Jump to content

sporazumni otkaz bez ikakvog potpisa radnika?? hitno


bubili1

Preporučene objave

Pozdrav svima! Nadam se da će netko znati savjet, pa ću pokušati ukratko opisati situaciju: prijatelj je radio kod poslodavca koji ga je prijavio 27.11.2009 - 31.05.2010., zatim od 01.06.2010 - 30.04.2011. Za prvo razdoblje vrijeme prijave odgovara, a za drugo razdoblje u radnoj knjižici piše da je radni staž u tom razdoblju 5 mjeseci i 15 dana. Iz tog zaključujem da je to bila prijava na pola radnog vremena. O tome moj prijatelj nije bio obavješten od strane poslodavca, nije dobio nikakav novi ugovor o radu ili nešto slično, odnosno poslodavac je iz prijave na puno radno vrijeme prešao na prijavu na pola radnog vremena takoreći "na svoju ruku". Da li je tu prekršen zakon? Nažalost ima još: Poslodavac je radnika odjavio 30.04.2011, ali ga o tome nije obavijestio. Radnik je slučajno išao provjeriti danas (10.05.2011) na Mirovinsko i Zdravstveno, i tu je dobio obavijest da je odjavljen. Nakon što je kontaktirao poslodavca i pitao o tome, rečeno mu je da si dođe po "papire". U "papirima" stoji da se radi o sporazumnom otkazu, pa koliko znam slijedom toga radnik nema pravo na naknadu na Zavodu za zapošljavanje, a ne može ostvariti još nekoja prava. Poslodavac je plaću isplaćivao takoreći prema svom nahođenju: nešto na bijelo, nešto na crno, GO se nije mogao koristiti a nije bio niti plaćen, radni sati u evidenciji radnika nisu se poklapali s onima u evidenciji poslodavca...i to sve dovelo je do situacije da je radnik "opomenuo" poslodavca i skrenuo mu pozornost na nepravilnosti, nakon čega je nastala ova situacija. A radniku još nije isplaćena plaća za odrađene dane i GO koji ga pripada. Što učiniti i da li postoji neko vremensko ograničenje u kojem se treba nešto poduzeti? Nadam se da sam uspjela objasniti slučaj. Molim pomozite! :place:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zar baš nitko??? Molim Vas pomozite, jer mislim da vrijeme istječe. Prijatelj je 11.05.2011 prijavio bivšeg poslodavca na Inspekciji rada, a i poslao je onaj zahtjev za zaštitu prava na adresu poslodavca s povratnicom. Do sad nije dobio nikakav odgovor. Što dalje??? Da ide direktno k odvjetniku? Koliko to "kunića" treba, s obzirom da je sad situacija jako "knap"? Netko je napisao da se plaća jednokratno 2500 kn, da li to stoji? Help molim! :place:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo pošto nitko neće možda ti ja mogu pomoći i ako nisam pravnik. Koliko ja znam sporazumni otkaz ti moraš potpisati jer zato se i zove sporazumni. U njemu piše kao da si ti tražio da ti da otkaz ili nešto slično. Iza njega nemaš pravo na naknadu s burze. Jednostavno ako ga nisi ti potpisao on ne znaći ništa. Što se tiće ovih igara sa pola ili punim radnim vremenom ne mogu ti ništa pomoć.

 

Što se tiće cijena odvjetničkih usluga radni sporovi su po 500 kn po raspravi i uzima se niska tarifa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Pozdrav svima! Molim pomoć: poslodavac koji je prijatelja odjavio s mirovinskog (moj 1#) nakon "pisma" odvjetnika spreman je da ga opet "zaposli". Ljudi dragi, tip je radnika prevario za više tisuća kuna, što on naravno ne priznaje. Odvjetnik kaže da se radnik MORA pojaviti na radnom mjestu u terminu koji mu taj isti poslodavac - prevarant odredi. Je li to moguće, i kako se izvući iz toga? Mislim da svatko razumije da radnik ne može raditi za poslodavca koji mu duguje brdo novaca (a to negira) kao da se ništa nije desilo, a time riskirati da taj dug bude još veći jer ne vjerujem da je poslodavac promijenio ćud...ŠTO NAPRAVITI????

 

Zahvalna za svaku pomoć! :place::misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obzirom da je raskid ugovora o radu ništetan, odvjetnik je poslodavcu dobro savjetovao da Vašeg prijatelja vrati na posao. Za njegovo dobro nadam se da je to učinio pismeno , putem pošte i s povratnicom kako bi imao dakaz ta je to i stvarno tako. Ukoliko se radnik ne javi na posao logično je za smatrati da se složio s raskidom ugovora o radu koji u tom slučaju ostaje na snazi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija