Jump to content

radni sati na terenu


vlajo

Preporučene objave

pozzz

Radim terenski posao i zanima me šta sve ide i radnu satnicu. Npr. dolazim na posao u 8.00 krečem za dalmaciju u 10.00 prvi servis u zadru 11.00 --- 2 radna sata u 14.00 sam u splitu servis 4 radna sata. U povratku stanem u kninu 1 radni sat....

oko 20. krenem za zagreb i stižem oko 23.00.

Pitanje:

dali za ovaj dan dobivam dnevnicu ili prekovremene sate, poslodavac pokušava progurati da sati vožnje ne idu u radne sate pa me zanima dali postoji mogučnost sklapanja kakvog posebnog ugovora o radu na terenu.

i još jedno...

Ako idem na teren na tjedan dana npr u Dubrovnik i prilikom odlaska i povratka radi kao dan naveden u primjeru dali je poslodavac dužan to platiti kao prekovremeni rad bez obzira na dnevnice koje su plačene za te dane.

HVALA

:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda se vaš poslodavac domisli kako da vas teleportira u udaljene lokacije, tako da vam zaista neće trebati obračunavati vrijeme provedeno na putu. Znaju li to časni ljudi ispred gospodarske i obrtničke komore, navodno oni tamo imaju i neke sudove časti....

Ajmo redom. U ugovoru o radu ste potpisali razne stvari, pa i mjesto rada. Znači, svakom radu izvan tog mjesta rada mora prethoditi nalog za službeno putovanje na temelju kojeg se obračunava i isplaćuje dnevnica ili nalog za terenski rad.

Što je dnevnica? Po zakonu o porezu na dohodak neoporeziva je u iznosu od 170,00 kn za putovanje koje traje više od 12 sati i služi za pokriće povećanih troškova prehrane i prijevoza u mjestu gdje ste upućeni na rad. Put od mjesta vašeg boravka do tog kud idete po putnom nalogu je na teret vašeg poslodavca, prijevoznim sredstvom koje vam on u putnom nalogu odobri kao dozvoljeno.

Što je terenski rad? To je kontinuirani višednevni rad na terenu izvan sjedišta poslodavca i izvan mjesta boravka radnika, a koje je udaljeno minimalno 30 km. Smatra se da za ono bliže ne morate spavati na terenu. I ovaj bi rad kod poštenih poslodavaca već trebao biti najavljan u ugovoru o radu, da radnik zna koje obveze preuzima. I taj vam je dodatak isti kao dnevnica, ali se ovo dvoje ne može isplatiti kumulativno, već jedno drugo isključuje. Uobičajeno je da se dnevnice isplaćuju po putnim nalozima za pojedinačna putovanja,a terenski za rad koji je predvidiv u dužem trajanju.

Nadalje - prekovremeni rad. Savjetnici na seminarima kažu ovako: ako možete dokazati da ste radili tijekom službenog putovanja više od ugovorenog dnevnog radnog vremena, tada vam je poslodavac dužan isplatiti prekovremeni rad za te sate. Naravno da ne poznajem nikog kome je to uspjelo, čak nikog tko je to uopće pokušao. Dakle, u vašem se slučaju vaša plaća sastoji od redovne plaće za ugovoreni rad i od novčanih primitaka koje će vam poslodavac dati na ime dnevnica ili terenskog dodatka. Za ove druge vam za obračun mora brojati sve sate koje ste proveli od trena kretanja iz svog stana do povratka u isti, sve je to vrijeme provedeno na putu. Ako vam ne isplaćuje dnevnice ili terenske dodatke, hipotetski gledano na put ne morate ni ići, ako vam u ugovoru o radu piše da vam je mjesto rada definirano.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na detaljnom odgovoru.

 

Još jedan dodatak.....

ok... dnevnica za više od 12 sati....

pola dnevnice za više od 8 sati....

A šta kad odem u split, odradim što trebam i vratim se, i sve to u 8 radnih sati, imam li pravo na kakav terenski dodatak budući da je to 400 km.

 

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad radite u drugom mjestu od ugovorenog u ugovoru o radu, pripada vam pravo na dnevnicu ili terenski dodatak (za putovanje koje traje do 8 sati isplaćuje se neoporezivo 30% dnevnice). Na kraju krajeva, sa mjestom rada je direktno povezana i definicija ozljede na radu - ako vi odlazite na rad u drugo mjesto od ugovorenog, i putem ili u tom mjestu doživite nezgodu, to je ozljeda na radu. Nije ozljeda na radu ako nemate "papirnato" pokriven taj odlazak - nalogom za službeno putovanje ili nalogom za rad na terenu.

Dakle, i po pitanju eventualne visinine naknade zbog bolovanja (a koje se isplaćuje na teret fonda u 100% iznosu od kao i plaća za slučaj nesreće na radu) nije vam svejedno da li odlazite na rad po usmenom ili pisanom nalogu. Tražite ga, barem za ovu svrhu, a onda temeljem toga i tražite novčanu naknadu koju je poslodavac dužan dati. Uostalom pogledajte važi li za vašu djelatnost i kakav kolektivni ugovor, pa da vidite koja prava su lica poznata nam s TV-a ispregovarala za vas.

I mala napomena: nemojte se hvaliti da u roku 8 sati "prelijećete" udaljenost od zagreba do splita i natrag i još čak nešto i radite u splitu, mogli bi vas dečki s kamerama čekati i naplatiti vam kaznu zbog super prebrze vožnje.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad radite u drugom mjestu od ugovorenog u ugovoru o radu, pripada vam pravo na dnevnicu ili terenski dodatak (za putovanje koje traje do 8 sati isplaćuje se neoporezivo 30% dnevnice

 

:misli: ovo mi je novo......ima neki članak zakona?????

 

nemojte se hvaliti da u roku 8 sati "prelijećete" udaljenost od zagreba do splita i natrag i još čak nešto i radite u splitu, mogli bi vas dečki s kamerama čekati i naplatiti vam kaznu zbog super prebrze vožnje.

 

 

DEČKIMA S KAMERAMA

:-D "naveden je primjer..... ne pokušavajte kod kuće "

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o radu je zakon koji kaže da ste dužni raditi po ugovoru o radu u mjestu koje je u tom ugovoru definirano i ne morate ići nigdje drugdje, ni 2 ni 202 km udaljeno, ne morate, jer to niste potpisali.

Zakon o porezu na dohodak kaže da poslodavac može neoporezivo isplatiti dnevnicu ili terenski dodatak u iznosu od 170,00 kn dnevno zaposleniku koji radi izvan sjedišta poslodavca i izvan mjesta prebivališta radnika, i da to služi za trošak prehrane i prijevoza u mjestu gdje je radnik upućen da obavi posao, a izvan onog mjesta koje je ugovorom o radu ugovoreno.

Ovo nije novo, postoji otkad ja radim (ne želite znati koliko je to dugo).

Novo je da državni inspektorat u lijepoj našoj baš i ne progoni poslodavce koji posluju pod devizom "budite svi sretni da uopće radite", (u državi s ovoliko nezaposlenih biti zaposlen i dobivati plaću zaista je razlog za sreću), a ovo pravo nije sadržano u kaznenim odredbama nijednog od nabrojanih zakona kao ono za koje su predviđene sankcije ako se krši. U praksi to izgleda svakako, neki poslodavci isplaćuju, neki ne. Moje je skromno mišljenje da nitko ne podnosi ono što ne može ili ne mora, ili oboje. Ako želite raditi pod uvjetima koje nudi poslodavac - radite. Ako ne želite i možete si dozvoliti da ne morate raditi - nemojte. Bez sustavne kontrole praćene konkretnim sankcijama nitko od nas pojedinačno neće donijeti novu klimu u radne odnose u našoj domovini.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

lijep pozdrav

zahvaljujem na iscrpnim odgovorima i dobronamjernim savjetima.

 

tražio sam samo detalj oko toga gdje piše da imam pravo na 30% dnevnice u slučaju odlaska na teren što ste naveli u odgovoru. neki zakon ili članak zakona.....?

 

što se tiče dnevnica i prekovremenih sve je poznato i imam tu sreću da je poslodavac s te strane korektan.

 

Slažem se da živimo tu di živimo i da nam je država takva kakva je, pa se stoga i moramo boriti vlastitim snagama i mogučnostima.

 

SREĆA POSTOJI OVAJ FORUM I DOBRI LJUDI.

:palac::palac::palac:

još jednom HVALA.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

pokrecem staru temu, a isto me zanima iz razdoblja 2011, 2012 dok je stari zakon bio na snazi - to ako je osigurana prehrana od strane poslodavca (dakle on nam je uplatio u restoranu ili dao zapakirani obrok (dorucak rucak vecera) da nosimo sa sobom, da li bi onda imali pravo na 170,00 kn dnevnice?

 

thx

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija