Jump to content

d.o.o. - smanjena plaća bez aneksa ugovora


aquarius

Preporučene objave

U d.O.o. u kojem sam stalno zaposlen, SVIM djelatnicima (a ima nas oko 100) smanjena je redovna plaća za 700-1000kn. Nismo ništa dobili pismeno, niti smo dobili ikakvo suvislo usmeno obrazloženje. Aneks ugovora o radu nije ponuđen nikome. Uprava je jednostavno po nekoj svojoj računici smanjila svima plaće, koje su ugovorene ugovorom o radu. Sad smo dobili platne liste s iznosima koje smo i dobili na tekuće račune, tj. umanjenu plaću.

Koliko je ova situacija uopće zakonita da poslodavac jednostrano, bez prethodne najave i traženja suglasnosti radnika, samoinicijativno smanji ugovorene plaće djelatnicima?

I što uopće možemo napraviti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije moguće određeno odgovoriti dok ne daš dodatne podatke kao što su: gdje je utvrđen iznos plaće? Može biti kolektivni ugovor, može biti pravilnik o radu, može biti pojedinačni ugovor. Odgovor se razlikuje zavisno o načinu na koji je ugovoren iznos plaće.

Načelno govoreći: ako se plaća određuje preko bodova, a poslodavac (po odgovarajućim aktima važećim kod poslodavca kod kojeg radiš na čiju si primjenu pristao kod zasnivanja radnog odnosa) ima pravo utvrđivati vrijednost boda pa on smanji vrijednost boda i radnicima isplati plaću u skladu s utvrđenom vrijednošću boda: to je u skladu sa zakonom.

Ako je iznos plaće utvrđen u jednom od dvostrano obveznih pravnih poslova (kolektivni ugovor zaključuje sindikat koji pri zaključivanju zastupa članove, odnosno pojedinačni ugovor o radu zaključuje svaki radnik s poslodavcem) pa jedna ugovorna strana - u ovom slučaju poslodavac - bez suglasnosti druge ugovorne strane - u ovom slučaju radnika - smanji iznos plaće, to nije u skladu s preuzetim obvezama i pravima koje za ugovorne strane proizlaze iz tog ugovornog odnosa. Nijedna od ugovornih strana nema pravo taj ugovor mijenjati bez suglasnosti druge ugovorne strane. Kao što radnik ne može sam sebi smanjiti obveze pa reći da će raditi samo 1/2 radnog vremena, tako ni poslodavac ne može sam sebi smanjiti obveze pa radnika plaćati manje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ispustila sam odgovor na pitanje što uopće možete napraviti.

S obzirom da vas je 100-njak pretpostavljam da imate sindikat pa možete poslati izaslanstvo sindikata da poslodavca pita što se zbilo.

Naime, kako god se situacija dalje razvijala ipak treba prvo saznati što misli druga strana i koje argumente iznosi. Naravno, možete pokušati i mirno rješenje situacije tražeći od poslodavca da se izjasni kako on sagledava nadoknatu neisplaćenog dijela, od čega ona zavisi i slično.

Kad to sve ispitate, znat ćete na čemu ste.

Ako poslodavac izjavljuje da je to njegovo pravo / da su prilike na tržištu takve da možete biti sretni da uopće imate posao i bilo kakvu plaću i u tom stilu, jasno je da s takvima nemate što dogovoriti. A u tom slučaju možete jedino tužiti za isplatu ugovorenog, a neisplaćenog dijela plaće. Ako se sve svede na tužbu, onda trebate prvo u firmi prikupiti informacije o imovini poduzeća, a onda tek tužiti. Jer oni koji smanjuju plaće u pravilu to čine zbog toga što im sve lošije ide. To znači da dok vi utužite i dok prođu svi žalbeni postupci pa dok tražite ovrhu pa dok ta ovrha dođe na red, poslodavac već odavno može biti u blokadi i da nikada svoju tražbinu ne naplatite.

Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija