Jump to content

Izlazak iz države


Ciminjera

Preporučene objave

Dobra večer

 

Upravo sam čuo ( ne znam jel' fikcija ili stvarnost ) da se pri izlasku iz države provjerava dug prema državi i ukoliko isti postoji da se iz države ne može izaći. Nisam upoznat s situacijom jer sam zadnjih 7 mjeseci proveo na brodu pa da pitam jel' to istina ili ne.

Naime imam dug prema HZMO i HZZO koji polako riješavam ali ne mogu ga sada riješiti cijeloga jer nemam dovoljno novca jel'. Kako za 10 dana idem ponovno na brod zanima me jel' moguće da imam ikakvih problema oko izlaska zbog ovoga duga ?

Nisam ih imao nikada ali ljudi mi tupe da je to sada tako. A ja jadan ne znam.

Možda je glupo ali ipak pitam :palac:

 

Hvala :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o putnim ispravama hrvatskih državljana

 

Čl. 41.

Zahtjev za izdavanje putne isprave odbit će se podnositelju za kojega se opravdano sumnja da će:

 

1. izbjeći nazočnosti u kaznenom postupku ili izvršenje presude kojom mu je izrečena kazna zatvora u trajanju dužem od tri mjeseca ili mjera sigurnosti obvezatnog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi - na zahtjev nadležnog suda,

 

2. izbjeći izvršiti dospjelu imovinsko-pravnu obvezu iz bračnog odnosa ili odnosa roditelja i djece, poreznu obvezu ili drugu zakonom utvrđenu imovinsko-pravnu obvezu za koju postoji izvršni naslov - na zahtjev nadležnog suda,

 

3. izbjeći vojnu obvezu ili ako za to postoje drugi razlozi predviđeni propisima o vojnoj obvezi, odnosno službi u oružanim snagama - na zahtjev nadležnog vojnog tijela.

 

Članak 42.

 

Putna isprava će se oduzeti kada nadležno tijelo, diplomatska misija ili konzularni ured utvrdi da postoje razlozi iz članka 41. stavka 1. i 2. ovoga Zakona.

 

Citirao sam ti nekoliko odredbi Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana za koje mislim da se tiču tvog slučaja. Na čisto praktičnoj razini probao bih - da sam na tvom mjestu - prije neg što kreneš na put na koji moras krenuti izaci iz države s putovnicom...znas ono, u Trst na kavu:)))!Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sve što je crazyiura napisao je točno, međutim ono se odnosi na izdavanje putne isprave a ne na samu proceduru izlaska iz zemlje.

nadležna osoba na granici zaustavit će te jedino u slučaju da za to ima "nalog nadležnog tijela".

kada kažem nalog ne mislim na onu formu koja se obično koristi za pretragu i slično, već je dovoljno da nadležni službenik ima u kompu pod tvojim imenom zabilješku "uhititi, ograničiti i slično".

ovo nije suprostavljanje mišljenju crazyiura već samo potvrda onog što je on već napisao

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

doduse iz čl. 42/1 Zak o put ispravama hrv drž izlazi da i policija može zabraniti izlazak iz države a iz razloga navedenih u čl. 41. istog zakona i to na način da osobi oduzme putnu ispravu (inače valjanu) a zato što postoji nalog nadležnog tijela (suda ili vojnog tijela kako to kaže čl. 41.). utoliko je primjenjiv i čl. 42 u vezi s čl. 41. Zak o put ispravama hrv drž. dakle, ne možeš preko granice u inozemstvo jer su ti oduzeli putnu ispravu (a to znači ne daju ti izaći iz države) - na to sam mislio...

al sad bi bilo dobro da se čovjek javi (ili netko njemu blizak) i kaze - jel izasao ili ne:)!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija