Jump to content

pitanje oporuke


cantel

Preporučene objave

Moj stric je ostavio oporuku u Njemačkoj, gdje se navodi da ako premine sa "wohnhaftom" - prijevod - "boravak, prebivalište, sjedište" u Njemačkoj nasljednici su pola grad i pola moj drugi stric. Te druga varijanta ako premine sa "wohnhaftom"- prijevod "boravak, prebivalište, sjedište" u HR, jedini nasljednik je moj otac.Preminuli stric je imao nekretninu u Njemačkoj i u HR. Stime da je u oporuci isključivo navedeno da je oporuka vezana za sve nekretnine i pokretnine samo na prostoru Republike Njemačke. U zapisniku notara, stric je izjavio da pokojnik posjeduje i nekretninu u HR, te je javni bilježnik zapisnikom na oporuku zaključio da su nasljednici nekretnine u Njemačkoj i HR pola grad i pola stric, jer je u trenutku smrti imao "wohnhaft" - "boravak, prebivalište, sjedište" u Njemčakoj.

Međutim pokojni stric je također imao "prebivalište" u HR.

Dva su glavna pitanja:

Da li se isplati u navedenom postupku argumentirati da je pokojnik imao prebivalište - "wohnhaft" u HR, čime bi se možda promjenio ishod zapisnika i zaključka oporuke?, te da li uopće javni bilježnik u Njemačkoj koji je vodio postupak otvaranja oporuke, nadležan za nekretninu na prostoru RH, iako je u oporuci strogo navedeno kako se oporuka odnosi samo na pokretnine i nekretnine na prostoru Republike Njemačke?

 

Unaprijed zahvaljujem na bilo kakvom konstruktivnom savjetu, te koji je daljni postupak i kronologija u ovakvom predmetu..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija