Jump to content

Pomoc molim: Odbijen povrat poreza na dohodak za 2010!


leji

Preporučene objave

Dobar dan!

 

Problem je sljedeci,

 

imam prebivaliste u Pakracu (podrucje posebne drzavne skrbi) a radim za tvrtku u Zagrebu, kako me nije bilo zadnjih par mjeseci tokom tjedna u Pakracu nisam bio u mogucnosti prije preuzeti rjesenje o povratu poreza.

 

Naime u rjesenju stoji da nemam nikakvo pravo na povrat poreza jer se smatra da ne zivim na adresi prebivalista te da radim u Zagrebu gdje je sjediste a to je ZAGREB i prema tome osobni odbitak se racuna po Zagrebackom, sto u prjevodu znaci nema povrata poreza.

 

Nakon sto sam kontaktirao poreznu rekli su mi da se mogu zaliti ali da moram dokazati da putujem na posao te da mi tvrtka isplacuje za to putne troskove.

 

Problem je sto svi zaposlenici u tvrtci imaju priznato 300kn putnih troskova bez obzira odakle dolaze na posao i samim time ne mogu dokazati da putujem na posao iz Pakraca u ZG (istina ne putujem svaki dan za ZG, radim cesto na terenu u okolici).

 

Moje pitanje je dali je obrazlozenje od porezne uprave za razlog neisplacivanja povrata poreza opravdan bez da imaju dokaza da putujem ili da ne putujem , da radim od kuce ili ne, i na koji nacin bi mi bilo najbolje u ovom slucaju postupiti?

 

Unaprijed se zahvaljujem na pomoci!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani

 

Moje mišljenje u vezi vašeg problema je sljedeće:

 

Po sudskoj praksi Upravnog suda Republike Hrvatske stoji:

Nije bitno prijavljeno prebivalište za Poreznu upravu nego stvarno koje se utvrđuje ako imate stan na raspolaganju najmanje 183 dana ( u jednoj ili dvije godine) te ako se može zaključiti da ćete isti zadržati i rabiti.

Znači utvrđuje se gdje stvarno boravite, a ako boravite u Pakracu samo za vikende, praznike i godišnje odmore ne možete steći pravo na uvećani odbitak.

 

 

Zaključak:

 

Porezna uprava će se uhvatiti prvo putnih troškova, a to je:

Udaljenost Zagreba i Pakraca, tj., mj. troškovi tamo i natrag koji iznose oko 4200 kuna na mjesec- svaki dan 21 litru tj., oko 210 kuna dnevno (oko 150 km do Pakraca i natrag tj 300 km svaki dan ako vam auto troši 7l na 100km).

 

I sad ako vam poslodavac za to isplaćuje po danu 300 kuna onda uz dokaze (utrošak komunalija, izjave svjedoka i obitelj) imate velike šanse da dobijete povrat.

Rješenje je obnova postupka po čl. 123 zakona o općem upravnom postupku i to zato jer vam Porezna uprava po st 5. nije dala mogućnost sudjelovanja u postupku.

Prijedlog predajete tijelu koje je donjelo rješenje u roku od 30 dana od dana saznanja za razloge obnove. Uz prijedlog za obnovu dužni ste učiniti vjerovatnim razloge (dokazi-izjave supruge i svjedoka, računi za komunalije i dr.) zbog kojih tražite obnovu postupka i da je prijedlog podnesen u zakonskom roku.

 

P.S. Ako je u pitanju veći iznos povrata ne isključite mogućnost da i Porezna uprava uzme svjedoke kao dokaz da niste boravili u Pakracu svaki dan nakon posla, kao i izjavu poslodavca o politici plaćanja putnih troškova (zašto mu je isplativije plaćati radnika 4200 kn mjesečno odnosno 50400 godišnje a ne mu omogućiti plaćeni smještaj u blizini mjesta rada npr. U Samoboru gdje je stopa pireza 0% a mj. najam nizak) što onda povlači pitanje provjere i drugih radnika i istinitosti mjesta njihovih prebivališta tj., boravišta) a to onda proteže pitanje zašto niste prijavili boravak u Zagrebu i to upisali u poreznu karticu odnosno da ste po članku 207. st 19 počinili prekršaj (tko u poreznoj prijavi iskaže netočne ili neistinite podatke kaznit će se novčanom kaznom od 5.000,00 do 500.000,00 kuna)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija