Jump to content

Molim vas za pomoć


CORNALA

Preporučene objave

Poštovani,

imam informativno pitanje u vezi sa očinstvom. Naime, rodila sam kao maloljetna osoba, naravno, izvan bračne zajednice. Nakon poroda više nisam ostala sa ocem djeteta. On nikada nije plačao alimentaciju, poznat je u svom gradu po problemima, privođen je na policiju više puta radi tinejđerskih gluposti, ali i ostalih problema. Da skratim priču... On se nikada nije javljao, nikada nije pitao za dijete niti je bio prisutan u njegovom životu (sin sada ima 7 godina), ali je priznao prilikom rođenja dijete, te na papirima stoji da je on otac. Čitala sam na forumu da je važno je li osoba u bračnoj zajednici ili ne. Ja se uskoro mislim udati za drugog čovjeka sa kojim smo si sredili život, te moje dijete samo njega zna za oca. On bi sada usvojio moga sina, kako bi i pravno postao njegov zakonski otac, a ne samo preko bračne zajednice, pa me zanima kakav je postupak toga i da li treba "očeva" suglasnost". Jer do njega se ne može doći, nitko ne zna gdje je, ne javlja se i nemamo kontakte. Molim vas, pokušajte mi dati nekakav savjet da se to riješi.

Unaprijed vam zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pristanak moze dati roditelj djeteta, bračni drug osobe koja namjerava posvojiti ili dijete - čl.136. Obz

Unatoc nekomunikaciji nekako biste trebali doci do oca djeteta. Pokusajte se obratiti czss-u, pa ce ga mozda oni obavijestiti o namjerama i o tome da bi trebao dati pristanak. Czss moze i utvrditi da nije potreban pristanak, no to se odnosi na slucajeve kada je roditelj potpuno lisen poslovne sposobnosti, kada je maloljetan i ne shvaca znacenje posvojenja i kada je lisen roditeljske skrbi ... no cini mi se da ni jedno od navedenog ne opisuje u potpunosti Vas slucaj.

Zatim, čl.137.,stavak 4 kaze da roditelj moze odustati od pristanka na posvojenje u roku od trideset dana od potpisivanja zapisnika.

Čl.138. Obz-a Vam kaze: "Kada dijete posvaja maćeha ili očuh njegov bračni drug je stranka u postupku, a drugi roditelj djeteta nakon isteka roka iz članka 137. stavka 4. nije stranka u postupku".

Zakon dalje kaze da će matičar u maticu rođenih djeteta upisati bilješku o izvršenom posvojenju uz napomenu da se na temelju tog upisa vise ne izdaju isprave. Te nakon toga matičar vrši novi temeljni upis činjenice rođenja.

Dalje, prezime djeteta moze ostati staro ili novo zajednicno (obiteljsko), ili se djetetu moze samo dodati i prezime posvojenika ... misljenje o tome dalje czss u skladu s tim sto je u najboljem interesu djeteta...a u slucaju kada je dijete starije od dvanaest godina mora ga se pitati za misljneje u vezi toga.

Nadam se da sada barem imate više informacija koje će Vam donekle pomoći u daljnjim akcijama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Puno Vam hvala na odgovoru. Naime, ovo što je gore navedeno... Nemoguće je doći to oca djeteta. Policija je već pokušala stupiti u kontakt sa njime, i njegov bivši poslodavac i nikako nisu uspjeli. Ovo što piše u interesu djeteta... Po takvome, nebi trebalo biti problema jer je u korist djeteta da ima prezime osobe koju jedino poznaje kao svojeg oca. Pokušat ću se obratiti CSS-u, samo me zanima da li možda znate koliko se ranije treba to početi riješavati, i koliko obićno traje taj proces.

Puno Vam hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija