Jump to content

Udjeli u trgovačkom društvu


plumica

Preporučene objave

POštovani,imam dilemu pa molim odgovor.Evo situacije.Jedan moj prijatelj , vlasnik obrta prodao je nekakvu opremu sa obrta jednom d.O.o.-u( recimo d.O.o.X). Taj d.O.o.X i moj prijatelj( ne obrt), su nakon toga postali osnivači novog d.O.o.( Y) Temeljni kapital tog novog d.O.o.Y upisan u registar je 20.000,00 kn. Koliko ja njega kužim on kaže da ima 25% udjela, valjda je tako u društvenom ugovoru, ne zna mi točno reći. E sad, vlasnik onog prvog d.O.o.X kojem je prodana oprema ( i koji je jedan od osnivača novog d.o.oY)ima namjeru njemu kao obrtu ne isplatiti opremu do kraja, recimo u vrijednosti cca 100.000,00 kn jer je to njegov ulog u posao( prijateljev). Dakle meni sve ovo vrlo čudno zvuči. Jer kao 1.- jedan od osnivača nije obrt nego moj prijatelj kao fizička osoba.

2.- ako je temeljni kapital 20 tis. kuna, kako njegov udio ( 25%) može biti 100 tis. kuna?

Ako se tih 100 tis. kuna smatra nekakvim ulogom u posao??? onda ako on npr. odluči izaći iz tog d.O.o.Y može zaboraviti te novce. Može računati samo na 5 tis. kuna koliko je 25% od 20 tis. tem. kapitala i ev. nakakvu dobit.

Da li dobro razmišljam ili sam u krivu?

I još nešto, mislim da za taj dio " uloga" od 100 tis. kn nemaju ništa napismeno. :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je tvoj prijatelj robu prodao, onda mu ona mora biti u cjelosti plačena. A onda neka tvoj prijatelj da pozajmicu toj novoj firmi u vrijednosti 100 000 kuna. Tako kad partnerstvo pukne, sve je jasno, on ima pravo na povrat pozajmice. Sve ostalo su čudne kombinacije.

I nije mi jeasno kako to msiliš da tvoj prijatelj nema ništa napismeno? Pa ako je izdao fakturu koja mu nije u cjelosti plačena kod ćeš bolji pismeni dokaz.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija