Jump to content

Skrbnik i pokretna imovina


dashimir

Preporučene objave

Nakon smrti skrbljene osobe, pojavila se sestra ni od kuda. Skrbnik, koji je imao ugovor o doživotnom uzdržavanju, imao je u ugovoru nasljeđivanje nepokretne imovine, dok se pokretnina nije ni spominjala. Kuća je prepisana, a sud sada pronalazi ostalu rodbinu kako bi se održala ostavinska rasprava.

Imam više pitanja, odvjetnik koji je sve to sastavljao i zastupao ima znanje početnika ili se neće uopće potruditi da se to brzo riješi.

-Ima li skrbnik pravo na novce na tekućem računu pokojne?

-Što je s namještajem u kući, to je isto pokretnina, tu ima i nekih stvari od skrbnika za koje nema račun?

-Nije bio popis stvari, mogu li se neke stvari ukloniti iz kuće?

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

- ako je u ugovoru naznačen broj računa ili makar - sretstva na računima onda ima, ako takve odredbe u ugovoru nema, onda davatelj uzdržavanja nema pravo na njih. naime, davatelj uzdržavanja ima pravo na onu imovinu koja je obuhvaćena ugovorom o uzdržavanju. na drugu nema, nego će se onda uručiti zakonskim nasljednicima.

- po mom saznanju niti jedna banka neće odobriti isplatu novčanih sredstava ako nisu naznačeni u ugovoru

- uobičajeno je da ugovori sadrže odredbu da " u trenutku smrti primatelj uzdržavanja .... dobiva stan/nekretninu .... sa svim namještajem / sa svim pokretninama koje se u stanu nalaze.. " time je obuhvaćen i namještaj.

ako takve odredbe nema, nema ni prava na namještaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

Hvala mokronoge, bio si u pravu.

Pozvao nas je javni bilježnik, pročitao ugovor i rekao da dobivamo samo kuću i okućnicu. Sve ostalo (novci, namještaj, dionice,grobno mjesto,...) ide krvnim nasljednicima. Zatim je pitao je li nam jasno i htio na brzaka zaključiti slučaj.

Kad smo pitali gdje ostaju novci, tko će plaćati groblje, ... rekao je za sada nikome dok se ne pojave nasljednici i podnesu zahtjev. On nema ovlasti istraživati i pozivati rođake (a policija sigurno zna za postojanje sestre, pozvali su je kad je umrla). On ne može dobivati informacije od drugih državnih institucija, sve u svemu, odlična stvar za muljažu i otimačinu.

Nije znao ni reći koliko dugo će novci ostati na računu, dakle, beskonačno, banka ispada kao nasljednik, mi ne možemo mijenjati namještaj jer svako malo može netko doći i uzeti nam (ako nemamo račun).

I još za kraj, kad sam ga pitao hoće li naše primjedbe unijeti u zapisnik, pitao je: Koje primjedbe?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, bilježnik nema niti ovlasti niti načina utvrđivati nečije srodnike.

Napomenuli ste da se pojavila sestra.

Ja bih na vašem mjestu od tuda krenula, neka vam da podatke o ostalim srodnicima ostaviteljice (braća i sestre i eventualno nećaci ostaviteljičini ako su braća i sestra ranije preminuli)

Kontaktirajte sestru ostaviteljice, ona zasigurno zna ko su ostali rođaci i njihove adrese, dajte joj podatke o računima, grobnom mjestu i ostalom što vi ne možete dobiti po ugovoru (kad shvati da je nasljednik i da će dobiti dio, ili možda sve što nije obuhvaćeno ugovora, možda se angažira)

 

Vama je u interesu da tu stvar riješite i zaključite da vam se nebi, ksko sami kažete svako malo netko pojavio i prebirao po stvarima u kući i gledao što bi želio za sebe.

 

Vi niste dobili ni pravo korištenja grobnog mjesta ni novce, pa nemojte o tome ni voditi brigu.

 

Ako mislite da će nasljednici biti zainteresirani za pokretnine ( ovisno u kakvom su stanju ....)

Možete napraviti popis pokretnina (raspitajte se kod bilježnika - ako niste zadovolji sa ponašanjem dotičnog, razgovarajte sa nekim drugim iz istog grada, o načinu, uvjetima i cijeni činjenja takvog popisa)

 

Ako u međuvremenu nešto kupite, svakako čuvajte račune, radi eventualnog dokazivanja da se radi o vašim pokretninama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija