalog za nanošenje teške tjelesne ozljede motornim vozilom.

 

Dužni ste otići u svog osiguravatelja i dati izjavu u kojoj treba priznati krivnju i time omogućiti odštetu oštećenoj. Takav postupak vas u dobrom dijelu spašava privatne tužbe oštećene prema vama.

 

Preporučam vam da priznate krivnju za sva događaja, pišete prigovore za visine kazne. U prigovorima treba dostaviti platne liste i potvrde o imovini iz porezne. Sud vas uopće ne mora niti zvati, sve se može odraditi i bez vašeg prisustva, a što je manje neugodno.

 

Po prekršaju je kazna od 3.000 do 7.000 kuna, a po kaznenom djelu je novčana ili zatvorska do 3 godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru, petpetica!

Zašto mislite da sud ne bi uvažio što imam reći, npr: nisam siguran da sam uopće udario gospođu jer sam "gledao kuda vozim", a nisam je vidio; očito je bila u "mrtvom kutu"; čuo sam samo njezin štap koji je pao na asfalt, zatim pitao sam je li ozlijeđena i trebam li ju odvesti u bolnicu, zvati policiju, na što je niječno odgovorila, imam i neutralnog svjedoka.

Molim Vas napišite svoje mišljenje.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne mogu vozači tek tako gaziti po ljudima.

 

Osoba u tonu teškom vozilu je u prednosti nad pješakom, treba posvetiti veću pažnju nego što ste toga svjesni, uzalud vam stotine svjedoka, jedino što vas može spasiti odgovornosti je oproštajno pismo samoubojice da ide vani da se baci pod auto, a i tada rodbina poginulog samoubojice ima pravo na troškove pogreba.

 

Ma sustav je takav uvijek bio i ostati će.

 

Vidjet će te sami.

 

Opet ću ponoviti, i ja idem po trgovačkim centrima i nikad, stvarno nikad ne parkiram prednjim krajem unutra ako prednjim krajem ne mogu izaći vani. Da i ja pregazim neku bakicu isto bi mi se dogodilo kao što će sada vama.

 

Ovdje možda dobijete i drugačijih mišljenja, ali od onih koji su prošli ono što vas čeka možete dobiti samo sličan odgovor mojemu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija