Jump to content

Međa susjedi i te zabave


blackberry

Preporučene objave

Bok svima.

Ja se u pravo i pravne postupke na raspolaganju, razumijem minimalno. Nije da imam neku veliku vjeru da mi pravni sustav RH može pomoći, ali možda mi ponudite neku ideju.

 

Moji roditelji su izgradili vikendicu u drugom gradu u koju su se namjeravali doseliti kada odu u penziju.

Što se je i dogodilo prije 3 godine.

Preblem je nastao davno....

Jedan od susjeda je već prije 20 godina otvorio dio svoje ograde prema našem zemljištu i koristio ga kao kraći put do druge ulice. Naravno to je radio samo radnim danom kada nas ne bi bilo tamo. Nakon 10ak godina jednostavnog odmicanja žice od stupa jedne godine su na tom mjestu napravljena prava vrata, tako da mu bude što lakše proći.

Osim toga često je puštao svoje domaće životinje na ispašu (kokoši i patke), koristio se našim voćkama i sl. (To su doduše radili i ostali susjedi, jer eto kad nas nema 5 dana tamo ....)

Isto tako je kosio dio našeg travnjaka isto za potrebe svojih životinja.

Nakon nekoliko godina je toliko se udomaćio u tome da je čak i kad smo bili tamo išao kositi.

Moji roditelji su ga upozorili da to ne radi jer nema kaj kositi po našem dvorištu no on je rekao da mora otkositi tu visoku travu (10 cm) od svoje ograde da se ne uništi. Je samo što je on kosio i po 2 metra od ograde što nije u skladu sa njegovim izjavama.

 

Sve to smo naravno znali samo iz priča susjeda, osim tih par incidenata s košenjem trave.

Čak smo im jedno vrijeme i dopustili da kose travu na tom dijelu travnjaka jer oni kao nemaju trave kod sebe, a mi to i ovak i onak ne trebamo.No onda su počeli pričati susjedima da oni "moraju" kositi našu travu pa smo raskinuli taj dogovor.

 

Takve sitne prepirke smo imali oduvijek s njima paktički oko bilo koje gluposti.

I sad prije 3 godine su se moji roditelji preselili tamo za stalno i sad je susjed naišao na problem jer su jelte oni bili stalno tamo i više nisu mogli koristiti naše zemljište bez da ih moji roditelji vide.

I tu su krenule prepirke i vrijeđanja preko ograde zbog bilo čega

-da ne kosimo travu, da iz našeg dvorišta dolazi #OOPS# (puževi, kukci i sl.)...

Onda je susjed počeo zaljevati raznim tekućinama naše biljke koje su bile bliže međi (tipa pišalina, voda od pranja veša, voda u kojoj je prao kokoši nakon klanja...) Na što su moji roditelji reagirali povlačenjem vrta iz tog dijela dvorišta i uklanjanjem (iskopavanjem) dijela grmova ribizla.

Susjeda je to iskopavanje protumačila kao pokušaj pomicanja kamena koji označava među te su usljedili još intenzivniji napadi na roditelje.

 

Njihovo zemljište je ograđeno inace od kada su ga kupili prije 40 i više godina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nastavak :-D

 

Ti sukobi su prvo bili verbalni tj. susjed bi kad bi vidio moje roditelje počeo vikati na njih, nazivati ih pogrdnim imenima, bacati komade zemlje na njih kao slučajno, ako su bili blizu, prijetiti se da će oni vidjeti još i sl.

 

Moji roditelji su to sve ignorirali jer u osnovi nije im se dalo podizati tužbu za takve gluposti. Jer koliko sam shvatila to može jedino biti neki oblik tužbe za uznemiravanje.

 

No dok jednog dana otac nije krenuo kositi dio dvorišta uz tu među i nakon 20 ak minuta verbalnih uvreda susjed je kroz ona ranije spomenuta vrata istrčao sa komadom daske i srušio oca na pod i krenuo ga tući.

Na sreću majka je bila blizu i primjetila je što se događa i počela se je derati i zvati upomoć što je susjeda otjeralo.

Otac je na sreću prošao sa modricama i bez prijeloma. Nažalost nije zvao hitnu, ali jesu policiju.

Sastavljen je zapisnik i bla.

Nakon toga su usljedile praktički dnevne prijetnje

- da će ih mrak progurati, da će ih natuči uz standardno vrijeđanje.

Nekako u tom trenutku se je javila ideja koju su sve češće verbalizirali da smo im mi uzeli 30 cm njihove zemlje.

Što je apsurdno prema svim pokazateljima i izmjerama i katastarskim planovima i sl. Ti ljudi su kupili svojih 10X15 m ogradili 10X15 m i ograda nije micana 40+ godina.

Niti je bilo ikakve intervencije s naše strane da diramo tu ogradu osim povremenog eventualno doticanja iste prilikom košenja s naše strane.

Bilo je još par pokušaja napada gdje se je susjed zaletio za mojim ocem no svaki puta ga nije ulovio, pozvana je policija, sastavljen zapisnik...

U međuvremenu je došao na red onaj napad i susjed je dobio 6 mjeseci uvjetne kazne. (ovo opće neću komentirati - možda bi dobio 12 mjeseci da ga je ubio valjda )

Za to vrijeme se je on smirio i uglavnom nije se verbalno sukobljavao ali zato je susjeda.

Nakon par mjeseci su podigli tužbu za utvrđivanje međe i doveli mjernika kao da utvrdi da njima fali tih 30 cm.

Mjernik došao izmjerio 9,98 m i 13 m. Onda je susjeda slavodobitno već počela vikati pa joj je objašnjeno da su ta dva metra otišla na izgradnju ceste ( kao i svima nama...) dobili smo presudu u kojoj je podjeljen kamen koji označava među na pola - 5 cm njima 5 cm nama - po sredini ide međa, na jednom dijelu čak prelazi na naše njihova ograda tj ima trbuh u dužini 3 m. ...

I naravno napisano u presudi da imamo pravo gradnje ograde na našem zemljištu do visine 1,60 m

No verbalni napadi se nastavljaju svo ovo vrijeme i roditelji redovito zovu policiju, a susjedi skupljaju prijave za remećenje reda i mira..

 

I sad na kraju kad je počela izgradnja ograde počeli su zvati građevinsku inspekciju (već je 3 puta bila) i ometaju radove.

Pošto nisu željeli maknuti ogradu mi smo sagradili prema postojećem stanju iako je to na našu štetu zbog onog trbuha.

 

I što učiniti?!

Što možemo poduzeti da ih skinemo s dnevnog reda jer stvarno ne mogu svaki čas imati nekog posla s njima i policijom.

Da li postoji opće nešto što možemo poduzeti dok susjed stvarno jednog dana ne ozljedi i ozbiljnije nekoga.

 

S obzirom da su njihove optužbe sve redom neutemeljene no to ih i dalje ne ometa u naumu da svaki tjedan pozovu barem jednu inspekciju, kontrolu ili jednostavno vrijeđaju i prijete...

 

anybody :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija